Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
Τηλεόραση
Στους τηλεοπτικούς «δείκτες» του δικομματισμού

Ανισοι οι όροι προβολής των λεγόμενων μικρών κομμάτων

Γρηγοριάδης Κώστας

H τηλεόραση και ιδιαίτερα τα ιδιωτικά κανάλια, παρότι ήδη μπήκαμε και σε επίσημη προεκλογική περίοδο, εξακολουθούν να αποτελούν έναν από τους πιο κύριους «μοχλούς» προώθησης του δικομματικού παιχνιδιού. Προκλητική είναι εδώ και ενάμισι περίπου μήνα η ιδιαίτερη μεταχείριση και προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων, με την πλήρη σχεδόν αποσιώπηση των θέσεων και προγραμμάτων των λεγομένων «μικρών» κομμάτων. Ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει από τις 4 του Φλεβάρη, ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 9 του Απρίλη. Το προεκλογικό παιχνίδι άρχισε να «παίζεται» από τότε, υπέρ των δύο μεγάλων κομμάτων και με την «εξαφάνιση» των μικρότερων. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, ιδιαίτερα για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αφού η ΕΡΤ, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, τουλάχιστον στις ενημερωτικές της εκπομπές επιχείρησε να κρατήσει ένα στοιχειώδες μέτρο, έστω «αναλογικής» μεταχείρισης των κομμάτων.

Ενδεικτικό της τηλεοπτικής ιδιωτικής ανισότητας και της τήρησης ενός στοιχειώδους έστω πλουραλισμού είναι και τα στοιχεία που μιλούν από μόνα τους. Από τις 37 συνολικά ενημερωτικές εκπομπές που μεταδόθηκαν από τις 7 του Φλεβάρη μέχρι και σήμερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA, STAR και ALPHA όλες σχεδόν ήταν εξαιρετικά αφιερωμένες στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, αφού εκπρόσωποι μόνο των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν «ευπρόσδεκτοι» στις ενημερωτικές εκπομπές. Από τις 37 ενημερωτικές βραδινές εκπομπές μόνο σε μία και συγκεκριμένα στην εκπομπή του ALPHA «Εκλογές 2000» της 3ης του Μάρτη παραβρέθηκε εκπρόσωπος του ΚΚΕ, η υποψήφια βουλευτής Λιάνα Κανέλλη. Από τους εκπροσώπους των υπόλοιπων λεγόμενων μικρών κομμάτων μία φορά φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος σε εκπομπή του STAR και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ στο ίδιο κανάλι. Πολλές από τις ενημερωτικές εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών αναλώθηκαν σε μια διαφορετική παρουσία εκπροσώπων των μεγάλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα του Κώστα Λαλιώτη, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιάννου Παπαντωνίου, επιχειρώντας να «αποκαλύψουν» την ...ανθρώπινη πλευρά των πολιτικών, βγάζοντας σε «παράθυρα» συζύγους και παιδιά, δημιουργώντας ένα οικογενειακό ριάλιτι σόου συγκίνησης και αγάπης... Την ίδια στιγμή που η ανεργία και η φτώχεια είναι από τις πιο κρίσιμες «επενδύσεις» στο «χρηματιστήριο» της κυβερνητικής πολιτικής.

Αναλογική ...ανισότητα

Αποκαλυπτικά, όμως, όχι για την ίση, ούτε καν για την αναλογική προβολή των κομμάτων, είναι και τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να ελέγξει εάν ή όχι τηρείται η Οδηγία η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τις 21 του Φλεβάρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που απορρέουν από τις κασέτες των εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων που έχουν αποστείλει στο ΕΣΡ οι τηλεοπτικοί σταθμοί, προκύπτει η προκλητική ανισότητα σε βάρος των μικρότερων κομμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με αυτά τα στοιχεία, το ΚΚΕ είναι το κόμμα που έχει σχεδόν «εξαφανιστεί» από τα ιδιωτικά κυρίως κανάλια. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, από τις εκπομπές που μεταδόθηκαν από τις 21 του Φλεβάρη μέχρι τις 5 του Μάρτη προκύπτουν οι εξής... ανισότητες: Ο ALPHA σε 12 εκπομπές είχε προσκαλεσμένους 11 εκπροσώπους της ΝΔ, 10 του ΠΑΣΟΚ, 2 ΣΥΝ, 1 ΚΚΕ και 1 ΔΗΚΚΙ. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ σε 15 εκπομπές είχε 13 εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, 12 ΝΔ, 3 ΔΗΚΚΙ, 2 ΣΥΝ και κανέναν εκπρόσωπο του ΚΚΕ. Το MEGA σε 15 εκπομπές είχε 14 εκπροσώπους της ΝΔ, 12 ΠΑΣΟΚ, 3 ΣΥΝ, 2 ΔΗΚΚΙ και 1 του ΚΚΕ. Το STAR σε σύνολο 9 εκπομπών πρόβαλε 8 εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, 8 της ΝΔ, 5 του ΣΥΝ, 4 ΚΚΕ και 3 του ΔΗΚΚΙ. Ανάλογη όμως την ίδια περίοδο είναι και η προβολή των εκπροσώπων των κομμάτων και στην ΕΡΤ. Σε 13 εκπομπές της ΕΤ-1 συμμετείχαν 13 εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, 5 της ΝΔ, 4 ΣΥΝ, 1 του ΚΚΕ και 1 του ΔΗΚΚΙ. Σε 14 εκπομπές της ΝΕΤ το τοπίο παραμένει το ίδιο, με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 13 εκπροσώπους, ακολουθεί η ΝΔ με 11, ο ΣΥΝ με 7, το ΔΗΚΚΙ με 5 και το ΚΚΕ με 3. Πρώτο και στην ΕΤ-3 το ΠΑΣΟΚ με 15 εκπροσώπους, η ΝΔ 14, ΣΥΝ 6, ΚΚΕ 2 και ΔΗΚΚΙ 1.

Ο δικομματισμός, όμως, θριαμβεύει και στα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΡ για την πρώτη εβδομάδα ισχύος της Οδηγίας, σε 18 δελτία ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ έχουν γίνει αναφορές και ρεπορτάζ 18 για το ΠΑΣΟΚ, 15 ΝΔ, 4 ΣΥΝ, 3 ΔΗΚΚΙ και 2 ΚΚΕ. Σε 19 δελτία ειδήσεων του MEGA την πρώτη θέση κατέχει το ΠΑΣΟΚ με 19, 16 ΝΔ, 5 ΚΚΕ, 4 ΣΥΝ και 3 ΔΗΚΚΙ. Στο STAR σε σύνολο 17 δελτίων ειδήσεων ισοψηφούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με 17, 4 ΣΥΝ, 4 ΔΗΚΚΙ και 3 ΚΚΕ. Πρώτο το ΠΑΣΟΚ και στα 21 δελτία ειδήσεων του ALPHA με 21 ειδήσεις που αφορούσαν το κυβερνών κόμμα, 18 ΝΔ, 9 ΣΥΝ, 6 ΔΗΚΚΙ και 4 ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ