Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Το αίνιγμα... του «Διονυσίου Σολωμού»

Για συμπαιγνία και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος κάνουν λόγο οι συντελεστές της σειράς της ΕΡΤ που σταμάτησε ...πριν αρχίσει!

Σκηνή από τη σειρά «Διονύσιος Σολωμός» που τα γυρίσματά της κόπηκαν πριν ... αρχίσουν
Σκηνή από τη σειρά «Διονύσιος Σολωμός» που τα γυρίσματά της κόπηκαν πριν ... αρχίσουν
Ποιος κρύβει το «μυστικό» του «Διονύσιου Σολωμού;». Σε σίριαλ - θρίλερ έχει μετατραπεί η φιλόδοξη σειρά της ΕΡΤ «Διονύσιος Σολωμός», αφού τα γυρίσματά της κόπηκαν πριν καλά καλά ξεκινήσουν. Μια μυστηριώδης ιστορία που κρατά δύο χρόνια και κανείς ουσιαστικά από την ΕΡΤ δεν έχει δώσει απαντήσεις. Η σειρά ξεκίνησε επί προεδρίας του Παναγιώτη Παναγιώτου και όταν γενικός διευθυντής της ΕΤ-1 ήταν ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος. Ο προϋπολογισμός ήταν 640 εκ. δρχ. και η παραγωγή ήταν της ΕΡΤ σε συνεργασία με την εταιρία παραγωγής «Lexicon Γ. Μπασίμπαγλης». Σκηνοθέτης της σειράς ήταν ο Διονύσης Ζουρμπάνος.

Η επίσημη αιτιολογία για το κόψιμο του Σολωμού ήταν ότι τα χρήματα ...τελείωσαν! Ετσι, δε σταμάτησαν μόνο τα γυρίσματα, αλλά και οι ηθοποιοί δεν πήραν δραχμή. Ηδη 24 ηθοποιοί και μέλη του συνεργείου έχουν προσφύγει στα δικαστήρια με αγωγές κατά των συμπαραγωγών της ταινίας.

Η ιστορία του «Διονύσιου Σολωμού» επανέρχεται στην επικαιρότητα, αφού ηθοποιοί και άλλοι συντελεστές απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της ΕΡΤ Αγγελο Στάγκο. Στην επιστολή διαμαρτύρονται με κατηγορηματικό και έντονο, όπως αναφέρουν, τρόπο για τις τρεις εκθέσεις αναφορές του πρώην διευθυντή κινηματογραφίας της ΕΡΤ Νίκου Σφέτσα. Αυτές οι εκθέσεις, σύμφωνα με τους ηθοποιούς και τους καλλιτέχνες «βρίθουν από ανακρίβειες, κακοήθειες, εμπάθεια, μονομερή ερμηνεία γεγονότων και καταστάσεων». Και αυτό γιατί ο Ν. Σφέτσας επιχειρεί να «συγκαλύψει τις ευθύνες των συμπαραγωγών» και να ρίξει τις ευθύνες για το άδοξο τέλος του «Διονυσίου Σολωμού» στους ηθοποιούς και στους καλλιτεχνικούς συντελεστές.

Στην επιστολή τους υπάρχουν αιχμές κατά του Ν.Σφέτσα, της ΕΡΤ και της εταιρίας του Γ. Μπασίμπαγλη. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «αρνούμαστε να είμαστε εμείς τα εξιλαστήρια θύματα του Ν. Σφέτσα, της ΕΡΤ, της "Lexicon» της "Rosebud"». Κάνουν λόγο για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Αναφέρονται σε ενέργειες του Ν. Σφέτσα και στην προσπάθειά του να επιρρίψει τις ευθύνες για τη διακοπή των γυρισμάτων σε «συνεργάτες ξένους προς την ΕΡΤ».

Μιλούν για «συμπαιγνία» μεταξύ των «συντελεστών της ΕΡΤ και της "Lexicon"» η οποία είναι «εις βάρος των συμφερόντων της ταινίας, εφόσον ουδέποτε η ΕΡΤ δεν ήλεγξε την πιστωτική φερεγγυότητα» της εταιρίας. Θέτουν, επίσης, το ερώτημα γιατί οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ δεν έκαναν «έστω ένα δειγματολογικό έλεγχο, ρωτώντας κάποιους διαμαρτυρόμενους ηθοποιούς και μέλη του συνεργείου» πριν καταβάλουν «υπέρογκα ποσά» στην εταιρία του Γ.Μπασίμπαγλη.

Θέτουν ακόμη ένα ερώτημα, αφού ποτέ δεν προσκληθήκανε από τους παραγωγούς να δουν το αμοντάριστο υλικό της παραγωγής.

Οι συντελεστές της σειράς φαίνεται ότι δεν είναι αισιόδοξοι πως και η διοίκηση του Αγγελου Στάγκου, λύσεις στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η διακοπή της ταινίας, προβλήματα που έχουν να κάνουν και στη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «δυστυχώς και με την εμπλοκή νέων προσώπων στη διοίκηση της ΕΡΤ σε αυτή την ατυχή παραγωγή για μας δεν άλλαξε τίποτα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των εκκρεμών αμοιβών, ασφαλιστικών εισφορών ή των συμβολαίων μας». Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, και οι Λάζαρος Γεωργαλόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτη, Μάνος Αγγελίδης, Στάθης Λιβαθινός και Κατερίνα Τσάβαλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ