Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Σε ρόλο «πλασιέ» η κυβέρνηση

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής αποκαλύπτουν την οξύτητα ενός παλιού τεράστιου προβλήματος, άλυτου, ελέω κυβερνήσεων.

Σε ρόλο «πλασιέ», ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων, κυβέρνηση, ΝΔ και στελέχη του ΣΥΝ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης προωθούν τη μέθοδο της καύσης και των παραλλαγών της, η οποία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για το περιβάλλον. Την ίδια ώρα, τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη εφαρμογή αυτής της μεθόδου διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και όποιας άλλης, φαίνεται ότι θα «σηκώσουν» και οικονομικά οι δημότες, με την ιδιωτικοποίηση συνολικά του τομέα καθαριότητας, που ήδη ξεκίνησε με την ανάθεση του τομέα της ανακύκλωσης σε ιδιώτες.

Είναι γεγονός ότι με αφορμή τις κυβερνητικές προθέσεις να προχωρήσει στη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ, οι λαϊκές δυνάμεις από την ίδια τους την πείρα εναντιώνονται στην κυβέρνηση σχετικά με τη λύση που ετοιμάζεται να δώσει, μη έχοντας εμπιστοσύνη ότι δε θα 'ναι σε βάρος τους, αφού ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά και σκόπιμα στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανεχόμενη τη λειτουργία της κορεσμένης χωματερής των Ανω Λιοσίων και πολλών ακόμα ανεξέλεγκτων χωματερών σε όλο το Λεκανοπέδιο. Σημαντικές βέβαια είναι και οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης, η οποία αντί να στραφεί στη διεκδίκηση μιας ουσιαστικής λύσης του προβλήματος σε όφελος των κατοίκων, συναινεί σε καταστροφικές επιλογές, όπως η καύση, αλλά και στη διάσπαση του ενιαίου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, του ΕΣΔΚΝΑ, «ανοίγοντας» το δρόμο για τους ιδιώτες. Αυτό έπραξαν με ομόφωνες αποφάσεις τους τα Διοικητικά Συμβούλια της ΚΕΔΚ Ελλάδας και της ΤΕΔΚΝΑ, τα οποία συνεδρίασαν προσφάτως, κατόπιν παραγγελίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια «ποιούσαν την νήσσαν».


Eurokinissi

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, σημαντική είναι η παρέμβαση, την εβδομάδα που μας πέρασε, των Κομματικών Οργανώσεων Αθήνας - Πειραιά - Αττικής του ΚΚΕ, οι οποίες - με κοινή ανακοίνωσή τους - καταδεικνύουν τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του ζητήματος και τις προθέσεις της, ενώ ταυτόχρονα καλούν το λαό να διεκδικήσει συγκεκριμένες λύσεις προς όφελός του. Συγκεκριμένα διεκδικούν:

  • Αμεση χωροθέτηση νέων χώρων για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας (σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωσης) και ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), με βάση τεκμηριωμένες επιστημονικοτεχνικά μελέτες, χωρίς περιορισμό των χώρων μόνο στην Αττική. Ταυτόχρονη χωροθέτηση και κατασκευή για την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.
  • Η άμεση επίλυση του προβλήματος να γίνει με διαδικασίες ενημέρωσης και συμμετοχής της ΤΑ, των εργαζομένων και των φορέων τους και όχι με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Να κλείσει άμεσα η χωματερή και να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για το έργο της απορρύπανσης της ευρύτερης περιοχής.
  • Να αποκλειστεί η ενιαία περιοχή των Ανω Λιοσίων, Φυλής, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, σαν χώρος για νέους ΧΥΤΑ, καθώς και κάθε άλλη περιοχή που χωροταξικά και ρυπαντικά είναι κορεσμένη.
  • Να προχωρήσει αμέσως η αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.


Eurokinissi

Η διαχείριση των απορριμμάτων, περιλαμβανομένης και της ανακύκλωσης, να ασκείται μόνον από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ και όχι από το μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο ήδη έχουν ανατεθεί σοβαροί τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Να παραμείνει ο ΕΣΔΚΝΑ ο ενιαίος φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής με ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του έργου του.

Στον αγώνα αυτόν, οι ΚΟ του ΚΚΕ καλούν όλο το λαό του Λεκανοπεδίου.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ