Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπους και AIDS

«Χουβαρντάς» εμφανίστηκε στο Εβιάν της Γαλλίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, ο οποίος δήλωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την καταπολέμηση του AIDS στον Τρίτο Κόσμο και ιδιαίτερα στην Αφρική. Οπως είναι γνωστό, η «Μαύρη Ηπειρος» μαστίζεται από την «ασθένεια του αιώνα» μετρώντας εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο. Ο βασικός λόγος για την εξάπλωση της νόσου και τον τεράστιο αριθμό των θανάτων είναι η έλλειψη μέσων, υποδομών και φαρμάκων.

Τελικά, οι «οκτώ» περιέλαβαν στη διακήρυξή τους και το στόχο για την καταπολέμηση του AIDS, χωρίς να δεσμεύονται για συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οσο για την ενίσχυση που υποσχέθηκε ο Μπους, αυτή θα δοθεί στο... μέλλον.

Με την απόφασή τους, οι εκπρόσωποι των οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, έστησαν ένα ακόμη μνημείο υποκρισίας, επιδιώκοντας να εξαγοράσουν με πενταροδεκάρες «άφεση αμαρτιών» για ένα έγκλημα που διαπράττουν τόσα χρόνια σε βάρος των λαών των φτωχότερων χωρών.

Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του AIDS. Οι μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, αμερικανικές και ευρωπαϊκές, έχοντας στα χέρια τους τις πατέντες για τα φάρμακα αυτά, ζήτησαν να απαγορευτεί σε χώρες που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα με το AIDS (Νότια Αφρική, Ινδία, Βραζιλία) να παρασκευάσουν φάρμακα με μικρότερη τιμή.

Στο πλευρό των φαρμακοβιομηχανιών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση. Αποτέλεσμα ήταν να παγώσει η παραγωγή φθηνών φαρμάκων από τις «κατηγορούμενες» χώρες. Ως συνέπεια, από το 1997 ως το 2001, έχασαν τη ζωή τους μόνο στη Νότια Αφρική πάνω από 400.000 άνθρωποι που προσβλήθηκαν από την ασθένεια. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι τη στιγμή που οι βιομηχανίες αυτών των χωρών μπορούσαν να κατασκευάσουν φάρμακα που θα στοίχιζαν 400 δολάρια το χρόνο για κάθε άρρωστο, οι πολυεθνικές ζητούσαν 30.000 δολάρια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ