Τρίτη 21 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
18 ΑΝΩ
Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία

Απόντες από την έκκληση για «μια ευκαιρία» από πρώην χρήστες τοξικών ουσιών, ήταν χτες οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, με εξαίρεση δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς

 

Η ραδιοφωνική ομάδα του 18 Ανω στα μικρόφωνα του 902 Αριστερά στα ΦΜ
Η ραδιοφωνική ομάδα του 18 Ανω στα μικρόφωνα του 902 Αριστερά στα ΦΜ
Δώστε μας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Δε ζητάμε ελεημοσύνη, αλλά μια θέση εργασίας στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για ν' αντιμετωπίσουμε μόνοι μας - και όχι με «δεκανίκια» ή ψευτοεπιδοτήσεις - τη ζωή μας, την πραγματική ζωή που αποφασίσαμε, τελικά, να ζήσουμε και όχι την ψεύτικη ζωή των ναρκωτικών και της εξάρτησης.

Αυτό ήταν, σε ελεύθερη μετάφραση, το μήνυμα που έστειλε μια δεκαπενταμελής ομάδα πρώην χρηστών τοξικών ουσιών - που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα απεξάρτησης σε διαφορετικές κοινότητες, παράλληλα με το πρόγραμμα στελεχών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - από το βήμα εκδήλωσης που οργανώθηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Στο πρόγραμμα αυτό, εκπαιδεύτηκαν οι πρώην χρήστες στο αντικείμενο της δημοσιογραφίας και των τεχνικών των ΜΜΕ, με στόχο την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την άρση των προκαταλήψεων που υπάρχουν σε βάρος των τοξικομανών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, σε συνεργασία με το Κέντρο Συνοδευτικών υπηρεσιών της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Ανω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να εκφραστεί έμπρακτα η ευαισθησία των ιδιοκτητών τους στο μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα με την πρόσληψη των πρώην χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών. Δυστυχώς όμως, έλαμψαν διά της απουσίας τους όλα τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια (παραβρέθηκαν μόνο ο «902 Αριστερά στα FM» και ο « 9,84 FM») και οι ιδιοκτήτες όλων σχεδόν των ΜΜΕ, γεγονός που το στιγμάτισε και ο πρόεδρος της Βουλής Aπ. Κακλαμάνης, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση και αναρωτήθηκε: «Με ποια λογική ή με ποιο θράσος κάποιοι επιχειρηματίες που ελέγχουν πλούτο που ανήκει στο λαό, τις συχνότητες, στερούν αυτή τη συνεργασία από τους φορείς, που δίνουν τη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά»;

«Εμείς τους πιστέψαμε και δε μας διέψευσαν. Ας μην τους στερήσουμε το δικαίωμα να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι». Με αυτά τα λόγια, η διευθύντρια Ειδήσεων του «902 Αριστερά στα FM», Μάρω Φωτάκη, περιέγραψε την ευκαιρία για πρακτική άσκηση, που έδωσε ο σταθμός σε 15 πρώην χρήστες τοξικών ουσιών που απεξαρτήθηκαν και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα «Στελέχη Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Ως απαραίτητους συνεργάτες χαρακτήρισε τα άτομα αυτά και ο εκπρόσωπος του ραδιοφωνικού σταθμού « Αθήνα 9,84» Γ. Κουντούρης, υπογραμμίζοντας πως «οι άνθρωποι που έχουν απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά έχουν τα στοιχεία της επιμονής, της αποφασιστικότητας, την αυτοπειθαρχία, την ευαισθησία, στοιχεία απαραίτητα για τη δουλιά του δημοσιογράφου». Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως ο ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας θα καλύψει τρεις θέσεις εργασίας με παιδιά που αποφοίτησαν από το πρόγραμμα.

Αλλωστε, όπως δήλωσε και η Αθηνά, μια νεαρή κοπέλα που αποφοίτησε με επιτυχία από το πρόγραμμα, «όλοι στη ζωή τους μιλούν για μια δεύτερη ευκαιρία. Οι περισσότεροι από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ζητούν την πρώτη και λίγη εμπιστοσύνη για να αποδείξουν πως δε υστερούν από τους άλλους».

Η επιστημονική υπεύθυνη του 18 Ανω Κατερίνα Μάτσα τόνισε ότι τα παιδιά δε θέλουν ούτε επιδόματα πρόνοιας ούτε ελεημοσύνη. Θέλουν να αποδείξουν στην κοινωνία πως μπορούν να λειτουργήσουν μέσα της, όχι μόνο ισότιμα, αλλά και να προσφέρουν. «Η απεξάρτηση, τόνισε, δεν είναι ένας δρόμος από την κόλαση στον παράδεισο. Είναι μια βαθιά διαδικασία που κάνει τους πρώην χρήστες να βλέπουν κατάματα τα πράγματα. Να βλέπουν τις πηγές των δυσκολιών και να παίρνουν θέση απέναντι σε όλα όσα τους αφορούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ