Κυριακή 6 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Αντιαγροτικό και ψηφοθηρικό!

«Τίποτε το νέο, το καινοτόμο δεν προτείνει η ΝΔ στην αγροτιά μας και στους κατοίκους της υπαίθρου. Το πρόγραμμα επαναλαμβάνει κυρίως τις δράσεις και τα μέτρα του Γ' ΚΠΣ, που υλοποιεί η κυβέρνησή μας». Με αυτή την αφοπλιστική ειλικρίνεια, που δείχνει την πλήρη ταύτιση της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής με το αγροτικό πρόγραμμα της ΝΔ, σχολίασε ο υπ. Γεωργίας κ. Δρυς, το Αγροτικό Πρόγραμμα της ΝΔ.

Εξυπακούεται ότι η ταύτιση αυτή που δεν περιορίζεται στους βασικούς άξονες, αλλά αφορά και στις λεπτομέρειες της αγροτικής πολιτικής, συνοδεύεται και από τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με μπόλικη φραστική αντιπαράθεση, με προφανή στόχο να θολώσουν τα νερά, για να ψαρέψουν τις ψήφους των αγροτών.

Είναι σίγουρο ότι η κούφια αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ θα ανεβαίνει όσο πλησιάζουν οι εκλογές, με στόχο την εξαπάτηση των μικρομεσαίων αγροτών, έτσι ώστε αν ξεφύγουν από τη «Σκύλλα» να πέσουν στην αγκαλιά της «Χάρυβδης», για να συνεχιστεί η ίδια αντιαγροτική πολιτική.

Ξεπερνώντας αυτές τις σκοπιμότητες, αξίζει τον κόπο να σταθούμε σε ορισμένες βασικές προτάσεις και συνειδητές παραλείψεις της ΝΔ, για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της δημαγωγίας και την επιχειρούμενη εξαπάτηση των μικρομεσαίων αγροτών.

Συνειδητά η ΝΔ, στο πρόγραμμά της, δεν κάνει καμιά αναφορά στις ποσοστώσεις και στα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που εμποδίζουν την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αυξάνουν τα ελλείμματα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο και εξανεμίζουν το γεωργικό εισόδημα. Και αυτό γιατί η ΝΔ συμφωνεί με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, επειδή θεωρεί μονόδρομο την ΚΑΠ, γι' αυτό όλη την κριτική της στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πρωταρχικό αυτό θέμα, την περιορίζει στην έγκαιρη ενημέρωση των αγροτών, για να είναι πιο αποτελεσματική η συμμόρφωσή τους, δηλαδή η υποταγή τους. Στο τεράστιο αυτό θέμα, η ΝΔ προτείνει συγκεκριμένα ότι «ο παραγωγός θα γνωρίζει έγκαιρα την κοινοτική και εθνική πολιτική για κάθε προϊόν, ώστε να μην επαναλαμβάνονται δυσάρεστες καταστάσεις, όπως πρόσφατα στην περίπτωση του βαμβακιού». Από την πρόταση αυτή φαίνεται καθαρά ότι το πρόβλημα του βαμβακιού για τη ΝΔ είναι πρόβλημα καθυστερημένης ενημέρωσης και όχι χαμηλών ποσοστώσεων και εξοντωτικών προστίμων συνυπευθυνότητας, που μειώνουν κατακόρυφα τις τιμές και εξαιρούν αδικαιολόγητα από την επιδότηση σημαντικές ποσότητες βαμβακιού.

Συμφωνία με ΠΟΕ και ΚΑΠ

Η ΝΔ συμφωνεί με τη συνεχή μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων που επιβάλλει ο ΠΟΕ και η ΚΑΠ, για να εξισωθούν τάχα με τις λεγόμενες διεθνείς τιμές. Συμφωνεί και με τη δραστική περικοπή των επιδοτήσεων και την αποδέσμευσή τους από την αγροτική παραγωγή, γι' αυτό στο πρόγραμμά της δεν προτείνει νέο σύστημα τιμών και επιδοτήσεων που να εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες. Αντί γι' αυτό, με ψηφοθηρικό μάλιστα τρόπο προτείνει κάποια μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, τα οποία και, στην περίπτωση που θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους, θα μειώσουν ασήμαντα το κόστος παραγωγής. Τέτοια μέτρα εφάρμοσε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και δε βελτίωσαν αισθητά το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και δεν απέτρεψαν τη χρεοκοπία τους στην ΑΤΕ.

Εκτός αυτού, στο θέμα της προεκλογικής παροχολογίας, η πείρα έχει αποδείξει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας της ΝΔ, η οποία και το 1989 υποσχόταν μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά όταν έγινε κυβέρνηση κατάργησε τις εθνικές επιδοτήσεις στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές και αύξησε κατακόρυφα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα γεωργικά καύσιμα. Η αναξιοπιστία της ΝΔ γίνεται πιο έντονη όταν τις παροχές αυτές δεν τις προσδιορίζει συγκεκριμένα, αλλά υπόσχεται ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενώ όπου τις προσδιορίζει, όπως τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών δεν υπόσχεται τίποτε διαφορετικό από αυτό που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αποδείχτηκε ατελέσφορο, με αποτέλεσμα χιλιάδες μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι να απειλούνται με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Δραστηριότητες όπως η συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας και ειδικά στη φάση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, η δημιουργία κρατικών επιχειρήσεων παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, αντιμονοπωλιακός έλεγχος των τιμών των γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων κ.ά., που αντιμετωπίζουν το διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας, μειώνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και εξασφαλίζουν την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, δε βρίσκονται στη «φαρέτρα» της ΝΔ, επειδή είναι αντίθετα με την ιδεολογία της και την πολιτική της.

Δύσκολα διαφοροποιείται

Πρότυπο του Αγροτικού Προγράμματος της ΝΔ αποτελεί η επιχειρηματική γεωργία, με επιχειρηματίες που θα δημιουργηθούν από το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Γι' αυτό η ΝΔ προτείνει κίνητρα για την αγορά γης, για να διευκολυνθεί η συγκέντρωσή της σε λίγους μεγαλοαγρότες. Γι' αυτό συμφωνεί με το διαχειριστικό ρόλο των δημοσίων γεωργικών υπηρεσιών και των αγροτικών οργανισμών και δε θέλει να έχουν αναπτυξιακό παραγωγικό χαρακτήρα και προσανατολισμό. Γι' αυτό αποδέχεται το μίζερο και περιθωριοποιημένο ρόλο των συνεταιρισμών και η όποια κριτική της εξαντλείται στην κομματικοποίηση. Η δυσκολία της ΝΔ να προτείνει κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους συνεταιρισμούς, γίνεται πιο έντονη, επειδή με το Νόμο 2810/2000 το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε ολόκληρο το νομικό και θεσμικό πλαίσιο της ΝΔ, με αποτέλεσμα η ΝΔ να χαρακτηρίζει το Νόμο αυτό «αρκετά φιλελεύθερο που δε χρειάζεται σημαντικές αλλαγές».

Η ΝΔ συμφωνεί απόλυτα με τους στρατηγικούς στόχους των αναθεωρήσεων της ΚΑΠ, γι' αυτό κατηγορεί την κυβέρνηση για διαπραγματευτική και διαχειριστική ανικανότητα. Σαν λύση προτείνει τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις, παραβλέποντας συνειδητά ότι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι μηδαμινά, όταν συμφωνεί με τα προκαθορισμένα αντιαγροτικά πλαίσια και τους δραστικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Στο πρόγραμμά της η ΝΔ δεν προτείνει αλλαγή του νόμου του ΕΛΓΑ που ιδιωτικοποιεί, και μάλιστα με κρατικές επιχορηγήσεις, τις γεωργικές ασφαλίσεις. Ούτε και το νόμο του ΟΓΑ, που βαφτίζει τα επιδόματα ελεημοσύνης αγροτικές συντάξεις. Αλλά υπόσχεται γενικά και αόριστα επέκταση των γεωργικών ασφαλίσεων και αυξήσεις των αγροτικών συντάξεων. Ομως, οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν χορτάσει από τέτοιου είδους ανέξοδες υποσχέσεις που δίνουν σε κάθε προεκλογική περίοδο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έχουν καθηλώσει σε εξευτελιστικά επίπεδα τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και τις συντάξεις του ΟΓΑ.

Και με το Αγροτικό της Πρόγραμμα η ΝΔ επιβεβαίωσε την αντιαγροτική της πολιτική και τη δημαγωγική της τακτική. Αυτή τη δημαγωγική τακτική της ΝΔ τη γνωρίζουν από πρώτο χέρι όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στις κινητοποιήσεις αυτές η ΝΔ κατανοούσε τάχα την αγανάκτηση των αγροτών, διαφωνούσε όμως με τους αγώνες τους και έκανε ό,τι μπορούσε για να διαλύσει τα μπλόκα και να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις τους. Και αυτό γιατί η ΝΔ δεν μπορούσε να κόψει το κλαδί πάνω στο οποίο καθόταν. Δεν ήθελε και δεν μπορούσε να ανεχθεί κινητοποιήσεις που στόχο τους είχαν να ανατρέψουν τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Με βάση αυτή την πολύτιμη εμπειρία, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την επιχείρηση εξαπάτησής τους από τη ΝΔ. Με την ψήφο τους να απορρίψουν το αντιαγροτικό πρόγραμμα της ΝΔ και την κυβερνητική αντιαγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που είναι δίδυμα παιδιά της ΚΑΠ και μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερού. Με τους αγώνες τους και την ψήφο τους να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν τις πολιτικές προϋποθέσεις για προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή επιβίωσή τους και την ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ