Κυριακή 11 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ». Τελικά, οι «αξίες» δε χάνονται. Οπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, μετά από μία επίπονη διαδικασία αναζήτησης, το Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης διόρισε την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ μέλος στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Τέτοια και τόση προσφορά δεν μπορούσε να πάει χαμένη.

«ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑ» εμφανίζονται τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανίας στις ΗΠΑ. Ενώ καταγράφεται αύξηση των παραγγελιών, τον Απρίλη, οι βιομηχανίες συνεχίζουν να απολύουν εργαζομένους με πολύ γρήγορο ρυθμό. Τον Απρίλη, ο μεταποιητικός τομέας περιέκοψε 95.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τον 33ο διαδοχικό μήνα πτώσης και την πιο παρατεταμένη περίοδο απολύσεων στη βιομηχανία στη μεταπολεμική ιστορία.

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ τα κέρδη πρώτου τριμήνου της «Exxon Mobil Corp.», χάρη στην αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο αμερικανικός κολοσσός, που εδρεύει στο Τέξας, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά του έσοδα διαμορφώθηκαν σε 7,04 δισ. δολάρια ή 1,05 δολάρια ανά μετοχή συγκριτικά με τα αντίστοιχα ύψους 2,09 δισ. δολαρίων ή 30 σεντς ανά μετοχή του πρώτου τριμήνου του 2002. Ο πόλεμος στο Ιράκ, η απεργία στη Βενεζουέλα και η αναταραχή στη Νιγηρία είχαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών πετρελαίου κατά 57% στο πρώτο τρίμηνο. Την ίδια περίοδο, οι τιμές φυσικού αερίου σχεδόν διπλασιάστηκαν, λόγω των ανησυχιών για την ομαλή προμήθεια της αγοράς και των περιορισμένων αποθεμάτων.

ΣΤΑΘΕΡΑ. Στο 2,5% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο του ευρώ, ακολουθώντας και την Τράπεζα της Αγγλίας (που διατήρησε το αντίστοιχο της στερλίνας στο 3,75%) στη στάση αναμονής. Ετσι, οι αγορές συναλλάγματος, βλέποντας τις αποδόσεις του δολαρίου να είναι κατά 50% χαμηλότερες του ευρώ και 66% της στερλίνας, οδήγησαν σε νέο ναδίρ τετραετίας το αμερικανικό νόμισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ