Κυριακή 15 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Η ρίζα και η επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων ζητήματα βαθιά πολιτικά

Το περιβάλλον βρίσκεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στο στόχαστρο της ολομέτωπης επίθεσης του ιμπεριαλισμού και των πολυεθνικών. Τα οξυμένα προβλήματα του περιβάλλοντος προστίθενται στα άλλα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της αποδιάρθρωσης και περιορισμού των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι και στο ζήτημα του περιβάλλοντος έχουν διαμορφωθεί δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις που συγκρούονται μεταξύ τους: Αλλιώς αντιλαμβάνεται την έννοια του περιβάλλοντος ο κόσμος του μόχθου, της δουλιάς, της δημιουργίας και του πολιτισμού και με εντελώς διαφορετικό τρόπο συμπεριφέρονται απέναντί του, με τις πολιτικές που υλοποιούν, οι κυρίαρχες δυνάμεις, το πολυεθνικό κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις που τις εκφράζουν και ολόκληρο το σύστημα που τις υπηρετεί.

Οι πρώτοι όλο και πιο πολύ συνειδητοποιούν ότι αυτό που ονομάζεται περιβάλλον, δηλαδή ο άμεσος, ο ευρύτερος, αλλά και ο πλανητικός χώρος όπου εργάζονται, δημιουργούν, ονειρεύονται, ξεκουράζονται, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Χρειάζεται την υπεράσπισή τους για την προστασία και την αναβάθμισή του.

Οι δεύτεροι, παρά τις κατά καιρούς «ρηξικέλευθες» δηλώσεις, «διαβεβαιώσεις» και «δεσμεύσεις», με τη δράση τους αποκαλύπτουν ότι το περιβάλλον δεν είναι τίποτα παραπάνω γι' αυτούς, παρά: Η πηγή (κάθε άλλο παρά ανεξάντλητη) άντλησης και καταλήστευσης φυσικών πόρων. Ο φυσικός χώρος όπου ασκούν την ανεξέλεγκτη δραστηριότητά τους και απορρίπτουν κάθε είδους απόβλητα (υγρά, στερεά, αέρια) της δραστηριότητάς τους αυτής. Ο ιδιαίτερος επικερδής τομέας παραγωγικών επενδύσεων, μόνο για τους ίδιους.

Αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών και της δράσης του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου αποτελεί η σημερινή επιδεινούμενη οικολογική κρίση, η οποία εκφράζεται με την έξαρση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μείωση της στιβάδας του όζοντος, η διασυνοριακή ρύπανση, η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, η διάβρωση των εδαφών, η απερήμωση, τα μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα, οι φυσικές καταστροφές, οι μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, η διατροφική εξάρτηση του πληθυσμού από τα μονοπώλια (ορμόνες, αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα, γενετικά μεταλλαγμένα), η ανεξέλεγκτη πυρηνική δραστηριότητα κλπ.

Αποτέλεσμα της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και της συσσώρευσης του κεφαλαίου σε λίγα χέρια, αποτελεί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που εκφράζεται τα τελευταία χρόνια με τους βρώμικους πολέμους στο Ιράκ, την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και αλλού, επιφέροντας με τα σύγχρονα όπλα του απεμπλουτισμένου ουρανίου κ.ά., εκτός από τους χιλιάδες θανάτους, την προσβολή της δημόσιας υγείας και την καταστροφή των υποδομών, τη ραγδαία υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την καταστροφή της παγκόσμιας πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιβεβαιώνεται έτσι απόλυτα ότι η επιβίωση του ιμπεριαλισμού συντελείται σε βάρος των σημερινών και μελλοντικών γενεών.

Το ΚΚΕ από καιρό έχει επισημάνει - και επιμένει σ' αυτό - ότι η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Η επίλυσή του δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, έτοιμης να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά επιμέρους που διαπλέκονται με τα πρώτα. Μια πολιτική, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, που προτείνει το Κόμμα μας, τους καρπούς της οποίας δε θα απολαμβάνουν οι λίγοι, αλλά όλος ο λαός. Μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους, με οποιοδήποτε τίμημα και της «ελεύθερης αγοράς», που ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια του πλανήτη μας.

Το ένθετο που έχετε στα χέρια σας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, αποτελεί προϊόν συλλογικής εργασίας και περιέχει θέσεις και προτάσεις ακόμη και ανθρώπων που δεν είναι ενταγμένοι στο ΚΚΕ. Γενικότερα περιέχει θέσεις και προτάσεις που, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν τις θεωρεί ως τελειωμένη υπόθεση, αλλά τις υποβάλλει στην κρίση των απαιτήσεων του μαζικού κινήματος, καθώς και των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για υλικό που βοηθά στη συνειδητοποίηση του μαζικού κινήματος και που μπορεί να αποτελέσει οδηγό στη δράση του για ένα καλύτερο περιβάλλον, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Σπύρος ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ