Κυριακή 22 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΙΤΛΑ

ΗΠΑ: Η επενδυτική τράπεζα «Morgan Stanley», μία από τις μεγαλύτερες των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πτώση της κερδοφορίας της το δεύτερο τρίμηνο του 2003. Τα καθαρά κέρδη της έπεσαν κατά 25%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Και αυτό συμβαίνει ενώ τα καθαρά της έσοδα σημείωσαν άνοδο κατά 2%, στα 5,05 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι καθαρών εσόδων 4,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα έσοδά της από τις εμπορικές συναλλαγές υπερδιπλασιάστηκαν και έφθασαν το 1,58 δισ. δολάρια έναντι 696 εκατομμυρίων δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η Γερμανία γλίτωσε από διασυρμό. Γιατί απέφυγε τον κίνδυνο υποβάθμισης της δανειοληπτικής ικανότητάς της. Τρεις παγκόσμιες υπηρεσίες αξιολόγησης για τη δανειοληπτική ικανότητα κρατών και επιχειρήσεων εκτίμησαν ότι η Γερμανία συνεχίζει να έχει το δικαίωμα δανειοληψίας παρά την αναιμική κατάσταση της οικονομίας της και παρά τα έντονα δημοσιονομικά προβλήματά της.

Ομως, αν η Γερμανία συνεχίζει να έχει δανειοληπτική ικανότητα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παγκόσμιων υπηρεσιών αξιολόγησης, αφού εκτιμάται ότι επίκεινται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, η θέση της Γερμανίας, ως η πλέον αξιόπιστη δανειολήπτης στην Ευρωζώνη δεν είναι ασφαλής. Στην αγορά των asset swap και στην κατηγορία ορόσημο των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, η Γερμανία είναι πίσω από τη Φινλανδία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εκτιμούνται ως οι πιο αξιόπιστες από δανειοληπτική άποψη. Ετσι, η Γερμανία θα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες αποφασισμένες αναδιαρθρώσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσει στο διασυρμό που απέφυγε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ