Κυριακή 15 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Αμαχοι και περιβάλλον τα μεγάλα θύματα της «επόμενης μέρας» των ιμπεριαλιστικών πολέμων

Οι ΗΠΑ με 6% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχουν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Ο πλούτος αυτός προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος του από την πώληση όπλων, αφού το 67% των ετήσιων εξαγωγών τους είναι οπλικά συστήματα. Ετσι σε κάθε πόλεμο επιδεικνύουν και νέα «έξυπνα» όπλα. Στον πόλεμο του Βιετνάμ χρησιμοποίησαν ένα αποφυλλωτικό των δέντρων, τον «πορτοκαλί παράγοντα», που απογύμνωνε τα δέντρα από τα φύλλα τους για καλύτερο εντοπισμό των Βιετκόνγκ. Ράντισαν το Βιετνάμ με 14.000.000 γαλόνια από «πορτοκαλί παράγοντα», που περιείχε προσμείξεις διοξινών, με αποτέλεσμα 1.500.000 Βιετναμέζοι να εμφανίσουν καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις και μόνιμες ασθένειες του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν τις βόμβες «ναπάλμ», που κατέστρεψαν τα δάση και παραμόρφωσαν χιλιάδες παιδιά.

Στον πρώτο πόλεμο του Ιράκ, στην «Καταιγίδα της Ερήμου», χρησιμοποίησαν τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. 940.000 από αυτά σκόρπισαν 300 τόνους ουρανίου και συγχρόνως τα θύματα από καρκίνο, τερατογενέσεις και άλλες συγγενείς ασθένειες ξεπέρασαν το 1.000.000. Στο τέλος κάθε πολέμου, ανάλογα κάθε φορά με το αποτέλεσμα, εφαρμόζεται και το εμπάργκο. Στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν τον πόλεμο, έπεσαν θύματα του εμπάργκο περισσότεροι από 1.750.000 Ιρακινοί, εξ αυτών 650.000 παιδιά που πέθαναν από αρρώστιες, που θα μπορούσαν να θεραπευτούν αν υπήρχαν φάρμακα. Οι καρκινογενέσεις σε ορισμένες περιοχές αυξήθηκαν κατά 60% και οι τερατογενέσεις κατά 25%. Παράλληλα από το «Σύνδρομο του Κόλπου» προσβλήθηκαν 250.000 Αμερικανοί βετεράνοι και 6.000 Βρετανοί, και παρόλο που το Πεντάγωνο αναγνώρισε τη βλάβη της υγείας τους και τους αποζημίωσε, ουδέποτε παραδέχτηκε ότι η βλάβη στην υγεία τους προήλθε από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Συγχρόνως, οπλικά συστήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου διανεμήθηκαν και χρησιμοποιούνται στα πεδία βολής όλων των χωρών - μελών του NATO. To δεκάχρονο εμπάργκο στο Ιράκ, με κοντά στα 2.000.000 αθώα θύματα αποτελεί παγκόσμιο μνημείο βαρβαρότητας και υποκρισίας των διεθνών οργανισμών.

Το 1997 εφαρμόστηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το πρόγραμμα «Τρόφιμα και φάρμακα για πετρέλαιο», όπου το Ιράκ έδινε πετρέλαιο για φάρμακα και τρόφιμα. Αλλά διαβάστε υπό ποιους όρους έπαιρναν τρόφιμα και φάρμακα:

  • Δεν επιτρέπεται να εισαχθεί χλώριο στη χώρα, έτσι το νερό δε χλωριώνεται και οι επιδημίες και οι μολυσματικές ασθένειες θερίζουν εξαιτίας του μολυσμένου νερού και των συνθηκών υγιεινής.
  • Δεν επιτρέπεται να εισαχθούν γεννήτριες, έτσι νοσοκομεία, γηροκομεία, ιατρικά κέντρα δε διαθέτουν ρεύμα σε κρίσιμες στιγμές. Στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις δεν υπάρχει ρεύμα πολλές ώρες κάθε μέρα.
  • Δεν επιτρέπεται να εισαχθεί αλουμίνιο, βασικό συστατικό για την κατασκευή ιατρικών υλικών και ειδών υγιεινής. Ακόμα ούτε μολύβια εισάγονται, γιατί το αλουμίνιο και ο γραφίτης από τα μολύβια ίσως χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων!!!
  • Δεν επιτρέπεται να εισαχθούν ραδιοφάρμακα, γιατί το απειροελάχιστο ραδιενεργό υλικό που περιέχουν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά όπλα!!! Αυτό αποτελεί το πιο βάναυσο έγκλημα που γίνεται στο Ιράκ, όπου παιδιά πεθαίνουν από λευχαιμία λόγω έλλειψης ραδιοφαρμάκων. Θα χρειαζόταν η παγκόσμια παραγωγή ραδιοφαρμάκων να εισαχθεί στο Ιράκ για να μπορεί να κατασκευάσει μία «βρώμικη βόμβα», δηλαδή βόμβα που θα σκορπίσει ραδιενεργά υλικά.

Αυτές οι πράξεις αποτελούν το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης σε μια χώρα, έγκλημα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και των άλλων διεθνών οργανισμών. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι ο Σαντάμ κατείχε χημικά και βιολογικά όπλα και ότι προσπάθησε να αναπτύξει και πυρηνικά όπλα, αφού αυτοί τον εφοδίασαν. Το 1989 ο Σαντάμ χρησιμοποίησε όπλα χημικού πολέμου, «αέρια της μουστάρδας» εναντίον της πόλης Χαλάμπια στα σύνορα Ιράν - Ιράκ, όπου 5.000 Κούρδοι βρήκαν φρικτό θάνατο και ο Βρετανός δημοσιογράφος Ρ. Φισκ, όταν επισκέφτηκε την πόλη, την παρομοίασε με την αρχαία Πομπηία. Είδατε καμία δυτική χώρα να διαμαρτυρηθεί για τη χρήση όπλων χημικού πολέμου από το Σαντάμ; Οπλων που δε χρησιμοποιήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Είδατε τις ΗΠΑ να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση χημικών όπλων; 'Η μήπως τα Ηνωμένα Εθνη; Κανείς δε διαμαρτυρήθηκε, αφού ΗΠΑ, Γερμανία και άλλοι Δυτικοί εφοδίαζαν με χημικά όπλα και τεχνογνωσία τον Σαντάμ. Ο ίδιος ο κ. Ράμσφιλντ, ο σημερινός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ως διευθύνων σύμβουλος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας, επισκέφτηκε τον Σαντάμ και πρόσφερε τεχνογνωσία και πρώτες ύλες για την παρασκευή βιολογικών όπλων.

Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, στο Κόσσοβο και τη Βοσνία χρησιμοποιήθηκαν περίπου 60.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, που αντιστοιχούν σε 20 τόνους ουρανίου, που μόλυναν την περιοχή με ραδιενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι το «Σύνδρομο του Κόλπου» και το «Σύνδρομο των Βαλκανίων» προκάλεσε χιλιάδες θύματα μέχρι σήμερα και σοβαρούς κινδύνους σταδιακής μόλυνσης του νερού και της τροφικής αλυσίδας, τα οπλικά συστήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν εντάχθηκαν στα όπλα μαζικής καταστροφής. Παραμένουν συμβατικά όπλα και ως τέτοια μολύνουν τα πεδία βολής και το ευρύτερο περιβάλλον, με απροσδιόριστες συνέπειες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μόνο πέρσι, το 2002, μετά από δέκα χρόνια, αποφάσισε να στείλει επιτροπή στο Ιράκ για να μελετήσει τις επιπτώσεις στον πληθυσμό του Ιράκ από το ουράνιο. Αποστολή που διακόπηκε λόγω της προετοιμασίας του πολέμου.

Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας οι ΗΠΑ επέδειξαν και τις βόμβες διασποράς που εκρήγνυνται πριν φτάσουν στο έδαφος και σκορπίζουν το θάνατο σε μεγάλη ακτίνα, καθώς και τα «φύλλα αλουμινίου» και τις «ίνες άνθρακα» που μπλοκάρουν τα συστήματα ραντάρ και βραχυκυκλώνουν τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας. Ετσι πολλές φορές στο Βελιγράδι επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία καταστράφηκε το 70% του βιομηχανικού ιστού της χώρας, διυλιστήρια, εργοστάσια πετροχημικών, παραγωγής αυτοκινήτων κλπ. Δημιουργήθηκαν περισσότεροι από 1.000.000 άνεργοι και υποβαθμισμένες συνθήκες υγιεινής, που οδήγησαν σε επιδημίες και αύξηση των ασθενειών κυρίως σε γέροντες και παιδιά.

Στον πόλεμο του Αφγανιστάν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τις «βαρυτικές βόμβες» οι οποίες είναι συμβατικές βόμβες, που εισχωρούν σε μεγάλο βάθος, εκρήγνυνται και εκλύουν αέρια που εισχωρούν στις υπόγειες σήραγγες και επακολουθεί δεύτερη έκρηξη των αερίων που έχουν εκλυθεί και καταστρέφουν οτιδήποτε υπάρχει σε αυτές.

Στους πολέμους των τελευταίων τριάντα ετών ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των μαχομένων συνεχώς μειώνεται, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Υπολογίζεται ότι το 80% των θυμάτων είναι άμαχοι και κυρίως γυναικόπαιδα, στους πολέμους των τελευταίων ετών. Στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου γνωρίζετε πόσοι Δυτικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν; Κανείς. Γνωρίζετε πόσοι Αμερικανοί στρατιώτες; 148 και από αυτούς οι 35 από τους ίδιους... Στον πόλεμο των Βαλκανίων λιγότεροι από 100 στρατιώτες του NATO και από αυτούς οι περισσότεροι από ατυχήματα. Στον πόλεμο του Αφγανιστάν λιγότεροι από 50 Αμερικανοί (ξανά οι περισσότεροι από ατυχήματα). Οι άμαχοι θα είναι τα μεγάλα θύματα της «επόμενης μέρας». Η μεγάλη ντροπή στην αυγή του 21ου αιώνα.


Νίκος ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Διευθυντής ερευνών του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ