Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Μακραίνει ο κατάλογος των καταστροφών

Eurokinissi

Ο θλιβερός απολογισμός των πυρκαγιών αυξάνεται καθημερινά. Μετά την Πελοπόννησο, που επλήγη τις τελευταίες μέρες από την πύρινη λαίλαπα, χθες σειρά είχε η Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, αργά το βράδυ, τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε στις 12.15 το μεσημέρι στην κοινότητα Κάτω Πρινές, στο Ανατολικό Σέλινο Χανίων. Εκεί, έσπευσαν 8 οχήματα της Πυροσβεστικής με 25 άνδρες, ενώ συμμετείχαν στην προσπάθεια 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Η πυρκαγιά έκαψε ελιές, θάμνους και δασική έκταση. Επίσης, υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ζαρού στο Ηράκλειο. Μάχη με τις φλόγες έδωσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 14 ανδρών. Ρίψεις νερού έκαναν 3 καναντέρ και 2 ελικόπτερα.

Υπό μερικό έλεγχο βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο, η οποία έχει δύο μέτωπα, στις περιοχές Μέλαμπες και στην Αγία Γαλήνη. Το έργο της κατάσβεσης, που έχουν αναλάβει οι 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα και το πεζοπόρο τμήμα των 6 ανδρών, είναι πολύ δύσκολο λόγω των ισχυρότατων ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Μέχρι τη δύση του ηλίου, πτήσεις έκαναν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, που συμμετείχαν στην προσπάθεια.

Μικρότερης έκτασης ήταν οι φωτιές που ξέσπασαν στον Πύργο και στην περιοχή Αγιος Γεώργιος, καθώς και οι δύο εστίες που ξέσπασαν ταυτόχρονα στις 14.40 το μεσημέρι στη Φθιώτιδα και πιο συγκεκριμένα στα Στίρφακα και στα Ψωρονέρια, κοντά στη Λαμία.

Μεγάλες καταστροφές

Μόνο προχθές, οι 10 σημαντικότερες πυρκαγιές (σε Βλαχοκερασιά Αρκαδίας, Ρουπακιά Αχαΐας, Τογάνι Κερατέας Αττικής, Κίρκη Εβρου, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Ξηρόκαμπο Ηλείας και Σκαραμαγκά Αττικής) κατέκαψαν περίπου 920 στρέμματα δασικής, χορτολιβαδικής και γεωργικής έκτασης.

Στις καμένες εκτάσεις συμπεριλαμβάνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Προφήτη Ηλία Μεγάρων, που τέθηκε υπό έλεγχο νωρίς χθες το πρωί. Για την κατάσβεσή της, συνέδραμαν 60 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ, με το πρώτο φως του ήλιου, τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα έριξαν τόνους νερό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καταστράφηκαν 100 στρέμματα δάσους.

Στην περιοχή Πλάκα - Σάντα του Δήμου Κασσωπαίων της Κέρκυρας, πυρκαγιά ξεκίνησε στις 10 προχθές το βράδυ και οι 31 πυροσβέστες με 6 οχήματα τη σταμάτησαν, αφού κατέκαψε 150 στρέμματα δασικής έκτασης. Πάντως, ισχυρές δυνάμεις παραμένουν για το φόβο αναζωπύρωσης.

Τέλος, η πύρινη λαίλαπα, που μαινόταν στην Αγία Βαρβάρα του Δήμου Δρυμαλίας της Νάξου, τέθηκε υπό έλεγχο νωρίς το πρωί από τους 18 πυροσβέστες, με 6 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 19 ατόμων. Με το πρώτο φως της μέρας, στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Καταστράφηκαν 200 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 100 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ