Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 53
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Τιμή στους εκτελεσμένους της Ριτσώνας

Από τη φετινή εκδήλωση τιμής στη Ριτσώνα
Από τη φετινή εκδήλωση τιμής στη Ριτσώνα
Ηταν ένα Μαγιάτικο πρωινό του 1944 που οι αντάρτες του ΕΛΑΣ χτύπησαν μια γερμανική φάλαγγα, από τη Χαλκίδα προς Αθήνα. Χαράματα την άλλη μέρα, 16 του Μάη, φτάσανε από την Αθήνα καμιόνια γεμάτα Γερμανούς Ες Ες, οπλισμένοι μέχρι τα δόντια και κατεβάσανε από τις κλούβες 110 παλικάρια. Ανάμεσά τους και ανάπηρους του Αλβανικού μετώπου, που τους είχανε πάρει μέσα από το νοσοκομείο αναπήρων της Αθήνας.

Αφού τους έβαλαν ν' ανοίξουν ένα βαθύ μεγάλο χαντάκι, την ώρα που ο ήλιος «έκαιγε» στην αντικρινή πλαγιά του βουνού, τους εκτελέσανε.

«Παιδιά με σκοτώνουν, ζήτω η λευτεριά, ζήτω η Ελλάδα» πρόφτασε να φωνάξει ένας από τους ανάπηρους, πριν τα μυδράλια των χιτλεροφασιστών τους θερίσουν. Τη μνήμη αυτών των αγωνιστών τίμησε την προηγούμενη Κυριακή στον τόπο της θυσίας, στη Ριτσώνα, το Παράρτημα Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ, με την παρουσία αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, εκπροσώπων φορέων, σωματείων, της νεολαίας και πλήθος κόσμου.

Η δική τους θυσία, τόνισε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ Πολυχρόνης Τσιτίνης, ζητά από όλους μας να συνεχίσουμε τον αγώνα τους. Εκείνοι χτύπησαν και νίκησαν τη χιτλεροσιδερόφραχτη νέα τάξη, έως ότου ξεψύχησε ο αγκυλωτός. Εμείς που ζούμε τη βαρβαρότητα της «νέα τάξης πραγμάτων» ΝΑΤΟ - ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καλούμαστε να συνεχίσουμε τον τιτάνιο αγώνα, που ξεκίνησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, για κοινωνική προκοπή, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία. Οπως τότε, έτσι και σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ και την ανοχή του ΣΥΝ συμμετέχει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την υποταγή των λαών, την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η φτώχεια, η ανεργία, η λιτότητα, ο πόλεμος, είναι ταυτισμένα με την πολιτική που εφαρμόζεται. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων που τη στηρίζουν. Κλείνοντας, κάλεσε τους αγωνιστές της ΕΑ, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, σ' αυτή την εκλογική μάχη να μην ξεχάσουν ότι το παιχνίδι της δικομματικής πόλωσης είναι στημένο και να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, ως μόνη εγγύηση και δρόμο για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, για το Σοσιαλισμό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Λευτέρης Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με το γραμματέα Θαν. Παππά, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ, η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Σοφία Ντούρου και ο πρώην δήμαρχος Ν. Αρτάκης Τηλέμαχος Χατζηγιανναπέρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ