Κυριακή 13 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ"
ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ
Στη ρότα αφανισμού των φτωχών αγροτών

Διπλή επιτυχία την είπε ο Σημίτης, ιστορική συμφωνία την είπε ο Δρυς. Αυτό όμως που φαίνεται ξεκάθαρα είναι πως η Ελληνική Προεδρία «μόχθησε» εκτός των άλλων για να ψηφιστεί η χειρότερη μέχρι τώρα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επ' αυτού, για έξι ολόκληρους μήνες ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ Γ. Δρυς κι όταν χρειάστηκε ο Κ. Σημίτης, έκαναν ό,τι ζητούσε η Κομισιόν και οι ευρω - πολυεθνικές, ώστε ψηφιστεί η νέα ολέθρια ΚΑΠ.

Βέβαια, οι μικρομεσαίοι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι ακούγοντας τις πανηγυρικές και απολογιστικές θεατρινίστικες τυμπανοκρουσίες της απερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και τη σχετική προπαγάνδα της κυβέρνησης Σημίτη, θα νομίσουν ότι έκαναν την τύχη τους. Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα για αυτούς λέει ότι όπου ακούν μεγάλες επιτυχίες... να τους πιάνουν μεγάλες ανησυχίες! Αυτά που σε πρώτη φάση αποφασίστηκαν στις 26/6 στο Λουξεμβούργο και αυτά που έρχονται τίποτα καλό δεν προβλέπουν και δεν προμηνύουν για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους.

Αρχικώς αποφασίστηκε, να επιδοτηθεί με τα ίδια κονδύλια της ΚΑΠ των 15, αυξημένα κατά 1% μέχρι το 2013 η ΚΑΠ των 25. Κι επειδή κι αυτή η αναθεώρηση έγινε υπό τη δημοσιονομική οροφή, που προαποφάσισε πέρσι τον Οκτώβρη η Σύνοδος Κορυφής, δηλαδή να πέσει πάγος και παγοκόφτης στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, στο όνομα της ΟΝΕ, της ΚΕΠΑΑ, της διεύρυνσης και του ΠΟΕ, αποφασίστηκε στη συνέχεια ό,τι αποφασίστηκε.

Πιο ειδικά αποφασίστηκε η αποδέσμευση ή η εθελοντική ανά κράτος - μέλος μερική αποδέσμευση των όποιων επιδοτήσεων, από το 2005. Από το 2005 επίσης ξενικά η μείωση του νέου τύπου επιδοτήσεων κατά 3% το έτος αυτό, κατά 4% το 2006 και κατά 5% το 2007, για όσους λαμβάνουν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ. Το ποσά που θα προκύπτουν κατά την ΕΕ θα πηγαίνουν όπως εμφανίζεται για τη λεγόμενη ανάπτυξη της υπαίθρου, δηλαδή πάλι για την «ενίσχυση» των μεγαλοεπιχειρηματιών και διαφόρων προσκολλημένων. Επίσης καθιερώνονται βαριά περιβαλλοντικά πρόστιμα, που θα φτάνουν μέχρι και το 100% των επιδοτήσεων, αν δεν τηρούνται οι, κατά βάσιν υποκριτικοί και για άλλους λόγους επιβληθέντες, περιβαλλοντικοί όροι της Κομισιόν στη νέα ΚΑΠ.

Στην πρώτη φουρνιά της αναθεώρησης της ΚΑΠ περιλαμβάνονται μια σειρά ακόμα αρνητικές ρυθμίσεις για τα προϊόντα που περιλαμβάνει, όπως τα σιτηρά και το ρύζι τις οποίες η κυβέρνηση αποφεύγει να αναφέρει. Για παράδειγμα, στο σκληρό στάρι προβλέπεται μείωση της ειδικής ενίσχυσης κατά 17,3% και στο ρύζι μείωση της τιμής παρέμβασης κατά 50% και περαιτέρω συρρίκνωση του εθνικού πλαφόν από τα 249.000 στρέμματα στα 203.000 στρέμματα. Και το κακό δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Στο όνομα του ΠΟΕ και των αποφάσεων που ελήφθησαν επί Ελληνικής Προεδρίας για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, θα έρθουν ακόμα χειρότερα μέτρα για βασικά ελληνικά προϊόντα όπως το βαμβάκι, το λάδι, ο καπνός κ.ά. Ομως και εδώ η κυβέρνηση το γύρισε στα μεγάλα ψέματα, κραδαίνοντας μια ευρω - δήλωση του αέρα, που περιλαμβάνεται στο τελικό συμβιβαστικό κείμενο για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Τελικά αυτό που φαίνεται είναι πως τα όσα ψηφίστηκαν και τα όσα πρόκειται να ψηφιστούν δε θα έχουν μόνον αρνητικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους. Θα επιφέρουν ένα σοβαρό πλήγμα στην αγροτική παραγωγή και την ελληνική ύπαιθρο. Τα νέα σχέδια της ΕΕ αποσκοπούν βασικά στο να φτιάξουν λίγους μεγαλοαγρότες, που θα είναι φασονατζήδες των πολυεθνικών και των παραρτημάτων τους και θα πουλούν φτηνή πρώτη ύλη στο όνομα του διεθνούς ανταγωνισμού. Οι ολέθριες αποφάσεις που πάρθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ θα έχουν τις παρακάτω αρνητικές συνέπειες: Επιτάχυνση της φτώχειας και του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών. Κουτσουρεμένες ψευτο - εισοδηματικές ενισχύσεις - «προνοιακά επιδόματα» ή «άτυπα επιδόματα ανεργίας» για μικρομεσαίους αγρότες, που δε θα μπορούν να παράγουν, αλλά θα τους απαγορεύεται έτσι, να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, για να μην προστεθούν στις στρατιές ανέργων των πόλεων. Ακολούθως, μέσω των νέων αποφάσεων για την ΚΑΠ, θα επιτευχθεί όπως όλα δείχνουν: Η συρρίκνωση της παραγωγής και η υποβάθμιση της ποιότητας. Θα κλονιστεί σημαντικά ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας και ο τομέας των εξαγωγών θα οδηγηθεί στην πλήρη καταρράκωση.

Ψάχνοντας όμως κανείς στα πανηγυρικά λεγόμενα των κυβερνώντων βρίσκει και... ενδιαφέροντα πράγματα. Οπως για παράδειγμα μια εκπληκτική δήλωση του Γ. Δρυ που έγινε την Παρασκευή 27/6 στο Ζάππειο που φανερώνει το μέγεθος της κυβερνητικής αναξιοπιστίας και κοροϊδίας. Ενώ γινόταν λόγος για εξασφάλιση πολλών τρισ. (35 τρισ. δρχ. μέχρι το 2013, τα έβγαλαν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες) ο Γ. Δρυς είπε επί λέξει: «Η νέα ΚΑΠ δίνει στους Ευρωπαίους γεωργούς την ευχέρεια να παράγουν χωρίς το άγχος της επιδότησης»! Ε, αφού είναι έτσι, γιατί αγχώθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες ο Γ. Δρυς και οι «πένες» του, προκειμένου να εμφανιστεί ότι εξασφαλίστηκαν πολλά δισ. και τρισ. επιδοτήσεων για ελληνικά προϊόντα μέχρι το 2013; Και γιατί κατά βάθος δεν άρεσε... ούτε στον Σημίτη όπως φάνηκε, η «επιτυχία» του Γ. Δρυ στο θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ;...

Τελικά όπως πάει το πράγμα, από το 2005 και μετά που θα αρχίσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να βιώνουν για τα καλά στο πετσί τους τα όσα ψηφίστηκαν στις 26/6/2003 και όσα δρομολογήθηκαν να ψηφιστούν, δε θα φτάσουν ούτε 120.000 τόνοι αγελαδινό γάλα για να μπορέσουν να ξεπλυθούν ο Κ. Σημίτης, ο Γ. Δρυς και οι λοιποί προπαγανδιστές του απατηλού ΠΑΣΟΚικού εκσυγχρονισμού.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ