Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Τηλεόραση
Ακτιβίστρια, προοδευτική, αλλά και μοιραία

Το πορτρέτο της Σούζαν Σάραντον στη σειρά «Μοιραίες γυναίκες του Χόλιγουντ»
Το πορτρέτο της Σούζαν Σάραντον στη σειρά «Μοιραίες γυναίκες του Χόλιγουντ»
Αφιερωμένη στη Σούζαν Σάραντον είναι σήμερα η σειρά «Μοιραίες γυναίκες του Χόλιγουντ», που επιχειρεί να σχεδιάσει μέσα από στοιχεία της καριέρας της και της ζωής της το πορτρέτο της. Της Αμερικανίδας ηθοποιού, που όχι μόνο «έσπασε» τους κανόνες του Χόλιγουντ, αλλά εξέφρασε δυναμικά την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Η Σούζαν Τόμαλινγκ γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1946 στη Νέα Υόρκη και ήταν το μεγαλύτερο από τα εννέα παιδιά της οικογένειάς της. Δε σπούδασε ηθοποιία και δεν είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της γι' αυτή τη δουλιά, ώσπου παντρεύτηκε τον ηθοποιό Κρις Σάραντον. Ακολουθώντας τον σύζυγό της στις ακροάσεις, η Σούζαν απέσπασε έναν σημαντικό ρόλο το 1970 στην ταινία «Joe» και έτσι ξαφνικά άρχισε την καριέρα της. Σύντομα έγινε ένα από τα καθημερινά πρόσωπα της σαπουνόπερας «A world apart» και το 1972 εμφανίστηκε στο έργο «Mortadella». Αξέχαστη έχει μείνει η ερμηνεία της στο ρόλο της Janet Weiss στην κλασική ταινία «The rocky horror picture show» το 1975. Μεσολάβησαν πολλοί αξιόλογοι ρόλοι ως το 1978, όταν η καριέρα της έκανε άλμα με το ρόλο της στην ταινία «Pretty baby». Το 1980 συνεργάστηκε με τον διάσημο παραγωγό Λούις Μέιλ, με τον οποίο ανέπτυξε και δεσμό, στην ταινία «Atlantic city», για την οποία κέρδισε και την πρώτη της υποψηφιότητα για Οσκαρ. Το 1988 έδωσε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία στην κωμωδία για το μπέιζμπολ «Bull Durham», ρόλος που την καθιέρωσε ως σταρ στα 40 της χρόνια. Η επόμενη υποψηφιότητά της για Oσκαρ ήρθε με την ταινία «Θέλμα και Λουίζ» το 1989 και άλλη μία το 1992 για την ταινία «Lorenzo's Oil».

Καθώς τα χρόνια περνούν, η Σούζαν Σάραντον έχει ανατρέψει τους κανόνες του Χόλιγουντ. Ανθρωπος προοδευτικός, έχει παλέψει για τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, ενώ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και πρόσφατα κατήγγειλε την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Αλλωστε ήταν η κύρια ομιλήτρια στις συγκεντρώσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη κατά της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. Είναι, όπως και ο Σον Πεν και άλλοι συνάδελφοί της, από τα πλέον «επικηρυγμένα» πρόσωπα του Χόλιγουντ, από τους «ακροδεξιούς» στις ΗΠΑ (ΕΤ-3 16.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ