Σάββατο 26 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρειάζεται άλλη πολιτική

Δήλωση στο «Ρ» του Δ. Ξυλογιάννη, μέλους της ΕΠ του ΚΚΕ

Με δήλωσή του στο «Ρ», ο Δ. Ξυλογιάννης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ, τόνισε τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της αλιείας που προσφέρει ο Αμβρακικός κόλπος. Συγκεκριμένα, ο Δ. Ξυλογιάννης, υπογράμμισε:

«Ο Αμβρακικός έχει τεράστιες δυνατότητες για να απασχολήσει όχι μόνο 300 - 400 αλιείς, αλλά χιλιάδες. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να προστατευτεί από τις εντοπισμένες και καθορισμένες πηγές μόλυνσης, όπως οι δεξαμενές του Μαμιδάκη και της "Σελ", στην πλευρά της Αμφιλοχίας, όπου κάθε μέρα μπαίνουν δεξαμενόπλοια. Ενα ατύχημα θα απέβαινε μοιραίο, καθώς ο κόλπος είναι κλειστός και τα νερά πλέον ανανεώνονται 2 φορές το χρόνο αντί για 5 των παλαιότερων ετών. Δεν υπάρχει πουθενά σχεδιασμός για ορθολογική ανάπτυξη και αξιοποίηση του Αμβρακικού και ούτε πρόκειται να υπάρξει ποτέ στα πλαίσια της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Ομως, στα πλαίσια μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής, σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας, όπου γνώμονας θα είναι το συμφέρον του λαού, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών θα μπορούσε να υπάρξει. Θα μπορούσαν να γίνουν, για παράδειγμα, γεωτρήσεις στις λιμνοθάλασσες για εμπλουτισμό με γλυκό νερό και οξυγόνο, προστασία των αλιευμάτων από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τις χαμηλές του χειμώνα, κανάλια διακύμανσης. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, να είναι κρατικός και να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εξουσίες στους τομείς που αφορούν την προστασία του, με συγκεκριμένους μηχανισμούς πρόληψης και επιβολής κυρώσεων. Συγκεκριμένες αρμοδιότητες, σχεδιασμό και προγραμματισμό ορθολογικής ανάπτυξης αξιοπιστίας. Αυτός που φτιάχτηκε δεν έχει καμία από τις προαναφερόμενες αρμοδιότητες και δυνατότητες, αλλά συγκρότησε ένα ΔΣ με 21 μέλη που του δίνει τη δυνατότητα να... μη συνεδριάζει ποτέ.

Οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί θα πρέπει να εντείνουν την κινητοποίησή τους για να πιέσουν την πολιτεία σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί ο αμβρακικός δεν είναι μόνο στολίδι ομορφιάς αλλά και βασική πηγή πλούτου για κατοίκους που ζουν γύρω από αυτό και μέσα σε αυτό και που ασχολούνται με την αλιεία. Απαιτούμε να φύγουν οι τράτες και οι δεξαμενές καυσίμων. Να αξιοποιηθούν και να εμπλουτιστούν ο Αμβρακικός και οι λιμνοθάλασσές του από τους κρατικούς ιχθυογενετικούς σταθμούς και να υπάρχει συνεχής ροή από τον Αραχθο, όπως δεσμεύτηκε στη σύμβασή της η ΔΕΗ. Να ενισχυθούν προνομιακά οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ