Παρασκευή 30 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
Τηλεόραση
Κατά πλειοψηφία νόμιμα τα ΠΔ

To «πράσινο φως» άναψε το ΣτΕ στην κυβέρνηση, προκειμένου να περάσουν τα ΠΔ σχετικά με τους «όρους και τις προϋποθέσεις» για τη χορήγηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών, σε μια χρονική στιγμή που έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική περίοδος. Τα Προεδρικά Διατάγματα του υπουργείου Τύπου, που διατηρούν την αδιαφάνεια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, κρίθηκαν χθες νόμιμα από την πλειοψηφία του ΣτΕ. Ωστόσο, στο δικαστήριο καταγράφηκε και η άποψη της μειοψηφίας, που θεωρεί ότι με τα ΠΔ «επιχειρείται πλήρης και εξ υπαρχής ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου, το οποίο διέπει τη χορήγηση αδειών, ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης».

Νόμιμες θεωρούνται από το ΣτΕ οι διατάξεις, οι οποίες εξειδικεύουν τις προϋποθέσεις για το δικαίωμα συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία. Στην ίδια διάταξη, όμως, το δικαστήριο θεωρεί πως είναι παράνομο το σκέλος της διάταξης, που περιορίζει τις προβλεπόμενες κατηγορίες Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με το νόμο Βενιζέλου, μπορεί να πάρει άδεια ακόμη και μια ατομική ή και προσωπική εταιρία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι διαγραπτέα κρίθηκε η διάταξη που υποχρεώνει τις αδειοδοτούμενες εταιρίες να έχουν έδρα την Ελλάδα. Στο σκεπτικό του δικαστηρίου επισημαίνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει πως μπορούν να λάβουν άδεια εταιρίες που ελέγχονται από Ελληνες υπηκόους ή υπηκόους των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνταγματικές και νόμιμες κρίθηκαν από το ΣτΕ οι ρυθμίσεις για τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της οικονομικής κατάστασης και των μέσων χρηματοδότησης που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ.

Σε σχέση με τη μοριοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών και συγκεκριμένα με την πριμοδότηση των ήδη λειτουργούντων σταθμών έναντι των νέων, είναι κατά το ΣτΕ «ανεκτή», γιατί «αποβλέπει και σε επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις και προσφέρουν θέσεις εργασίας». Στο ζήτημα αυτό, υπήρξε και η άποψη της μειοψηφίας, σύμφωνα με την οποία ο προβλεπόμενος τρόπος μοριοδότησης «ακυρώνει την ανταγωνιστική διαδικασία» και, κατά συνέπεια, είναι παράνομος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ