Κυριακή 27 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΑΕΚ
Ολα για το κεφάλαιο σε βάρος του λαού

Από πρόσφατη διαμαρτυρία των κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας

Sportidea

Από πρόσφατη διαμαρτυρία των κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας
Η ιστορία του γηπέδου της ΑΕΚ ξεκινάει πριν από περίπου 77 χρόνια. Αντιγράφουμε από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ: «Αρχισε από μια δενδρόφυτη έκταση, η οποία το 1926 παραχωρήθηκε στους πρόσφυγες της περιοχής και συγκεκριμένα στην "Κεντρική Επιτροπή Στεγάσεως Προσφύγων". Οταν η έκταση αυτή χαρακτηρίστηκε ως χώρος άθλησης των προσφύγων, η AEK ήταν αυτή που επωφελήθηκε της κατάστασης. Εγκαταστάθηκε στο γήπεδο, αφού πρώτα χρειάστηκε εθελοντική εργασία εκατοντάδων ανθρώπων για να εξαφανιστούν τα δέντρα που υπήρχαν και να γίνει ισόπεδο το ανώμαλο έδαφος. Το 1929 η AEK απέκτησε και το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης του γηπέδου (σσ σύμφωνα με το παραχωρητήριο, αυτό έγινε το 1934). Στις 2 Νοεμβρίου του 1930, στο φιλικό 2-2 με τον Ολυμπιακό, εγκαινιάστηκε το γήπεδο της AEK στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Από τότε... κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι του χρόνου και πολλά άλλαξαν. Το γήπεδο μεγάλωσε, απέκτησε διάφορες μορφές και βέβαια δεν εξυπηρετούσε πλέον την άθληση των προσφύγων, αλλά, κυρίως, τις ανάγκες επαγγελματιών αθλητών και μιας εταιρίας. Το ζήτημα της βελτίωσης ή ανακατασκευής του τέθηκε αρκετές φορές. Ωσπου τελικά φτάσαμε στο αμαρτωλό παρόν. Η ΠΑΕ και οι συνεταίροι της, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, επεξεργάστηκαν τα σχέδια του «Κέντρου αθλητικών δραστηριοτήτων και αναψυχής». Την περιβόητη ανακατασκευή του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας.

Τι προβλέπουν τα σχέδια της ανακατασκευής

Η μπουλντόζες ανοίγουν το δρόμο για να αυγατήσουν τα κέρδη της ΠΑΕ από το σχεδιαζόμενο «Κέντρο αθλητικών εγκαταστάσεων»

Sportidea

Η μπουλντόζες ανοίγουν το δρόμο για να αυγατήσουν τα κέρδη της ΠΑΕ από το σχεδιαζόμενο «Κέντρο αθλητικών εγκαταστάσεων»
«Στις 18/10/2002 υπεγράφη από το Αθλητικό Σωματείο με την επωνυμία "ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ" και την εταιρία "J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ" η σύμβαση για την κατασκευή του έργου. Ο προϋπολογισμός της υπογραφείσας σύμβασης ανέρχεται σε 61,6 εκατ. ευρώ περίπου, ή 21 δισ. δρχ. περίπου. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει: Α. Γήπεδο ποδοσφαίρου - Χωρητικότητα: 32.000 θέσεις, Κατηγορία: UEFA/FIFA Champions League, Γενική περιγραφή: Ολες οι κερκίδες καλυμμένες με στέγαστρο, αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις υποστήριξης 3.500 τ.μ., νέες κατηγορίες θέσεων με πρωτοποριακές υπηρεσίες, υπόγειοι χώροι στάθμευσης (2.000 θέσεις, 44.000 τ.μ.). Β. Κλειστό γήπεδο μπάσκετ - Χωρητικότητα: 8.000 θέσεις, Κατηγορία: FIFA International. Γ. Κλειστά γήπεδα πολλαπλών χρήσεων - 1. Ενα κλειστό γήπεδο μπάσκετ 340 θέσεων, 2. Δύο κλειστά γήπεδα βόλεϊ 1.816 και 420 θέσεων αντίστοιχα. Χώροι ΑΕΚ: Ξενώνας αθλητικών αποστολών 60 κλινών, Μουσείο ΑΕΚ (Hall of fame) 600 τ.μ., Συνεδριακό κέντρο ΑΕΚ 640 τ.μ., Κατάστημα αθλητικών ειδών ΑΕΚ 240 τ.μ., ΑΕΚ Live Arena: χώρος ζωντανών μεταδόσεων αγώνων ΑΕΚ σε video wall επιφάνειας 800 τ.μ. Κέντρο Αναψυχής ΑΕΚ: Περιλαμβάνει πολυκινηματογράφο 8 αιθουσών, Bowling, Κολυμβητήριο, Fitness Club - Γυμναστήριο, Θεματικά εστιατόρια, Fast Food, ταβέρνες, εμπορικό πολυκατάστημα κλπ. Το έργο χαρακτηρίζεται ως Ολυμπιακό και οι αντίστοιχες κατασκευές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/5/2004 (Ολυμπιακή προθεσμία), ενώ το σύνολο του έργου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2004»... Στη συνέχεια έγιναν κάποιες αλλαγές. Π.χ. μειώνεται κατά 2.000 τετραγωνικά μέτρα ο χώρος των κτισμάτων, ενώ το κλειστό γήπεδο μπάσκετ «μετακομίζει» στη βόρεια πλευρά του συγκροτήματος, προς το άλσος. Πρόκειται να βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του κάτω από την επιφάνεια του εδάφους (ως και 20 μέτρα). Ομως και αυτές οι αλλαγές δε διαφοροποιούν καθοριστικά την ουσία.


Sportidea

Για να υλοποιηθεί το μεγαθήριο που σχεδίασαν οι ιθύνοντες της ΠΑΕ και οι συνεταίροι τους, με τη συνέργια της κυβέρνησης, απαιτούνται μια σειρά από παρανομίες και παραχωρήσεις. Αν γίνει πράξη το σχέδιο θα υποθηκευτεί το μέλλον των κατοίκων της πόλης.

Κυβέρνηση: Ανταποδοτικότητα το ζητούμενο

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση για τη λογική της κυβέρνησης, θαυμάστε την επιχειρηματολογία της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή (19/11/2002) του άρθρου που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων: «Δίνουμε ορισμένες χρήσεις, που μπορεί με την πρώτη ματιά να μη συνάδουν με το αθλητικό θέμα και σίγουρα δεν είναι απαραίτητες, για να γίνει ένα γήπεδο αξιόλογο και σύμφωνο με τις διεθνείς προδιαγραφές. Οι χρήσεις αυτές δίνονται γιατί το έργο γίνεται με αυτοχρηματοδότηση, για να υπάρχει η δυνατότητα το έργο αυτό να είναι ανταποδοτικό. Πράγματι, προβλέπεται η παραχώρηση μιας πολύ μικρής έκτασης του υπουργείου Γεωργίας. Ομως, προς Θεού, έχουμε ονομάσει όλη την Ελλάδα δασική περιοχή»!!.

Ο δρόμος για να ξεκινήσει το εγχείρημα, «άνοιξε» με την ψήφιση από την πλειοψηφία του καλοκαιρινού Τμήματος στη Βουλή (παρουσία 7 βουλευτών...) του άρθρου 19 του Ν. 3044/2002 (τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου Ν. Φιλαδέλφειας και θέσπιση ειδικών όρων δόμησης) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 197 Α'. Προβλέπει παραχώρηση μέρους του δάσους περίπου 3.200 τετραγωνικών μέτρων. Συντελεστή δόμησης 2, όταν όλα τα αθλητικά έργα γίνονται με συντελεστή 0,4 - 0,9. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συντελεστής αυτός είναι κατά 500% μεγαλύτερος από το συντελεστή του ΟΑΚΑ και 223% από το συντελεστή που προβλέπεται για το «Καραϊσκάκη» (τα οποία έχουν μεγαλύτερες εκτάσεις προς εκμετάλλευση). Οσο για το γειτονικό συνοικισμό, έχει συντελεστή 1,4. Επίσης ανώτατο ύψος δίνονται τα 35 μέτρα όταν τα σπίτια δίπλα στο γήπεδο είναι 12,5 το πολύ.

Αντιδρούν οι κάτοικοι και φορείς

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), στις 15/4/2003, επισημαίνει: «Το σχεδιαζόμενο αθλητικό σύμπλεγμα της ΑΕΚ έχει τις εξής αδυναμίες και αρνητικές επιπτώσεις στο άμεσο και ευρύτερο αστικό περιβάλλον. α) Η πρόταση δεν έχει εγκριθεί υπό την έννοια της ένταξης στον τρέχοντα σχεδιασμό (οργανισμός Αθήνας, ΓΠΣ, κλπ). β) Η πρόταση προϋποθέτει υπερβολικό συντελεστή δομήσεως και ύψη κτιριακών όγκων. γ) Για την πρόταση δεν έχει εκπονηθεί πλήρης μελέτη επιπτώσεων (χωροταξική, πολεοδομική, κυκλοφοριακή). δ) Η πρόταση εισάγει μια σειρά εντατικών χρήσεων που αμφισβητούμε ότι δεν υπερβαίνουν τις αντοχές της περιοχής. ε) Είναι απαράδεκτη η κατάληψη χώρου πρασίνου προς όφελος του συγκροτήματος σε μείωση του χώρου του Αλσους Ν. Φιλαδέλφειας»...

Εξι μέρες νωρίτερα το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος είχε αποφανθεί ότι «το άρθρο 19 του Ν. 3044/2002» είναι αντισυνταγματικό. Γιατί; «Σωρεύονται αδιακρίτως διοικητικές πράξεις» που «υπό τον μανδύα διατάξεως νόμου είναι σφετερισμός αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας από το νομοθετικό σώμα. Εισάγουν σύγχυση εξουσιών κατά το σύστημα "κυβερνώσης Βουλής", που απαγορεύεται από την αυστηρή διάκριση των εξουσιών που επιτάσσει το άρθρο 26 του Συντάγματος. Τεχνικές διοικητικές πράξεις δεν μπορεί να ασκούνται ευθέως από τη Βουλή υπό το μανδύα νόμου, πρώτον μεν διότι η Βουλή προδήλως δε διαθέτει την ανάλογη τεχνική ικανότητα και δεύτερον διότι με τον τρόπο αυτό αποκλείεται εσκεμμένως η άσκηση ένδικων μέσων των ενδιαφερομένων, ενώπιον του ΣτΕ κατά των πράξεων αυτών. Τοιουτοτρόπως παραβιάζεται και το άρθρο 20 του Συντάγματος που εγγυάται το δικαίωμα της ενδίκου προστασίας των πολιτών».

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε σχετική επιστολή του, προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, έχει επισημάνει πως η εκχώρηση μέρους του δάσους και «οι χρήσεις που προβλέπονται να αναπτυχθούν δεν καλύπτουν την ανάγκη βελτίωσης και ενίσχυσης της αθλητικής υποδομής του σταδίου της ΑΕΚ και μόνον, αλλά δημιουργούν ένα κέντρο υπερτοπικής εμβέλειας με δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή»... «με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της περιοχής και να επιβαρυνθεί με χρήσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων». Σε ημερίδα που έγινε σχετικά πρόσφατα στη Ν. Φιλαδέλφεια, για το θέμα του γηπέδου, η εκπρόσωπος του ΤΕΕ, Ρούλα Ξαρχάκου, επισήμανε: «Η ανθρωπότητα βιώνει μια βάρβαρη προσπάθεια συσσώρευσης κερδών για λίγους. Η χωροταξία δεν είναι τίποτα άλλο από καθρέφτης της».

Τελευταία κίνηση αντίδρασης των Φιλαδελφιωτών ήταν η προσφυγή στο ΣτΕ, με την οποία ζητείται η απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Γεωργίας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι αντίθετη στη νομοθεσία, καθώς το έργο ανήκει σε άλλη κατηγορία έργων από την προβλεπόμενη. Επίσης, ότι η μελέτη περιβαλλοντικών όρων είναι ελλιπής, ενώ δεν περιέχει εναλλακτικές λύσεις, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, διότι: 1) Επήλθε τροποποίηση του σχεδίου πόλης του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας, συνισταμένη στην επέκταση της υπάρχουσας αθλητικής εγκατάστασης. 2) Επιτρέπει δόμηση «ουσιωδώς μεγαλύτερη» από την υφιστάμενη. 3) Επιτράπηκαν νέες χρήσεις γης με εμπορικό χαρακτήρα. Οι νέες εγκαταστάσεις της ΑΕΚ, δε θα χρησιμοποιηθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπως έχει εξαγγελθεί, κάτι που έχουν δηλώσει ο Ν. Οσβαλντ (10.11.2002) και ο υπουργός Πολιτισμού (22.3.2003), ενώ δεν αναφέρονται στον επίσημο κατάλογο εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν υπάρχουν οι κατάλληλες οδικές προσβάσεις. Η προσβαλλόμενη απόφαση αντιβαίνει στο άρθρο 24 του Συντάγματος, αφού η επέκταση των εγκαταστάσεων θα γίνει σε δασική έκταση (3.200 τ.μ.), ενώ καταργούνται κοινόχρηστοι χώροι.

Από την πλευρά της ΑΕΚ ο Γιάννης Γρανίτσας, υποστηρίζει συνεχώς ότι «δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του έργου, παρά μόνο αν προβλεφτούν εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις» και αποφεύγει να απαντά επί της ουσίας. Οσο για το δάσος δε διστάζει να παρουσιάσει... τη δική του αλήθεια: «Το σημείο του άλσους που παραχωρείται δεν είναι δάσος»!!!

Ο,τι όμως και να ισχυριστούν οι ιθύνοντες της ΠΑΕ ΑΕΚ και η κυβέρνηση, τα στοιχεία και οι ειδικοί τούς διαψεύδουν. Πρόκειται για ένα ακόμα σκανδαλώδες εγχείρημα. Οι επικλήσεις του καλού της ομάδας και των κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας αποτελούν ψευδοεπιφάσεις για να κρυφτούν οι πραγματικές επιδιώξεις τους για περισσότερα κέρδη.


Β.Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ