Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Κυρώσεων «χαλάρωση» στο όνομα της «καλής θέλησης»
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Επιβεβαιώνοντας τις έντονες φήμες και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε μια σειρά από «μικρά» ανοίγματα προς το Ιράν, προσπαθώντας να αποδείξει τις «καλές της προθέσεις απέναντι στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της Τεχεράνης». Παρά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις που έκανε η Αμερικανίδα υπουργός Μαντλίν Ολμπράιτ, επί της ουσίας οι σοβαρότερες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν παραμένουν σε ισχύ. Η Τεχεράνη διστακτικά χαρακτήρισε «θετικές» τις αμερικανικές κινήσεις και «επιφυλάσσεται να μελετήσει καλύτερα τις ανακοινώσεις Ολμπράιτ».

«Ιδιαίτερα δυνατούς» χαρακτήρισε «τους ανέμους της δημοκρατίας και της ανανέωσης που πνέουν στο Ιράν» η Μαντλίν Ολμπράιτ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο αμερικανο-ιρανικό συμβούλιο, συμπληρώνοντας, όμως, ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ξέρει κανείς πού ακριβώς θα οδηγήσουν».

Τρία είναι τα βασικά σημεία στα οποία η Ουάσιγκτον «χαλαρώνει» τη στάση της απέναντι στο Ιράν. Στο εξής, αίρεται η απαγόρευση στην εισαγωγή και αγορά ιρανικών ειδών πολυτελείας (περσικών χαλιών, χαβιαριού και φυστικιών), θα γίνουν προσπάθειες να διευκολυνθεί η μετάβαση στις ΗΠΑ Ιρανών ακαδημαϊκών, αθλητών και καλλιτεχνών και, τέλος, η Ουάσιγκτον δηλώνει «έτοιμη να εντείνει τις προσπάθειες διευθέτησης των νομικών διαφορών των 2 χωρών που εκκρεμούν σήμερα». Η Ολμπράιτ, πάντως, έσπευσε να επαναλάβει ότι οι βασικές οικονομικές κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου διατηρούνται σε βάρος του Ιράν «μέχρις ότου ικανοποιήσει τα αμερικανικά αιτήματα για τερματισμό της κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής και της υποστήριξης τρομοκρατικών ομάδων».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Αμερικανίδα υπουργός άφησε να εννοηθεί, χωρίς, όμως, να επεκταθεί, μια ελαφρώς επικριτική στάση σχετικά με την, μέχρι σήμερα, αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν. Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στην αμερικανική υποστήριξη της στρατιωτικής ανατροπής, το 1953, του Ιρανού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μοσαντέγκχ από τον Σάχη, αλλά και στην υποστήριξη του Ιράκ κατά τον 10ετή του πόλεμο με το Ιράν, η Ολμπράιτ χαρακτήρισε «μη διορατικές» τις αμερικανικές επιλογές.

Οπως έγινε γνωστό, το κείμενο της ομιλίας της Μαντλίν Ολμπράιτ είχε αποσταλεί στην Τεχεράνη, αρκετές ώρες πριν την εκφώνηση της ομιλίας της στον αμερικανο-ιρανικό σύλλογο. Εντούτοις, η ιρανική ηγεσία απέφυγε να σχολιάσει εκτενώς τις ανακοινώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών. Οπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασέφι μίλησε για «εκ πρώτης όψεως θετικές κινήσεις» τονίζοντας, όμως, ότι η ομιλία της Μαντλίν Ολμπράιτ θα εξεταστεί προσεκτικά μέσα στις επόμενες ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ