Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΙΓΙΝΑ
Μνημείο για τους εκτελεσμένους αγωνιστές

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των εκτελεσμένων αγωνιστών στις φυλακές της Αίγινας την περίοδο 1947-1949 και το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο, έγινε την περασμένη Κυριακή στο νεκροταφείο του νησιού, Αγία Ειρήνη.

Στη σεμνή εκδήλωση, που διοργάνωσαν η Α` Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, η Κομματική Οργάνωση Αίγινας του ΚΚΕ, οι συγγενείς των εκτελεσμένων και ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, έντονο ήταν το κλίμα της συγκίνησης, αλλά καθαρή και η απόφαση των παρευρισκομένων να συνεχίσουν τον αγώνα για τα ίδια ιδανικά.

«Οι δολοφόνοι σας δεν ήταν ξένοι κατακτητές», τόνισε στην ομιλία του ο Ευθ. Γκούμας, γραμματέας του Παραρτήματος Κερατσινίου του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης. «Αυτοί που σας δολοφόνησαν ήταν δοσίλογοι του μεταδεκεμβριανού καθεστώτος, συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών και στη συνέχεια των ξένων προστατών».

«Δολοφονώντας εσάς και τους άλλους συναγωνιστές σας, πρόσθεσε, πίστευαν ότι θα ξοφλήσουν και με τις ιδέες σας. Ομως, έκαναν πολύ μεγάλο λάθος, γιατί αυτές οι ιδέες δεν ξεριζώνονται, όσο υπάρχει στον κόσμο η κυριαρχία των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών».

«Τιμημένοι μας νεκροί, κατέληξε, θέλουμε κι εμείς να σας διαβεβαιώσουμε ότι μπορείτε να αναπαύεστε ήσυχοι, γιατί οι συναγωνιστές και σύντροφοί σας του αντιφασιστικού αγώνα συνεχίζουν αποφασιστικά την αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές και θα συνεχίσουν όσο ζουν, να αγωνίζονται μαζί με το λαό και όλες τις δυνάμεις του ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που δεν ψηφίζει στη Βουλή τις ντιρεκτίβες των ιμπεριαλιστών και αντιτάσσεται σθεναρά στα αποτρόπαια σχέδια της Νέας Τάξης».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, η Ελένη Παπαδοπούλου νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά, ο Β. Βασιλείου γραμματέας της Α` Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΕΑΕΑ Πειραιά, δημοτικοί σύμβουλοι Αίγινας, αντιπροσωπεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Νίκαιας και Καλλιθέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ