Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
Τηλεόραση
Αφιέρωμα στους «μικρομηκάδες»

Ενα αφιέρωμα στις αγαπημένες ταινίες μικρού μήκους έχει ξεκινήσει να προβάλξει η ΝΕΤ κάθε Πέμπτη. Είκοσι επτά μικρού μήκους ταινίες χωρισμένες σε πέντε ενότητες θα προβληθούν με στόχο οι τηλεθεατές να γνωρίσουν και ν' απολαύσουν τις πιο φρέσκες και δυναμικές μορφές έκφρασης των δημιουργών.

Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια δημιουργίας ζώνης προβολής ταινιών μικρού μήκους. Η πρώτη - πετυχημένη - απόπειρα έγινε στο διάστημα 2001 - 2002, με τις ταινίες της πρώτης χρονιάς του προγράμματος «μικροφίλμ».

Πολλές από τις ταινίες που θα προβληθούν έχουν ήδη διακριθεί σε ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ, έχουν συμμετάσχει σε τιμητικά αφιερώματα στο εξωτερικό, έχουν προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε πολλές επαρχιακές πόλεις. Και έχουν αποδείξει ότι οι «μικρομηκάδες» έχουν μέλλον στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «μικροφίλμ», όπου και ανήκουν όλες οι ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα, είναι ένα πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μικρού μήκους, με στόχο την ανάδειξη και υποστήριξη νέων κινηματογραφιστών. Η έναρξη του προγράμματος έγινε το Φεβρουάριο του 1999. Εως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 40 ταινίες των τριών πρώτων ετών, ενώ σε φάση παραγωγής βρίσκονται άλλες 19 ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν στο επόμενο Φεστιβάλ Δράμας, το Σεπτέμβρη.

Σήμερα Πέμπτη, στις 24.00, το θέμα που πραγματεύονται πέντε νέοι κινηματογραφιστές στις μικρού μήκους ταινίες που θα προβληθούν, είναι «Η βία στις ανθρώπινες σχέσεις». Οι ταινίες είναι:

«Ο μικρός Ινδιάνος», σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου. Ενα ταλαντούχο αγόρι, ευαίσθητο αλλά συναισθηματικά κλειστό, απομονώνεται από το περιβάλλον του, εξευτελίζεται, «προδίδεται» από τον κρυφό του έρωτα...

«Κάνε όρεξη», σε σκηνοθεσία Μαρίας Λάφη. Ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Η Ελένη, λοιπόν, μαγειρεύει για τον Γιώργο «ό,τι καλύτερο» για να κερδίσει την καρδιά του...

«Ηοτ - Dogs», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παντελιά. Ενας σκύλος θέλει να περάσει απέναντι... Ο Βαγγέλης, φιλόδοξος νεαρός, και η Αννα, επιτυχημένη και αλαζονική διαφημίστρια, διασχίζουν κάθε μέρα τη Λεωφόρο Κηφισίας. Μια ξεχωριστή σχέση «στήνεται»...

«Η πτώση», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γαλανάκη. Την ημέρα των γενεθλίων του, ένας ασφαλιστής γλιστράει και πέφτει από την ταράτσα της πολυκατοικίας του. Το παντελόνι του πιάνεται σ' ένα σίδερο και μένει κρεμασμένος ανάποδα, σε μεγάλο ύψος, έξω από το παράθυρο ενός θρησκευόμενου «προφήτη»...

«Savoir Vivre», σε σκηνοθεσία Κάρολου Ζωναρά. «Μαθήματα αρετής», που μεταφράζονται σε μια σκληρή και επώδυνη δοκιμασία γι' αυτόν που τα διδάσκεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ