Κυριακή 19 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ατομική ευθύνη η ασφάλιση!

Την «εκ βάθρων ανάπλαση» ζητά ο  σύμβουλος του πρωθυπουργού Πλ. Τήνιος

Ο σύμβουλος του «ανυποψίαστου» πρωθυπουργού Π. Τήνιος, μιλώντας σε ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών (25/5/99), δήλωσε «απογοητευμένος από τη μεταρρύθμιση με δόσεις», που έκανε η ΝΔ και τάχθηκε υπέρ της «εκ βάθρων ανάπλασης» του ασφαλιστικού συστήματος.

Ζήτησε πρωτοβουλίες που πρέπει να κατατείνουν στην «μεγαλύτερη ατομική ευθύνη για την εξασφάλιση της συνταξιοδοτικής οικονομικής επάρκειας και οικονομικό σχεδιασμό της απόσυρσης από την εργασία»! Δηλαδή φουλ για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνδικαλιστική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει για τον «καλά εφοδιασμένο νέο εργαζόμενο που μπορεί να αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες για την ασφάλισή του, τη στέγαση και την υγειονομική του περίθαλψη, με αντίστοιχη μείωση των ευθυνών του κράτουςς».

Αυτό, όταν ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η χώρα μας απέχει αρκετά από τις κοινωνικές δαπάνες των άλλων χωρών της ΕΕ, όπου ο μέσος όρος ανέρχεται στο 28,7%, ενώ στην Ελλάδα μόλις που φτάνει στο 23,1%.

Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη ημερίδα σημειώθηκε, με ανησυχία, ότι οι ιδιωτικές συντάξεις στη χώρα μας παίζουν ακόμη περιθωριακό ρόλο, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία -σύμφωνα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού- «προβαίνουν σε αναπλήρωση εισοδήματος ανώτερη του 100% σε μικρές ηλικίες». Γι' αυτό πρέπει ή να φύγουν εντελώς από τη μέση ή να γίνουν πιο ασύμφορα από τις ασφαλιστικές εταιρίες!

Αυτά, όταν -σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών- αυτές «δε χαίρουν της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων, οι οποίοι αντίθετα εμπιστεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία και για το λόγο ότι το κράτος εγγυάται τη λειτουργία τους». Να ένα ακόμα εμπόδιο που πρέπει να βγει από τη μέση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ