Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΙΤΛΑ

ΓΑΛΛΙΑ Το υπουργείο Εργασίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι τον Απρίλη ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 7.000 σε σύγκριση με το Μάρτη και έφθασε στα 2,512 εκατομμύρια. Το εποχικά σταθμισμένο ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε τον Απρίλη στο 9,3%. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι οι παραγγελίες των γαλλικών βιομηχανιών για εξαγωγές έπεσαν το Μάη στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου δωδεκαμήνου, ενώ ο δείκτης των συνολικών παραγγελιών για βιομηχανικά προϊόντα υποχώρησε στα χαμηλότερα από τον Αύγουστο του 1996.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Συνεχίστηκε το Μάη η υποχώρηση του τομέα των υπηρεσιών στη Ζώνη Ευρώ. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το «Reuter» μεταξύ 2.000 επιχειρήσεων του τομέα των υπηρεσιών, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονταν από αερομεταφορείς μέχρι καθαριστήρια, κατέδειξε ότι μειώνονται οι καινούριες επιχειρήσεις, η αισιοδοξία εξανεμίζεται και περικόπτονται περισσότερες θέσεις εργασίας, καθώς οι εταιρίες διαπιστώνουν ότι η βελτίωση της γεωπολιτικής κατάστασης δεν έχει μεταφραστεί σε ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων.

ΙΑΠΩΝΙΑ Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέδωσε στην ιαπωνική κυβέρνηση αυστηρή συνταγή για τη διευθέτηση των προβλημάτων της ιαπωνικής οικονομίας. H συνταγή του ΔNT προβλέπει την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών, ώστε να συγκρατηθεί το διευρυνόμενο χρέος της χώρας. Παράλληλα, το ΔNT παραδέχεται ότι «τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι και τόσο ευχάριστα διότι απαιτούν δύσκολες επιλογές».

ΣΚΑΝΔΑΛΑ Ενα νέο κύκλο ερευνών εγκαινίασε η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) σε ό,τι αφορά τις λογιστικές ατασθαλίες και τις προσπάθειες χειραγώγησης της χρηματιστηριακής αγοράς. H SEC ζήτησε να της παραδοθούν ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλα έγγραφα, που φέρουν τις υπογραφές των επικεφαλής επενδυτικών τραπεζών της «Citigroup» και της «Morgan Stanley». Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας στους ισολογισμούς της IBM για το 2000 και 2001, οδηγούμενη στη μεγάλη αμερικανική εταιρία από ξεχωριστή έρευνα, η οποία διεξάγεται αυτήν την περίοδο στους λογαριασμούς πελάτη θυγατρικής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ