Κυριακή 4 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γεώργιος Δημητράκος
Γεώργιος Δημητράκος
Φωτ.

Στη μνήμη του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, στελέχους του ΚΚΕ, προσφέρω στο Κόμμα του 200 ευρώ.

Κυριάκος Ακρίτας

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ, αντιστασιακού εκπαιδευτικού, προσφέρω 30 ευρώ στην Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΕΑ), 30 ευρώ στο Παράρτημα Αμπελόκηπων της ΠΕΑΕΑ, 30 ευρώ στο ΚΚΕ, 50 ευρώ στους «Γιατρούς του Κόσμου» για τα παιδιά του Ιράκ και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ελένη Δημητράκου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του καλού φίλου μου ΤΑΚΗ ΜΑΜΑΤΣΗ, στελέχους του ΚΚΕ, προσφέρω στο Κόμμα μου, το ΚΚΕ, 150 ευρώ.

Κώστας Κουλούρης

* * *

Στις 6 του Μάη κλείνουν 55 χρόνια από τη στυγερή δολοφονική εκτέλεση, από τη μισαλλόδοξη και πουλημένη κλίκα των απόντων της Εθνικής Αντίστασης, 155 αγωνιστών, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από έκτακτα Στρατοδικεία σε θάνατο.

Ανάμεσα σ' αυτούς και 11 λεβέντες παλικάρια, που άντεξαν στα στυγερά βασανιστήρια στα μπουντρούμια της Ασφάλειας, οι: Θ. ΤΣΟΜΠΑΝΙΚΟΣ, Δ. ΣΑΜΑΡΑΣ, Σ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ, Δ. ΒΑΛΜΑΣ, ΑΛΙΚΗ ΒΕΤΤΑ, Κ. ΥΕΤΙΩΝΑΣ, Δ. ΔΕΛΗΔΗΜΟΣ, Π. ΠΡΑΣΑΣ, Χ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ, Δ. ΞΕΝΙΤΙΔΗΣ, Γ. ΜΥΛΩΝΙΔΗΣ. Ηταν όλοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή και στον ξενόδουλο μοναρχοφασισμό, στήθηκαν στα τείχη του Γεντί Κουλέ και άφησαν τη νεανική ζωή τους για τα ιδανικά στα οποία πίστευαν: Λεύτερη και ανεξάρτητη Ελλάδα, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο.

Κυριακούλα Κουβαλακίδου
Κυριακούλα Κουβαλακίδου
Τιμώντας τη μνήμη τους, ο συναγωνιστής και σύντροφός τους Σταύρος Ρωσσίδης προσφέρει 100 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΣΜΙΔΗ (Φιλώτα), μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε στις 30 Μάρτη 2003, η γυναίκα του Δέσποινα Γαβριηλίδου - Κοσμίδου προσφέρει στο ΚΚΕ 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Λαχανά, και τα μέλη της ΚΟΒ στην οποία ανήκε 20 ευρώ.

* * *

Φωτ. 2

Οι γονείς μας κατάγονταν από το Σταυροχώρι Κιλκίς και κατοικούσαν στην Αθήνα. Ο πατέρας μας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ πέθανε πριν από 14 χρόνια. Η μάνα μας ΖΗΝΟΒΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ πέθανε στις 4 Μάη 2002.

Στη μνήμη τους και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 210 ευρώ στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκαν και άφησαν παρακαταθήκη και σε μας.

ΟΙ κόρες τους Σοφία, Δέσποινα, Νίκη, Αρχοντούλα, Ελπίδα

Τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγνής αγωνίστριας, της τρυφερής μητέρας, της υπέροχης ΤΑΣΩΣ (Τασίας) ΚΟΥΝΑ, η οικογένειά της προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Μεταξουργείου, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης(στελέχους της ΕΠΟΝ) και μαχητή του ΔΣΕ ΒΑΪΟΥ Κωνσταντίνου ΒΑΪΤΣΗ, ο οποίος έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για εθνική και κοινωνική λευτεριά, η αδελφή του Κούλα Βαΐτση - Χατζηδημητρίου και ο εγγονός του Θανάσης Τσιώνος προσφέρουν στη ΝΕ Καρδίτσας 50 ευρώ.

Αννα Κόττα
Αννα Κόττα
* * *

Φωτ.

Την Πρωτομαγιά έκλεισαν 7 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΕΖΟΣ. Ηταν υπέροχος άνθρωπος.

Στη μνήμη του, ο γιος του Τάσος προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ «Αγ. Δημητρίου».

* * *

Στη μνήμη της ΕΙΡΗΝΗΣ Εμμανουήλ ΚΑΪΑΦΑ, η οποία «έφυγε» από κοντά μας πριν από 40 μέρες, προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Καραβόσταμου Ικαρίας 50 ευρώ στο ΚΚΕ, στο κόμμα στο οποίο έμεινε πιστή οπαδός έως το τέλος της ζωής της, ο ανιψιός της Θεοχάρης Τσιμπίδης 30 ευρώ και ο Σίμος Ευστρατουδάκης 20 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης φίλης μου ΑΝΝΑΣ ΚΟΤΤΑ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία πέθανε στις 3 Ιούνη 1995, προσφέρω, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 70 ευρώ στο ΚΚΕ, 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 30 ευρώ στο Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ.

Αλίκη Λοβέρδου, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης

* * *

Φωτ.

Ο ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στο Μεγάλο Ζαλούφι Ανατολικής Θράκης το 1922. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στο Διδυμότειχο. Μαθητής στο Γυμνάσιο οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στην Κατοχή τριετής στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1942, διωκόμενος από τους χιτλεροφασίστες κατακτητές, έφυγε για τη Μέση Ανατολή. Εντάχθηκε στην Αεροπορία. Συμμετέχει στον αντιφασιστικό αγώνα των αεροπόρων. Με το κίνημα των αεροπόρων πιάνεται από τους Εγγλέζους και κλείνεται στο «συρματόπλεγμα» του Ντεκαμερέ.

Χρήστος Γιαννέζος
Χρήστος Γιαννέζος
Το 1945 έρχεται στην Ελλάδα, στο Διδυμότειχο. Είναι γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ της πόλης και της περιφέρειας.

Τον Ιούνη του 1946 συλλαμβάνεται και κλείνεται στις φυλακές της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής. Με σκηνοθετημένες κατηγορίες περνά από το έκτακτο Στρατοδικείο της Αλεξανδρούπολης και καταδικάζεται τέσσερες φορές σε θάνατο. Η ποινή του δεν εκτελείται. Εξορίζεται στη Σαμοθράκη και την Ικαρία, από όπου δραπετεύει στα τέλη του 1947. Βγήκε στο ΔΣΕ. Υπηρετεί στα τμήματα της Ρούμελης της 2ης Μεραρχίας με τον ηρωικό καπετάνιο Διαμαντή. Αναδείχτηκε σε πολιτικό επίτροπο τάγματος.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, έμεινε στα Αγραφα με ομάδα 100 ανταρτών. Την 1η Μάη 1950 κυκλώθηκε κάπου στον Τυμφρηστό από τμήμα του κυβερνητικού στρατού και ΜΑΥδες και σκοτώθηκε πολεμώντας.

Ο πατέρας του ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ συνελήφθη το 1948 στο Διδυμότειχο, βασανίστηκε αγρίως, μεταφέρθηκε στις φυλακές Αλεξανδρούπολης, όπου και πέθανε από φρικτά βασανιστήρια τον Ιούνη 1948.

Στη μνήμη του Καριοφύλλη Κυριαζόπουλου και του πατέρα τους, τα αδέρφια του Ηλίας και Δημοσθένης προσφέρουν 80 ευρώ στο ΚΚΕ για τη συνέχιση των αγώνων του.

* * *

Φωτ.

Πέθανε στο Περιστέρι στις 18 Απρίλη 2003 και κηδεύτηκε την επομένη, ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΗΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Ραβένια Ιωαννίνων. Εφηβος συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές. Αργότερα, στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Γιάννης Γούσης
Γιάννης Γούσης
Παρέμεινε, έως το τέλος της ζωής του, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Κατίνα και η κόρη του Βάσω προσφέρουν 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 24 του περασμένου Απρίλη έκλεισαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο αγαπημένος σύντροφός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΗΣ. Είσαι πάντα στη σκέψη μου, αγαπημένε σύντροφε της ζωής και του αγώνα και προσπαθώ με τις λίγες δυνάμεις που μου μένουν, να πραγματοποιήσω ένα ελάχιστο μέρος από τον αγώνα που έκανες σε όλη τη ζωή σου για τη δικαίωση όλων των αδικημένων.

Στη μνήμη σου, προσφέρω 20 ευρώ στη ΝΕ Μαγνησίας.

Η σύζυγός σου Ευαγγελία Γούση

* * *

Τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής και των Παραρτημάτων των περιοχών Ηπείρου - Κέρκυρας Λευκάδας της ΠΕΑΕΑ, καθώς επίσης και των τοπικών Παραρτημάτων της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων απευθύνουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του ακλόνητου κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΛΑΦΑ, ο οποίος για πολλά χρόνια έζησε πολιτικός πρόσφυγας. Και υπόσχονται στη συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα, στα παιδιά του και στους συγγενείς του, ότι θα τον θυμούνται πάντα και θα διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους για να αναπληρώσουν το κενό που άφησε ο παλαίμαχος αγωνιστής.

* * *

Φωτ.

Η αγωνίστρια ΛΙΤΣΑ ΜΑΜΩΝΑ, το γένος Γεωργιάδη, γεννήθηκε στο χωριό Νεοχώρι Χίου. Πολύ νωρίς ακολούθησε το δρόμο του αγώνα. Το 1975 έγινε μέλος του ΚΚΕ και ανταποκρίθηκε με συνέπεια σε όλες τις υποχρεώσεις που της ανέθεσε το Κόμμα της. Εδωσε «μάχες» στις κρίσεις που ξέσπασαν κατά καιρούς, ενάντια στις δεξιές και αριστερές οπορτουνιστικές ομάδες. Εκανε μεγάλες προσπάθειες να απεγκλωβίσει δυνάμεις που παρασύρθηκαν από οπορτουνιστικά και διαλυτικά συνθήματα και να επανέλθουν στο Κόμμα. Δε δίστασε για αρκετό χρόνο να εγκαταλείψει τη δουλιά της και να βοηθήσει στη μεγάλη προσπάθεια που έκανε το Κόμμα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος.

Γεώργιος Κουβαλακίδης
Γεώργιος Κουβαλακίδης
Νέοι αγωνιστές και πολλοί Κνίτες την αναζητούν, γιατί ήταν μεγάλη η βοήθειά της στις εξορμήσεις στα εργοστάσια, στον «Οδηγητή», στην αφισοκόλληση και σε άλλες δραστηριότητές τους. Ηταν από τους καλούς συντρόφους και συμβούλους τους.

Λίτσα! Φεύγοντας από τη ζωή, άφησες μεγάλο κενό στην οικογένειά σου, αλλά και στην Οργάνωσή σου.

Θα παραμείνεις φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.

Σήμερα Κυριακή 4 Μάη, στις 11.00 π.μ., στον τάφο της (Τμήμα 21), στο Γ` Νεκροταφείο, τελούμε 40ήμερο πολιτικό μνημόσυνό της και καλούμε τους συγγενείς, συντρόφους και φίλους να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη της.

Σύμφωνα με τελευταία επιθυμία της, αντί για λουλούδια στον τάφο της, τα χρήματα να δοθούν στην ΕΕΔΥΕ για να αγοραστούν χρήματα και τρόφιμα για τα παιδιά του Ιράκ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω Κέντρου Αιγάλεω, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο σύζυγός της Σπύρος Μαμωνάς

Ο γιος της Αλέκος

Οι οικογένειες Αντρέα και Νίκου Μαμωνά

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας ΑΓΟΡΙΤΣΑΣ (Ρίτσας) ΤΣΙΑΚΙΡΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Περισσού, 100 ευρώ στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε με συνέπεια.

Ευτυχία, Γιώργος, Ανδρέας Βαρελογιάννης

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγωνιστών γονιών μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΣ ΚΟΥΒΑΛΑΚΙΔΗ από την Περιστερώνα Λαγκαδά, οι οποίοι βασανίστηκαν στις φυλακές και εξορίστηκαν στα Γιούρα, και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 90 ευρώ στην ΚΟΒ Καρατάσου Πολίχνης.

Οι κόρες τους Ελένη Ναλμπαντίδου και Καλλιόπη Δάτση και οι οικογένειές τους


Θανάσης Παπαρήγας

Eurokinissi

Θανάσης Παπαρήγας

Τάκης Μαμάτσης
Τάκης Μαμάτσης

Δημήτρης Νικολαϊδης
Δημήτρης Νικολαϊδης

Λίτσα (Στέλλα) Μαμωνά
Λίτσα (Στέλλα) Μαμωνά

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ