Κυριακή 13 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πετρελαϊκό σαφάρι, ο Μπους στην Αφρική

Γρηγοριάδης Κώστας

«Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της περιοδείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, στην Αφρική. Για να απαντηθεί το ερώτημα πρέπει να γνωρίζουμε ότι από το σύνολο των χωρών της αφρικανικής ηπείρου, ο Μπους διάλεξε τις εξής πέντε: Ν. Αφρική, Νιγηρία, Μποτσουάνα, Ουγκάντα και Σενεγάλη. «Κατά σύμπτωση», λοιπόν, οι τρεις από τις χώρες αυτές (Ν. Αφρική, Σενεγάλη και Νιγηρία) συγκροτούν την ισχυρή τρόικα του παναφρικανικού οργανισμού NEPAD, ο οποίος επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές της ηπείρου και, το σημαντικότερο, ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της αφρικανικής παραγωγής πετρελαίου. Επομένως, δεν είναι τυχαίο, ότι ο τίτλος της γνωστής εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για την περιοδεία Μπους ήταν: «Για πετρελαϊκό σαφάρι στην Αφρική».

Για να καταλάβουμε το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα πετρέλαια της Αφρικής θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το 17% του εισαγόμενου πετρελαίου στις ΗΠΑ προέρχεται από τη «Μαύρη Ηπειρο». Υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί, μέχρι το 2010, στο 25%.

Λίγες μέρες πριν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Σάο Τομέ, Πατρίς Τροβοάντα, δήλωσε: «Ας μην κρυβόμαστε. Είμαστε μια ρεζέρβα σε περίπτωση που τα πράγματα ζορίσουν για τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή».

Εξίσου σημαντικός στόχος της περιοδείας Μπους στην Αφρική είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Τζέιμς Τζόουνς, ανέφερε ότι ΗΠΑ προσπαθούν να διαπραγματευτούν τη χρήση μιας «οικογένειας» στρατιωτικών βάσεων στην Αφρική. Προέβλεψε επίσης μεγαλύτερη παρουσία του αμερικανικού ναυτικού έξω από τις αφρικανικές ακτές. «Οι ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων του μέλλοντος μπορεί να μην περνάνε έξι μήνες στη Μεσόγειο, αλλά στοιχηματίζω ότι θα περνάνε το μισό χρόνο στη δυτική ακτή της Αφρικής», τόνισε.

Κατά την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον, στις 6 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό για τις HΠA να επιδεικνύουν στον κόσμο όχι μόνο τους μύες τους, αλλά και την καρδιά τους». Και για να αποδείξει ότι έχει και «καρδιά», ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ύψους 15 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση του ΕΪΤΖ, που μαστίζει την Αφρική, και 100 εκ. δολαρίων για τη δημιουργία «αντιτρομοκρατικών δομών στην Ανατολική Αφρική.

Ομως για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της αμερικανικής «φιλανθρωπίας», σας θυμίζουμε ότι οι ίδιες οι αφρικανικές χώρες έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ, γιατί, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και για λογαριασμό των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, εμπόδισαν την παραγωγή φθηνών φαρμάκων κατά του ΕΪΤΖ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, από το 1997 έως το 2001, πάνω από 400.000 άνθρωποι μόνο στη Νότια Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ