Κυριακή 19 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σπράος, όπως ΔΝΤ

Σοκ προκάλεσε η κατάθεση της γνωστής έκθεσης Σπράου στα τέλη του 1997, η οποία συντάχθηκε κατά παραγγελία του πρωθυπουργού, ο οποίος μόλις την περασμένη Τετάρτη παρουσιάζοντας το «κοινωνικό» πρόγραμμα του κόμματός του, χαρακτήρισε «σενάρια» και «φαντασία» τα όσα γράφονται και λέγονται γύρω από το θέμα! Η έκθεση του μόνιμου πλέον αντιπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ, είναι βασισμένη στη... φιλοσοφία των «τριών πυλώνων», σοκάρει για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, αλλά και για την ανάδειξη του συστήματος που εφάρμοσε ο Πινοτσέτ στη Χιλή ως πρότυπο για την ασφάλιση στη χώρα μας!

Εν ολίγοις, ο κ. Σπράος, εισηγείται:

-Συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων, όπου ο τρίτος θα βασίζεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην ιδιωτική ασφάλιση. Οι δύο άλλοι πυλώνες θα αποτελούνται από την εθνική σύνταξη, που θα είναι ουσιαστικά συμβολική και θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δραστικά μειωμένη «κύρια» σύνταξη, που μόνο κύρια δε θα είναι. Προσδιορίζεται, μάλιστα, μειωμένη κατά 40% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, ενώ ο θεσμός χαρακτηρίζεται ευθέως ως «ξεπερασμένο σύστημα»!

- Τα όρια ηλικίας αυξάνονται για όλους στα 65.

- Κατάργηση όλων των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, πράγμα που σημαίνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης έως και οχτώ χρόνια για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και μείωση συντάξιμων αποδοχών. Επίσης, κατάργηση του επασφαλίστρου που πληρώνουν οι εργοδότες.

-Ακόμα παραπέρα αυστηροποίηση των αναπηρικών συντάξεων.

-Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, αλλά ανακούφιση των «χειμαζόμενων» εργοδοτών.

-Κατάργηση ακόμα και της σύνταξης χηρείας, ως μέτρο αναχρονιστικό!

-Κατάργηση της σύνταξης που παίρνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις οι άγαμες θυγατέρες, ως μέτρο... ισλαμικό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ