Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Τηλεόραση
Αφιέρωμα στη μαρτυρική Γυάρο

Η ζωή των εξορίστων στο κολαστήριο της Γυάρου
Η ζωή των εξορίστων στο κολαστήριο της Γυάρου
«Βλέπουμε τις σκιές των τανκ, φάλαγγες στρατιωτών και αστυφυλάκων. Καθένα αυτοκίνητο που γέμιζε έβαζε μπρος και σε λίγο το βλέπαμε στη σκιά να πηγαίνει και να στέκει πίσω από τις άλλες σκιές... Οι αισιόδοξοι περιμένουν Ικαρία... Οι περισσότεροι περιμένουμε Μακρόνησο ή Γιούρα... Αν στρίψουν δεξιά, πάνε για το λιμάνι του Πειραιά. Δίχως άλλο Γιούρα. Βγαίνουμε. Κάνουμε δεξιά. Για τα Γιούρα πάμε...».

Στον τόπο μαρτυρίου της Γυάρου είναι αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τόποι Πολιτικής Εξορίας και Ιστορικής Μνήμης - Γυάρος», που θα προβληθεί την σήμερα Τετάρτη στις 13.00 από τη ΝΕΤ, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, επιμέλεια κειμένου Αγη Μαραγκουδάκη. Στην αφήγηση είναι οι Βασίλης Κολοβός, Ρήγας Αξελός, Θανάσης Σκαρλίγκος.

Για πολλούς από τους 6.500 πολιτικούς κρατούμενους, που από τον Απρίλη του 1967 βρέθηκαν σ' αυτόν το δρόμο - όπως τον περιγράφει ο συγκρατούμενός τους ηθοποιός Τζαβάλας Καρούσος - τα Γιούρα ή Γυάρος ήταν τόπος γνώριμος από τα μεταπολεμικά χρόνια του Εμφυλίου και τα κατοπινά... Κάτεργο, συνώνυμο της βαρβαρότητας, είχε τότε δεχτεί στα άνυδρα βράχια του δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ανθρώπους που μόλις είχαν βγει από τη φλόγα του αγώνα κατά της ναζιστικής κατοχής. Ανθρώπους, που από τα στρατόπεδα των Γερμανών βρέθηκαν στα στρατόπεδα των Ελλήνων, που τα φύλαγαν οι άνθρωποι των Γερμανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ