Κυριακή 15 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ
Ο,τι θυμίζει Αντίσταση θέλουν να το εξαφανίσουν

«Αν δεν αντιδράσουμε θα εξαφανίσουν ό,τι θυμίζει Αντίσταση», τόνισε ο Κώστας Κορτζίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), στη συζήτηση που είχαμε για την εγκατάλειψη του νησιού.

«Εχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια, που έχει χαρακτηριστεί το Μακρονήσι τόπος ιστορικός, τόπος μνήμης, αλλά και 8 χρόνια από το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης της Μακρονήσου και η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί, χειροτερεύει. Εκατοντάδες τα γιδοπρόβατα, ενώ εδώ και τρία - τέσσερα χρόνια μπήκαν και αγελάδες, οι καταπατητές βασιλεύουν, τα παράνομα κτίσματα παραμένουν εκεί, φύλακες δεν υπάρχουν και καταστρέφεται στην κυριολεξία το νησί».

«Γίνανε ακόμα και προσπάθειες πριν λίγα χρόνια να ενταχθεί το Μακρονήσι στο πρόγραμμα "Ολυμπισμός - Πολιτισμός" για τους Ολυμπιακούς του 2004, να το κάνουν δηλαδή τόπο αναψυχής!», μας είπε οργισμένος.

Οσον αφορά στις ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, ήταν ξεκάθαρος: «Την ευθύνη έχει ακέραια η κυβέρνηση, έχουμε πει πολλές φορές πως το Μακρονήσι κινδυνεύει να καταστραφεί και πως πρέπει να παρθούν μέτρα, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Δεν υπάρχει βούληση. Ισως θέλουν να πάρουν πίσω τις αποφάσεις τους, δεν εξηγείται αλλιώς. Καταστρέφουν ό,τι θυμίζει αντίσταση του λαού και όχι μόνο στην Ελλάδα. Μάθαμε πως και στη Γερμανία τα διαμορφώνουν, έτσι ώστε τίποτα να μη θυμίζει αντίσταση των λαών».

Οσον αφορά στο αν διατηρείται η κατάσταση σκόπιμα, ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ σημείωσε πως «αν δεν υπήρχε σκοπιμότητα, τότε γιατί δεν κάνουν τα πιο απλά, να διώξουν τους καταπατητές, να κατεδαφίσουν τα αυθαίρετα, να βάλουν δύο φύλακες; Το ότι δεν το κάνουν, σημαίνει πως η βούλησή τους είναι να αφήσουν τη Μακρόνησο να καταστραφεί».

«Μας λυπεί να υπάρχουν οι αποφάσεις και να επικρατεί αυτή η κατάσταση. Εμείς έχουμε κινητοποιηθεί και θα κινητοποιηθούμε. Το Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμο το μνημείο και εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το χώρο των αρτοκλιβάνων ένα Ιστορικό Μουσείο για την ιστορία της Μακρονήσου. Θέλουμε να γνωρίζουν οι νεότεροι την ιστορία. Εμείς θέλουμε να ξεναγήσουμε τα παιδία σ' αυτόν τον μαρτυρικό τόπο να μάθουν την ιστορία του», μας είπε για τη δράση της ΠΕΚΑΜ.

«Οταν η κυβέρνηση με την πολιτική της θεωρεί ανεπιθύμητες τις λαϊκές αντιδράσεις, δε θέλει να υπάρχει ένας φάρος αντίστασης, όπως το Μακρονήσι. Η ΠΕΚΑΜ, από την ίδρυσή της, το 1988, παλεύει να γίνει το Μακρονήσι πραγματικός ιστορικός τόπος. Για να σωθεί όμως, δε φτάνουμε, πρέπει να είναι υπόθεση του λαού, χρειάζεται να δεχτούν πιέσεις απ' το μαζικό λαϊκό κίνημα», κατέληξε ο Κ. Κορτζίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ