Κυριακή 19 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Η «αρχιτεκτονική» της διάλυσης

 Διά στόματος Νεκτάριου οι ισοπεδωτικοί σχεδιασμοί

Ως «ταύρος εν υαλοπωλείω» μπήκε στο ΙΚΑ ο εκλεκτός του πρωθυπουργού και ειδικός της κοινωνικής ασφάλισης, Μ. Νεκτάριος. Ο κύριος αυτός δεν κρύβει λόγια και για τα γενικότερα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, για την υλοποίηση των οποίων έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Οι αλλεπάλληλες ευκαιρίες μεταρρυθμίσεων στην κοινωνική ασφάλιση στην περίοδο της μεταπολίτευσης χάθηκαν, με μοναδική εξαίρεση τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 1992» (είναι οι νόμοι που το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση τότε, χαρακτήριζε απαράδεκτους και είχε δεσμευτεί για την κατάργησή τους), έγραψε σε άρθρο του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» την τελευταία μέρα του 1999, παρουσιάζοντας ως «προσωπικές προτάσεις» τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. «Οσο αναζητούμε λύσεις μέσα στα πλαίσια του υφιστάμενου συστήματος συντάξεων, τόνιζε, οδηγούμαστε σε αδιέξοδα» και κατέληγε παρουσιάζοντας την «αρχιτεκτονική» του νέου συστήματος συντάξεων. Δηλαδή:

-Περιορισμό της κύριας σύνταξης στο μισό. Το σύστημα αυτό, θα παραμείνει στην ευθύνη του κράτους και θα λειτουργεί με βάση το διανεμητικό σύστημα χρηματοδότησης.

-Θέσπιση ενός συστήματος «συμπληρωματικών επικουρικών συντάξεων», που «θα μπορούν να αποτελούν το μισό της τελικής σύνταξης, που ισοδυναμεί με το 35% των τελικών αποδοχών που έχουν εξομαλυνθεί κατά την τελευταία πενταετία ασφαλιστικής κάλυψης». Το σύστημα αυτό, στο οποίο το κράτος δε μετέχει ούτε κατά μία δραχμή, θα τελεί -κατά τον κ. Νεκτάριο- «υπό την αυστηρή εποπτεία του κράτους» και θα λειτουργεί «με πλήρη κεφαλαιοποίηση»!

-Συμπληρωματικές παροχές ιδιωτικής ασφάλισης, με «κατάλληλα φορολογικά κίνητρα για τις μεσαίες και υψηλές εισοδηματικές ομάδες»!

-Εξασφάλιση κατώτερης σύνταξης σε όσους δεν έχουν καθόλου ή έχουν ανεπαρκές ιστορικό αποδοχών.

-Απαλλαγή του κράτους σε 1-2 δεκαετίες από κάθε συμμετοχή στα βάρη της κοινωνικής ασφάλισης!

-Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης «τουλάχιστον» στα 65!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ