Κυριακή 22 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ»
Εργαλείο άσκησης εχθρικής πολιτικής

Το «Εθνικό Παρατηρητήριο για τις ΜΜΕ», χρηματοδοτούμενο από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως μια σημαντική δομή στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, πρώτα και κύρια αποτελεί μια «δομή στήριξης» της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και χαράζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η οποία, εξάλλου, δε θα πλήρωνε για ένα μηχανισμό που δε θα εξυπηρετούσε τις επιδιώξεις της.

Ακόμη και τα στελέχη του ΕΟΜΜΕΧ - που θα αναλάβει τη λειτουργία του νέου μηχανισμού - περιγράφουν με σαφήνεια το βασικό στόχο του «Παρατηρητηρίου», υπογραμμίζοντας πως «έχει ως σκοπό την υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας και την παρακολούθηση της Ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ». Στα πλαίσια αυτού του βασικού στόχου, το «Παρατηρητήριο»:

  • Θα παρακολουθεί συστηματικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στους κλάδους της μεταποίησης, των υπηρεσιών, του εμπορίου, αλλά και του τουρισμού που ήδη αναδεικνύεται από την κυβέρνηση σαν ένας ξεχωριστός τομέας, με ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία.
  • θα καταγράφει και θα αναλύει επίσης τις επιπτώσεις των πολιτικών που ασκούνται για τις ΜΜΕ.

Ομως, το γεγονός ότι το «Παρατηρητήριο» είναι ένα δημιούργημα που καλείται εξαρχής να εξυπηρετήσει ένα συγκεκριμένο πολιτικό στόχο, δεν μπορεί παρά να επιδράσει καταλυτικά στο έργο του, στις αναλύσεις τις οποίες θα κάνει, στα συμπεράσματα που θα εξάγει. Οσο για τα στοιχεία, αν μπορούν, για παράδειγμα να δείξουν την αναποτελεσματικότητα μιας δέσμης μέτρων υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, από την άλλη, τα ίδια ακριβώς στοιχεία μπορούν να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, που είναι και το ζητούμενο για την κυβέρνηση.

Τέλος, ως ένας από τους βασικούς σκοπούς του προβάλλεται η «ανάπτυξη και τόνωση του κοινωνικού διαλόγου», αυτής της στημένης διαδικασίας που μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει μόνο σε βλαπτικές συναινέσεις και αποδοχές μέτρων εχθρικών προς τους μικρούς ΕΒΕ.

Τα παραπάνω θα προβλέπονται αναλυτικά στο «Επιχειρηματικό Σχέδιο Δράσης» που θα εκπονηθεί. Ο προϋπολογισμός λειτουργίας είναι 3 εκατ. ευρώ και το συγκεκριμένο σχέδιο θα εξετάσει και τον τρόπο χρηματοδότησης του «Παρατηρητηρίου» μετά τη λήξη του Γ' ΚΠΣ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ