Κυριακή 15 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ευρω-διαχείριση του προβλήματος

Η βδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από αντιδράσεις και δραστηριότητες για το θέμα των ναρκωτικών. Και σε αυτή την ευρεία γκάμα των δραστηριοτήτων αποτυπώθηκαν οι δυο γραμμές στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών: Της διαχείρισης του προβλήματος - που εντάθηκε με αφορμή την Ελληνική Προεδρία - και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης σε όλα τα επίπεδα (πρόληψη, απεξάρτηση, επανένταξη).

Ετσι, λοιπόν, η βδομάδα ξεκίνησε με την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, των θεραπευομένων, των συλλόγων οικογένειας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να αλλάξει το καθεστώς διοίκησης και λειτουργίας του οργανισμού, καταλύοντας τον αυτοδιοικητικό του χαρακτήρα, που αποκάλυψε ο «Ρ» την περασμένη Κυριακή.

Την Τρίτη συνεδρίασε στο Ζάππειο η Ολομέλεια της Ομάδας του Δουβλίνου για τα ναρκωτικά, με ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Την Τετάρτη έγινε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Την Πέμπτη και την Παρασκευή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) οργάνωσαν, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας, σεμινάριο για τις νέες προσεγγίσεις και τις μεθόδους έγκαιρης παρέμβασης για την πρόληψη της ουσιοεξάρτησης σε νέους.


Αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση «υπάρχει, κατά την έκφραση του Γ. Παπανδρέου, μια πόλωση μεταξύ των "επιεικών" πολιτικών και αυτών που είναι υπέρ των ισχυουσών νομικών δομών». «Αυτό, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να διαπιστώσουμε τι λειτουργεί και τι πρέπει να αλλάξει».

Οι αλλαγές εντάσσονται στη διατύπωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα ναρκωτικά μετά το 2004, όταν θα λήξει το τρέχον πρόγραμμα δράσης για τα ναρκωτικά. Κεντρική ιδέα αυτής της στρατηγικής είναι η «μείωση της βλάβης», ο συμβιβασμός και η διαχείριση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Αυτό ακριβώς επιδιώκει και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την τροπολογία βάσει της οποίας το ΔΣ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων του οργανισμού θα συγκροτείται με υπουργική απόφαση και θα περιλαμβάνει, εκτός των αιρετών, δύο μέλη προτεινόμενα από τον ΟΚΑΝΑ. Το ΚΕΘΕΑ εφαρμόζει στεγνά προγράμματα, που είναι υψηλών προδιαγραφών, ενώ ο ΟΚΑΝΑ εφαρμόζει προγράμματα υποκαταστάτων, που έχουν οδηγηθεί στη συντήρηση εν αντιθέσει με την αρχική πρόβλεψη που είχε ως τελικό στόχο την απεξάρτηση. Επί της ουσίας δηλαδή η κυβέρνηση επιδιώκει την παραίτηση του ΚΕΘΕΑ απ' τις υψηλές προδιαγραφές των στεγνών προγραμμάτων και την εναρμόνισή του στα ευρωπαϊκά δεδομένα.


«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και πρακτικές έχουν σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση της χρήσης και της εξάρτησης. Στόχος τους είναι η νεολαία και η δράση της», επισημάνθηκε στη συνέλευση του ΕΣΥΝ, ενώ έχει γενικότερη σημασία η διαπίστωση: «Δεν μπορεί να μιλάμε για αντιναρκωτικό σχέδιο, όταν αυτό δε συνδέεται με τα υπόλοιπα σχέδια δράσης ενάντια στην ανεργία, στην υποβαθμισμένη παιδεία και υγεία, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, στο στραγγαλισμό των στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών, ενάντια στην ανισότητα και την εκμετάλλευση των γυναικών, ενάντια στην υποκουλτούρα».


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ