Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προτάσεις συνέχισης της αντιεκπαιδευτική πολιτικής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το πρόγραμμα Παιδείας, που παρουσίασε η ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί, στηρίζει και δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει επάξια την κυβερνητική πολιτική για την ολοσχερή συμμόρφωση της εκπαίδευσης στα συμφέροντα της αγοράς. Το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα αποτελεί παράλληλα μια προσπάθεια κατευνασμού και εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης, μέσα από μέτρα εξωραϊσμού της ίδιας αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής». Αυτά τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ στην Παιδεία, που παρουσιάστηκαν χτες.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι προτάσεις της ΝΔ «παγιώνουν και βαθαίνουν την κατηγοριοποίηση και την πολυτυπία του εκπαιδευτικού συστήματος και διευρύνουν την υποκατάσταση της εκπαίδευσης από ληξιπρόθεσμες "καταρτίσεις". Ακόμη, ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, όπως απροκάλυπτα υπογραμμίζει στις θέσεις της για την ανώτατη βαθμίδα, με την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β' Λυκείου και η μείωση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ' Λυκείου από 9 σε 6, δεν αλλάζουν ουσιαστικά το χαρακτήρα του Λυκείου, που παραμένει σχολείο - εξεταστήριο, προορισμένο αποκλειστικά για όσους μπορούν να συνεχίσουν στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Είναι ολοφάνερο ότι οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις συνεχίζουν να ταυτίζονται, αφού πανελλαδικά θα εξετάζονται τα βασικά μαθήματα της Γ' Λυκείου. Αλλωστε, με νέους εξεταστικούς φραγμούς και ταξικά εμπόδια, όπως διαγνωστικά τεστ και δοκιμασίες δεξιοτήτων, που θα ξεκινούν νωρίτερα από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ προτίθενται να εξωθήσουν πιο μαζικά τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων σε φτηνές και κατάφωρα υποβαθμισμένες μορφές "εκπαίδευσης". Δίπλα στα ΤΕΕ που, παρά την ονομαστική "αναβάθμισή" τους σε επαγγελματικά Λύκεια, παραμένουν ταπεινά, θα προστεθούν και θα πολλαπλασιαστούν τα διάφορα υποκατάστατα της εκπαίδευσης, όπως τα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ, τα ΚΕΚ, τα σχολεία β' ευκαιρίας κλπ. Ετσι, η ΝΔ παραχαράζοντας το αίτημα για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, ουσιαστικά προτείνει μια κοινωνικά διαχωρισμένη και βαθιά ανισότιμη δωδεκάχρονη εκπαίδευση, η οποία απλόχερα θα χαρίζει τον τίτλο της στις διάφορες παραλλαγές ψευτοκατάρτισης στην αμάθεια και στην αμορφωσιά. Το ΠΑΣΟΚ, με τη σειρά του, επειδή δε διαφωνεί με την ουσία των θέσεων της ΝΔ, περιορίζει την κριτική του σε θέματα διαδικαστικά.

Καμιά, ωστόσο, απόχρωση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, μπλε ή πράσινη, δε θα μπορέσει να φωτίσει τη μουντή και κακόμορφη όψη του άθλιου εκπαιδευτικού οικοδομήματος. Η αναγέννηση της εκπαίδευσής μας, σε πείσμα των "εθνικών διαλόγων" ή των "εθνικών συμβουλίων" που προσπαθούν να συγκαλύψουν την ταξική φύση της, θα επιβληθεί από τον ίδιο το λαό, σαν αποτέλεσμα της σκληρής πάλης του για:

  • Την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β' και Γ' Λυκείου, την απεξάρτηση της δομής, και του προγράμματος του Λυκείου από τη διαδικασία επιλογής για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ και τη συνολική ακύρωση του νομοθετικού οπλοστασίου της κυβερνητικής "μεταρρύθμισης".
  • Την καθιέρωση Ενιαίου και κοινού για όλους τους μαθητές Δωδεκάχρονου Υποχρεωτικού Σχολείου, σαν προαπαιτούμενου για οποιαδήποτε επαγγελματική πορεία.
  • Τον αναπροσανατολισμό του σκοπού της εκπαίδευσης έτσι, ώστε, από μηχανισμός αναπαραγωγής άβουλων, πειθήνιων και περιπλανώμενων στην ανεργία "Ευρωπαίων πολιτών", να επικεντρωθεί στη διαμόρφωση ανθρώπων με κοινωνική οντότητα, που όχι μόνο θα μπορούν να κατανοούν την πραγματικότητα, αλλά θα διαθέτουν και το ψυχικό δυναμισμό για να την αλλάζουν».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ