Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θαυμαστά νεκρικά πορτρέτα

Η 24χρονη «Δημώς», της οποίας το νεκρικό πορτρέτο βρέθηκε σε έναν τάφο στη Χαουάρα, μαζί με το φαγιούμ ενός μικρού κοριτσιού
Η 24χρονη «Δημώς», της οποίας το νεκρικό πορτρέτο βρέθηκε σε έναν τάφο στη Χαουάρα, μαζί με το φαγιούμ ενός μικρού κοριτσιού
«Τα φαγιούμ λάμπουν με το φως των αιώνων», έλεγε ο Αντρέ Μαλρό. Πράγματι, η μοναδική αυτή τέχνη που «εφευρέθηκε» και άνθισε στην αρχαία Αίγυπτο, για να απαθανατίζει τον άνθρωπο και να τιμά την ανθρώπινη ζωή... μετά θάνατον, θα συναρπάζει κάθε άνθρωπο ανά τους αιώνες. «Πρόσωπα της Αιγύπτου. Από την Γκίζα στο Φαγιούμ» τιτλοφορείται η έκθεση γλυπτών και πορτρέτων από το Αιγυπτιακό Μουσείο Καΐρου, η οποία οργανώθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και εγκαινιάστηκε χτες, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και της Σουζάν Μουμπάρκα, συζύγου του Προέδρου της Αιγύπτου. Παράλληλα εγκαινιάστηκε μια έκθεση φωτογραφίας αρχαίων νεκροπόλεων, υπό τον τίτλο «Η Νέα Κοιλάδα του Νείλου».

Οι δύο εκθέσεις, οι οποίες συνοδεύονται με καλαίσθητους καταλόγους, θα λειτουργήσουν για το κοινό από σήμερα μέχρι και τις 15 Ιουλίου. Την επιμέλεια των εκθέσεων υπογράφει η τεχνοκριτικός Εφη Ανδρεάδη. Την αρχιτεκτονική επιμέλεια η καθηγήτρια του ΕΜΠ Σόνια Χαραλαμπίδου - Διβάνη και οι αρχιτέκτονες Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Χριστιανός Λασκαρίδης.

Πριν τα εγκαίνια των εκθέσεων, η Σ. Μουμπάρακ, αναφερόμενη στα νεκρικά πορτρέτα (πήραν το όνομά τους από την πόλη Φαγιούμ, γιατί εκεί βρέθηκαν τα περισσότερα από τον καθηγητή Φλίντερς Πέτρι στα χρόνια 1889-1913, αν και η υπέροχη αυτή τέχνη ανωνύμων καλλιτεχνών αναπτύχθηκε και σε άλλες περιοχές κατά μήκος της κοιλάδας του Νείλου), μίλησε για τα διάφορα υλικά και τις τεχνικές του φαγιούμ στο διάβα των αιώνων και για τη «σύζευξη» του ελληνικού και αιγυπτιακού πολιτισμού στις νεκροπόλεις και υπογράμμισε ότι «τα ωραιότερα φαγιούμ προέρχονται από τις ελληνικές νεκροπόλεις». Μετά τα εγκαίνια η Σ. Μουμπάρακ έδωσε διάλεξη για την προσπάθεια της χώρας της για την «αναβίωση» της περίφημης «Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ