Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Τηλεόραση
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
«Θερινά» πρόστιμα

«Βροχή» προστίμων, ύψους 370.000 ευρώ, έπεσε χτες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν γεμίσει τα προγράμματά τους με χαρτορίχτρες, καφετζούδες, αστρολόγους, ζώδια, ροζ γραμμές, χαρτομαντείες και μηνύματα μέσω κινητών (SMS). Παράλληλα, εξέδωσε την Οδηγία 3/22.7.2003, προκειμένου να διαχωρίσει την έννοια της τηλεοπτικής διαφήμισης και της τηλεπώλησης.

Συγκεκριμένα, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμα για αστροπροβλέψεις, τηλεμαντίες στους εξής τηλεοπτικούς σταθμούς: «EXTRA», 30.000 ευρώ πρόστιμο για τις αστροπροβλέψεις και 80.000 ευρώ για μηνύματα SMS με σεξουαλικό περιεχόμενο, τα οποία και πρόβαλε για πολλές ώρες. «ALTER», 30.000 ευρώ για αστροπροβλέψεις και 50.000 ευρώ για μηνύματα SMS. «ΑΝΤΕΝΝΑ», 50.000 ευρώ για αστροπροβλέψεις και τηλεμαντίες. «Μακεδονία TV», 40.000 ευρώ για αστροπροβλέψεις και τηλεμαντίες.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, τα μηνύματα SMS που προβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί προκαλούν κίνδυνο ηθικής βλάβης στους ανηλίκους, προσβολή αξιοπρέπειας, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην ποιοτική στάθμη που αξιώνει το άρθρο 15 του Συντάγματος. Παράλληλα, έχουν ως αποτέλεσμα «την εξαθλίωση της νεότητας και την εξοικείωση του ελληνικού λαού με την εξαχρείωση και τη διαφθορά».

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο επέβαλε πρόστιμο 60.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, για παράνομη προσβολή προσωπικότητας και παρουσίαση ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, στην εκπομπή «Η Δίκη στον ALPHA» (21.1.2003), είχε παρουσιαστεί το δελτίο ποινικού μητρώου τύπου Α` του επιχειρηματία Θωμά Μητρόπουλου. Οπως υπογράμμισε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, το δελτίο ποινικού μητρώου είναι ευαίσθητο δεδομένο, ενώ η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του ατόμου. Επίσης στον ALPHA επιβλήθηκε πρόστιμο για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση ύψους 30.000 ευρώ, για την εκπομπή της Αννας Δρούζα «Μπορώ».

Οσον αφορά στην Οδηγία 3/22.7.2003, που εξέδωσε και θα αποστείλει στους τηλεοπτικούς σταθμούς το ΕΣΡ, αναφέρεται στον ορισμό και στο διαχωρισμό της τηλεοπτικής διαφήμισης και της τηλεπώλησης. Οπως υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων μέσα στην Οδηγία, «η προβολή μηνυμάτων και η παροχή υπηρεσιών μέσω 090, SMS, MMS, RINGTONES, CHAT, και άλλων συναφών μέσων επικοινωνίας με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του τηλεοπτικού σταθμού στα αυξημένα τέλη επικοινωνίας που καταβάλλουν οι καταναλωτές, συνιστά "τηλεοπτική διαφήμιση"». Οπότε και διέπεται από τους περιορισμούς του χρόνου προβολής, αλλά και της ποιότητας, που υπάρχουν για τη διαφήμιση, ενώ, όπως τονίζεται στην Οδηγία, η ανακοίνωση της τιμής χρέωσης ανά πρώτο λεπτό της ώρας πρέπει να γίνεται σταθερά και τουλάχιστον με την ίδια συχνότητα, ένταση, διάρκεια, μορφή και μέγεθος γραμματοσειράς, με την οποία ανακοινώνεται ο αριθμός της τηλεπικοινωνιακής γραμμής που παρέχει τις υπηρεσίες.

Πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθένα επέβαλε το ΕΣΡ στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ράδιο 1» Θεσσαλονίκης, «Ράδιο Ροδόπη», «Ράδιο Ξυλαγανή», «Γιλδίζ FM» της Κομοτηνής και «Max FM» των Χανίων, γιατί εξέπεμπαν σε άλλους νομούς, σε δεύτερη συχνότητα. Τέλος, έκανε δεκτές τις αιτήσεις έκδοσης βεβαίωσης νομίμου λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών «Αντέννα 97,5», «Φλας 99,4» και «City International» του νομού Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ