Κυριακή 27 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Ασχημος κόσμος, ανήθικος, διαβολικά πλασμένος

Ο καπιταλισμός ...τρώει τα παιδιά

Ολο και πιο σκληρός γίνεται για τις ευαίσθητες ψυχές των παιδιών ο κόσμος του ιμπεριαλισμού. Εναν κόσμο, που, χωρίς αιδώ και δισταγμό, επιβάλλουν, συντηρούν και υπερασπίζονται οι «αχόρταγες» τσέπες των «μεγαλοκαρχαριών» σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μια γρήγορη ματιά στις πρόσφατες έρευνες της «Γιούνισεφ» για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο, πείθει και τον πιο άπιστο ότι πλέον το «παιχνίδι» που ξεκίνησαν οι παραδόπιστοι του συστήματος στα ...κρυφά και σήμερα έχει πάρει νόμιμη μορφή, έχει γίνει άκρως επικίνδυνο για την εξέλιξη της ανθρωπότητας, για το ίδιο μας το μέλλον.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης, μια απ' τις μεγαλύτερες απειλές για το ανθρώπινο είδος είναι η εμπορία ανθρώπων και ιδιαίτερα παιδιών, αφού υπολογίζεται ότι 1,2 εκατομμύρια παιδιά απ' όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα εμπορίας κάθε χρόνο. Ο τζίρος απ' αυτήν την τραγική ιστορία ανταγωνίζεται άνετα τα κέρδη απ' το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, αφού αγγίζει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως!

Παράλληλα, ένα στα 8 παιδιά, ηλικίας 5-17 ετών, εμπλέκονται στις χειρότερες μορφές εργασίας, θυσιάζοντας την ψυχή και το κορμί τους στο βωμό του κέρδους. Στην Αφρική αυτό συμβαίνει τουλάχιστον στις μισές χώρες, ενώ κορίτσια από 13 χρόνων, κυρίως απ' την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη, πωλούνται σαν «νύφες κατά παραγγελίαν» ή δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί, χωρίς να πηγαίνουν σχολείο.


Την ίδια ώρα, η «Γιούνισεφ» καταγγέλλει πως τα παιδιά από την Ανατολική Ευρώπη χρησιμοποιούνται ως αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή ως φτηνά εργατικά χέρια στη Δυτική Ευρώπη. Μόνο στην Αλβανία, 15.000 παιδιά και έφηβοι εξαναγκάστηκαν να μπουν στα κυκλώματα πορνείας της Δυτικής Ευρώπης. Η «Γιούνισεφ» μιλά για ασυνείδητους εμπόρους, που «αγοράζουν» έναντι 25 δολαρίων (!) παιδιά απ' την Αλβανία, υποσχόμενοι στους γονείς πως τα περιμένει μια καλύτερη ζωή στη Δύση. «Η δύναμη αυτών των εγκληματικών δικτύων είναι τόση, που πολλά παιδιά δεν μπορούν να ξεφύγουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Γερμανία, Ρ. Σλάγκιντβαϊτ. Ο ίδιος, μάλιστα, επισήμανε πως παιδιά από την Ουκρανία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στέλνονται στη Δύση σε ηλικία περίπου 6 χρόνων, για να δουλέψουν στους δρόμους!

Η Ρωσία, πάντως, είναι μια απ' τις χώρες που πληρώνει με τον πιο σκληρό τρόπο, το τίμημα της ανατροπής του σοσιαλιστικού καθεστώτος. Στη Ρωσία σήμερα, τα παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, μόλις από τη γέννησή τους. Συγκεκριμένα, 1 στα 3 παιδιά που γεννιούνται έχουν προβλήματα υγείας, ενώ, μετά τη γέννησή τους, ένα στα 2 παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως στο αναπνευστικό. Επίσης, κάθε παιδί αυτής της χώρας κρυολογεί τρεις έως οχτώ φορές το χρόνο, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα παιδιά της Δύσης. Αυξημένο είναι και το ποσοστό των νευρώσεων στους ανήλικες, λόγω «των αυξημένων υποχρεώσεών τους στο σχολείο, της οικονομικής αστάθειας και της όλο και μεγαλύτερης διάδοσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών», όπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας της χώρας, παιδίατρος Αλεξάντερ Τσαρεγκορόντσεφ (ΑΠΕ 16.10.2002). Το πιο σοβαρό, ωστόσο, γεγονός είναι ότι πολλοί έφηβοι, υπό την πίεση των συνθηκών του καπιταλιστικού συστήματος, οδηγούνται στην αυτοκτονία, η οποία τείνει να γίνει μάστιγα για τη Ρωσία...


Μυρτώ ΒΩΣΣΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ