Κυριακή 15 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φούσκες» και δείκτες

Καθρέφτης (έστω και λίγο παραμορφωτικός) της καπιταλιστικής κρίσης είναι το Χρηματιστήριο. Από την άποψη αυτή, η πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών καταγράφει το εύρος και το βάθος της κρίσης που πλήττει τα τρία μεγάλα κέντρα (ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρωπαϊκή Ενωση).

«Πόσο άσχημες ήταν τελικά οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη πέρυσι;», αναρωτιέται η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» και η ίδια δίνει την απάντηση: «απογοητευτική»!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιριών υποχώρησε κατά 33%, μετά την πτώση του 17% το 2001. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές τεχνολογίας και ασφαλειών, με ποσοστό 57% και 51%, αντίστοιχα.

Από τους τομείς που επλήγησαν σοβαρά ήταν των μέσων μαζικής ενημέρωσης με πτώση 47%, των τηλεπικοινωνιών και των βιομηχανικών αγαθών με πτώση 39% αντίστοιχα, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με πτώση 37%, των κυκλικών καταναλωτικών αγαθών με πτώση 33% και της υγειονομικής περίθαλψης με πτώση 32%. Καθένας από τους 18 βιομηχανικούς κλάδους του δείκτη Dow Jones Stoxx 600 υπέστη διψήφιες ζημίες.

Το 2002 ήταν το τρίτο διαδοχικό έτος που υποχώρησαν οι χρηματιστηριακές αγορές - η πρώτη φορά που συνέβη αυτό από την Υφεση του 1929-1930. Οι ευρωπαϊκές μετοχικές τιμές παρουσίασαν τη χειρότερη απόδοση από το 1974. Για τους επενδυτές, το 2002 ήταν συνέχιση της πτωτικής πορείας της αγοράς, που άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με την έκρηξη της «φούσκας» στην τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες.

Πρωταθλήτρια στην πτώση αναδείχτηκε η Γερμανία, με απώλειες 44%. Ακολουθούν η Σουηδία με απώλειες 43% και η Φινλανδία με 42%. Εν συνεχεία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία με απώλειες 39% η καθεμία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ