Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΙΡΑΚ
Καλύπτουν τους εισβολείς

«Συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος» χαρακτήρισε ο Ασκροφτ αυτούς που λεηλάτησαν το Ιράκ. Να εννοούσε «άραγε» τη φωτογραφία με τους πεζοναύτες στο Μουσείο της Βαγδάτης;
«Συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος» χαρακτήρισε ο Ασκροφτ αυτούς που λεηλάτησαν το Ιράκ. Να εννοούσε «άραγε» τη φωτογραφία με τους πεζοναύτες στο Μουσείο της Βαγδάτης;
Ευχολόγια και γενικολογίες για την «αθώωση» των κατοχικών δυνάμεων και τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ περιλαμβάνει κοινή, ομόφωνη δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία του για τις τραγικές και απαράδεκτες καταστροφές που υπέστησαν πολιτιστικά αγαθά, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και βιβλιοθήκες, αναντικατάστατης ιστορικής αξίας στο Ιράκ, τους βανδαλισμούς και τη λεηλασία μουσείων και βιβλιοθηκών ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για το Ιράκ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο». «Διαπίστωσε την ανάγκη να προστατευτούν αποτελεσματικά τα πολιτιστικά αγαθά του Ιράκ και να επιστραφούν τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν παράνομα από μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς να επιτραπεί να γίνουν αντικείμενα εμπορίας, που θα τα οδηγήσουν σε ξένα μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές». Ζητά, τέλος, τη «μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της INTERPOL και της EUROPOL».

Ενώ, λοιπόν, η ΕΕ παίζει το παιχνίδι των Αγγλο-Αμερικανών και σε αυτό το θέμα, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, σε σύσκεψη της INTERPOL στη Λυών, προεξόφλησε ότι «υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η λεηλασία και η κλοπή έργων τέχνης διαπράχτηκε από συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος». Πρόσθεσε ότι «ακόμη και αν οι εγκληματίες κατάφεραν να βγάλουν τα αντικείμενα αυτά εκτός των ιρακινών συνόρων, δε θα μείνουν ατιμώρητοι». Πώς έγιναν όλα αυτά «κάτω από τη μύτη» του στρατού των ΗΠΑ, ο Ασκροφτ δεν το εξήγησε... Επιβεβαιώνεται, όμως, ότι οι Αμερικανοί έχουν το πάνω χέρι στις... «έρευνες» και θα τις χρησιμοποιήσουν για να «ξεπλύνουν» τα εγκλήματά τους.

Ετσι, ο γενικός γραμματέας της Interpol, Ρόναλντ Νομπλ, δήλωσε ότι «μέχρι τώρα λειτουργούμε βάσει φημών» (!) και ότι τα στοιχεία για την καταλογογράφηση των κλαπέντων αντικειμένων, δεν έφτασαν στις Αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ