Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεν καταθέτει ο Μπλερ για το Ιράκ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δεν πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πριν από τον πόλεμο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

«Οσον αφορά την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ως είθισται, δε θα παρουσιαστώ ενώπιόν της. Θα το πράξει όμως ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο», δήλωσε ο Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων, επικαλούμενος το Σύνταγμα της χώρας, που πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εθιμικό.

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα συνεργαστεί με όλους τους δυνατούς τρόπους» με τη μεικτή Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφάλειας (ISC) της Βουλής, η οποία, αντίθετα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για χειραγώγηση της κοινής γνώμης και παραπληροφόρηση προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Τόνι Μπλερ δέχτηκε τη διενέργεια έρευνας από την ISC, τα εννέα μέλη της οποίας έχουν διοριστεί από τον ίδιο και υποβάλλουν στον ίδιο τις εκθέσεις τους, τις οποίες έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει πριν δημοσιοποιηθούν.

Από την πλευρά της η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, ανέλαβε με δική της πρωτοβουλία την υπόθεση και ζήτησε την κατάθεση του πρωθυπουργού και του στενότερου συμβούλου του Αλαστερ Κάμπελ. Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος καθώς και η αντιπολίτευση ζήτησαν τη διενέργεια ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας, πράγμα το οποίο ο Τόνι Μπλερ αρνήθηκε, φυσικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ