Τετάρτη 14 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο σχέδιο έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που υπογράφει ο Ολλανδός χριστιανοδημοκράτης Αρίε Οστλάντερ. Κατά πληροφορίες, έγιναν 283 τροπολογίες! Το σχέδιο ζητεί κατάργηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και τροποποίηση του Συντάγματος του 1982. Τίθενται, επίσης, ως κριτήρια, πέραν του Κυπριακού, τα μειονοτικά (Αρμενικό και Κουρδικό).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στη διαδικασία εμφύτευσης κλωνοποιημένου εμβρύου στη μήτρα εθελόντριας σε μυστικό εργαστήριο χώρας της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσε πως θα προβεί εντός των επόμενων βδομάδων ο Ελληνοκύπριος ειδικός επί θεμάτων γονιμότητας Πάνος Ζαβός. Ο δρ. Ζαβός υποστήριξε πως η διαδικασία θα γυριστεί σε ντοκιμαντέρ απ' τον γνωστό Βρετανό κινηματογραφιστή Πίτερ Γουίλιαμς, ο οποίος το 1978 είχε κινηματογραφήσει το πρώτο «μωρό του σωλήνα».

ΤΟΚΙΟ.-- Σε μία πρώτη συμφωνία με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας) έφθασε ο τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, αναφορικά με τη σύνταξη νομοσχεδίων που θα αφορούν στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας σε περίπτωση «απειλής ή εχθρικής επίθεσης».

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Η Γαλλία ανακοίνωσε χτες πως προτίθεται να στείλει στρατιώτες σε δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ στην επαρχία Ιτούρου της ΛΔ Κονγκό, όπου μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων των φυλών Λέντου και Χέμα, με αποτέλεσμα το θάνατο 112 αμάχων (μέσα σε μία βδομάδα!) και τη δημιουργία χιλιάδων προσφύγων.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Κατά 19% μειώθηκε μέσα στην πενταετία 1995-2000 το εισόδημα των νοικοκυριών της μαύρης νοτιοαφρικανικής κοινότητας. Το ίδιο διάστημα, τα έσοδα της λευκής μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 15%. Σ' αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Δυτικού Ακρωτηρίου.

ΜΟΣΧΑ.-- Αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων από την έκρηξη στην πόλη Ζναμένσκογια στη Βόρεια Τσετσενία. Οι νεκροί πλέον φτάνουν τους 54, ενώ οι τραυματίες τους 300.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ