Σάββατο 28 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλίμα συμφωνιών αναμένοντας τη Ράις

Ο ισραηλινός στρατός αφήνοντας ερείπια στο πέρασμά του φροντίζει για την «ειρήνη»...

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός αφήνοντας ερείπια στο πέρασμά του φροντίζει για την «ειρήνη»...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Στην τελική φάση της διατύπωσης του κειμένου μιας συμφωνίας εκεχειρίας βρίσκονται, όπως δηλώνουν, οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, αν και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κρύβει τη δυσπιστία της και δε χάνει ευκαιρία για να τορπιλίσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης που καταβάλλει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς. Η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, αναμένεται, σήμερα, στην περιοχή και ενόψει της άφιξής της, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι «είναι πολύ κοντά» η επίτευξη τελικής συμφωνίας και για μερική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από συγκεκριμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και της Δ. Οχθης. Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 1.000 ημερών από την έναρξη της Ιντιφάντα, κατά τις οποίες, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, έχουν σκοτωθεί 2.398 Παλαιστίνιοι και 704 Ισραηλινοί, ενώ οι τραυματίες, αντιστοίχως, είναι 23.510 και 4.849.

«Ετοιμη» να συναινέσει σε μια τρίμηνη κατάπαυση του πυρός είναι η «Χαμάς», όπως δήλωνε, χτες, ο πνευματικός της ηγέτης Σέικ Αχμέντ Γιασίν. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από στελέχη της «Τζιχάντ». Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι διαπραγματεύσεις, πλέον, έχουν επικεντρωθεί στην επεξεργασία της διατύπωσης της επίσημης ανακοίνωσης, που εκτιμάται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα, μάλλον, την Κυριακή, και την οποία θα κληθούν να υπογράψουν όλες σχεδόν οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η ισραηλινή ηγεσία, πάντως, υποστήριζε ότι η εκεχειρία «δεν είναι αρκετή». Σύμφωνα με ορισμένες ισραηλινές πηγές, η κυβέρνηση Σαρόν θα ζητήσει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις «θα αφοπλιστούν και η υποδομή τους θα διαλυθεί πριν ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη». Προϋποθέσεις, όμως, θέτουν από την πλευρά τους και οι παλαιστινιακές οργανώσεις, καθώς τονίζουν ότι για να ισχύσει η εκεχειρία θα πρέπει ο ισραηλινός στρατός να τερματίσει τις δολοφονίες ακριβείας, τις εισβολές, τις κατεδαφίσεις σπιτιών.


Associated Press

«Κοντά» είναι, όπως δήλωνε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, και η επίτευξη συμφωνίας για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την Μπέιτ Λαχία και την Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και από τη Βηθλεέμ στη Δ. Οχθη. Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που τήρησε την ανωνυμία του, δήλωνε ότι η συμφωνία είναι δεδομένη. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, υποστήριζαν ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στην τελευταία συνάντηση ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη το βράδυ, στην αμερικανική πρεσβεία υπό την παρουσία του απεσταλμένου του Προέδρου Μπους, Τζον Γουλφ.

Νέα εισβολή

Παρ' όλα αυτά, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε το «έργο» του απειλώντας να τινάξει στον αέρα κάθε προοπτική αποκλιμάκωσης. Ειδικές δυνάμεις του στρατού, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων και τανκς, και συνοδευόμενες από εκσκαφείς, εισέβαλαν, χτες το πρωί, στο χωριό αλ Μοράκα, νοτίως της πόλης της Γάζας, για να κατεδαφίσουν, όπως ανακοινώθηκε, το σπίτι του Αντνάν αλ Γκουλ, στελέχους του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», που θεωρείται ο εγκέφαλος της κατασκευής των ρουκετών «Κασάμ». Σημειώθηκε δίωρη σκληρή μάχη, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο ανιψιός και ο γιος του αλ Γκουλ, άλλος ένας μαχητής της «Χαμάς», ένας περαστικός, αλλά και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ενώ τραυματίστηκε ένας δεύτερος.

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός, λίγες ώρες πριν την άφιξη της Κ. Ράις, ανακοίνωσε, χτες, ότι έκλεισε οριστικά το φάκελο της ανάκρισης για τις συνθήκες της δολοφονίας της Αμερικανίδας 21χρονης φιλειρηνίστριας Ράχελ Κόρι, στη Ράφα, η οποία συνεθλίβη από ισραηλινό εκσκαφέα. Ο στρατός χαρακτήρισε το περιστατικό «ατύχημα», γνωστοποίησε ότι δε θα ασκηθεί καμία δίωξη και επέρριψε την ευθύνη, ουσιαστικά, στην ίδια την Κόρι και στους υπολοίπους φιλειρηνιστές, κατηγορώντας τους «για επικίνδυνη συμπεριφορά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ