Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στο απυρόβλητο τα κυκλώματα κερδοσκόπων

Με τις ρυθμίσεις επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της αναδιανομής των εισοδημάτων στο εμπόριο, προς όφελος του μεγάλου εμπορίου

Μέτρα περιορισμένης εμβέλειας, που στην πράξη αφήνουν στο απυρόβλητο το κύκλωμα διακίνησης οπωροκηπευτικών, που θρέφει την ακρίβεια που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα λαϊκά νοικοκυριά, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου που αφορά την αγορά οπωροκηπευτικών και το υπαίθριο εμπόριο. Με το ίδιο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση βάζει - με τις ρυθμίσεις που αφορούν την αδειοδότηση πλανόδιων εμπόρων - έναν ακόμα λίθο στο οικοδόμημα της αναδιανομής του εισοδήματος στο χώρο του εμπορίου προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ομως η επίλυση ζητημάτων που θα περίμενε κανείς να ρυθμίζονται με ένα τέτοιο νομοσχέδιο, όπως ο τρόπος αδειοδότησης των πωλητών λαϊκών αγορών κλπ., παραπέμπεται στο μέλλον με προεδρικά διατάγματα και αγορανομικές διατάξεις, που «θα» ολοκληρωθούν από δύο μέχρι τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν παρέλειψε να περιλάβει ρύθμιση με την οποία, στην ουσία, θέτει τους ίδιους τους μικρέμπορους και μικροβιοτέχνες μπροστά στα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζει και με κάθε τρόπο στοχεύει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων της παραγωγής και του εμπορίου. Αυτό προκύπτει από το εδάφιο του σχεδίου νόμου με βάση το οποίο προβλέπεται ότι στο εξής, για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών που θα δίνει η κάθε νομαρχία κάθε χρόνο για πλανόδιο εμπόριο, θα γνωμοδοτεί επιτροπή που θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του οικείου επιμελητηρίου, του εμπορικού συλλόγου, της ομοσπονδίας επαγγελματιών - βιοτεχνών της περιοχής, του αντιπροσωπευτικότερου σωματείου μικροπωλητών, των ομοσπονδιών πωλητών λαϊκών αγορών, καθώς και της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, της Πολεοδομίας και της οικείας υπηρεσίας Τροχαίας.

Μεταξύ άλλων, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ορίζονται τα εξής:

  • Καθιερώνεται μητρώο χονδρεμπόρων και χονδρεμπορικών επιχειρήσεων οπωροκηπευτικών που θα τηρείται σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το γενικό μητρώο για όλη τη χώρα θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
  • Καθιερώνεται τριπλότυπο δελτίο αποστολής αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Θα συμπληρώνεται από τον παραγωγό, τον μεσάζοντα και τον πωλητή λαϊκής αγοράς, ενώ οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του θα καθορίζονται με αγορανομική διάταξη που... θα εκδοθεί. Πρόκειται για ένα μέτρο που στην πράξη είναι βέβαιο ότι δε θα αντιμετωπίσει τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και την κερδοσκοπία που οργιάζει στην ενδιάμεση διακίνηση.
  • Συστήνονται κλιμάκια ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου τα οποία θα απαρτίζονται από υπαλλήλους του Δημοσίου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του ταμείου λαϊκών αγορών και άλλων ΝΠΔΔ και των δήμων, ενώ αυξάνονται τα πρόστιμα για τους παραβάτες.
  • Δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του νόμου παύουν να χορηγούνται άδειες σε παλιννοστούντες για πώληση οικοσκευής και οι άδειες που θα εκδίδονται θα έχουν διάρκεια δεκαοκτώ μηνών.
  • Με προεδρικό διάταγμα που... θα εκδοθεί 4 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου θα καθοριστούν τα επαγγέλματα, τα προϊόντα που θα διακινούνται από τις λαϊκές αγορές, η διάρκεια ισχύος των αδειών και οι προϋποθέσεις χορήγησης - μεταβίβασης ή ανάκλησης της άδειας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ