Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Υπέρ της μετεγγραφής τους το ΣτΕ

Υπέρ της μετεγγραφής στα ελληνικά ΑΕΙ των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας τάχθηκε το Στ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), υπό επταμελή διευρυμένη σύνθεση.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στο σκεπτικό υπέρ της μετεγγραφής, αναφέρει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας που οφείλονται σε πολεμικά γεγονότα και οι φοιτητές δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα και η υγεία τους, η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την αποπεράτωση των σπουδών, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Ωστόσο, την τελική απόφαση θα πάρει η Ολομέλεια του δικαστηρίου, καθώς η υπόθεση παραπέμφθηκε εκεί για οριστική κρίση.

Η απόφαση του Στ Τμήματος του ΣτΕ κάνει αναδρομή και σε παρόμοιες αποφάσεις, όπου επετράπη η μετεγγραφή σε φοιτητές που σπούδαζαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (1991 - 1992 και 1994) και στην Πρίστινα (1999).

Το ΣτΕ επικαλείται τη συνταγματική αρχή της ισότητας των πολιτών που επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων, τα οποία τελούν υπό τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες και αν τα δικαστήρια διαπιστώνουν παράβαση αυτής της αρχής οφείλουν να προβαίνουν σε άρση της αντισυνταγματικότητας.

Τέλος, το ΣτΕ έκρινε ότι αρμόδια όργανο για να επιληφθεί του αιτήματος της μετεγγραφής είναι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων Μετεγγραφών Εξωτερικού (ΚΕΕΜΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ