Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανέξοδες αμερικανικές υποσχέσεις προς Παλαιστινίους

Αποψη της ανοικοδόμησης του «τείχους ασφαλείας» από το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη

Eurokinissi

Αποψη της ανοικοδόμησης του «τείχους ασφαλείας» από το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη
ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν το Ισραήλ για το τείχος ασφαλείας, διότι αν και κατά την υπόλοιπη κατασκευή του εισέρχεται στο παλαιστινιακό έδαφος και παρεμποδίζει τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων, είναι πρόβλημα», δήλωνε, χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Οι δηλώσεις Πάουελ έγιναν λίγες ώρες μετά το πέρας της συνάντησης Μπους - Σαρόν, της οποίας τα ανύπαρκτα αποτελέσματα, όσον αφορά στις προσδοκίες των Παλαιστινίων, προκάλεσαν έντονη αγανάκτηση και οργή στα παλαιστινιακά εδάφη.

Να κατευνάσει τα πνεύματα αποπειράθηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος επανέλαβε, χθες, ότι ο στόχος για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους το 2005 είναι ρεαλιστικός και ότι ο ίδιος προτίθεται να επιμείνει στην εφαρμογή του «οδικού χάρτη». Εντούτοις, οι αμερικανικές, εκ των υστέρων, διαβεβαιώσεις δε βελτίωσαν το κλίμα στην παλαιστινιακή πλευρά. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μιλούσαν για πλήρη υιοθέτηση από το Λευκό Οίκο των ισραηλινών θέσεων και για μηδενικές υποχωρήσεις από τον Σαρόν. Στο επίκεντρο της παλαιστινιακής οργής βρίσκονται τόσο το τείχος, όσο και η άρνηση του Ισραήλ να απελευθερώσει το σύνολο των χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.

Για χθες το βράδυ, είχε προγραμματιστεί, πάντως, άλλη μια συνάντηση ανάμεσα στον Παλαιστίνιο υπεύθυνο Ασφαλείας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, και τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταζόταν το ενδεχόμενο αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από δύο επιπλέον πόλεις, την Καλκίλια και την Ιεριχώ. Επίσης, σε μια νέα «κίνηση καλής θέλησης», η ισραηλινή Αστυνομία ανακοίνωσε ότι «για επιχειρησιακούς λόγους» απαγορεύει, εκ νέου μετά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, την είσοδο μη μουσουλμάνων στην πλατεία των Τεμενών, στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται και το τέμενος αλ Ακσα, ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ. Παρ' όλα αυτά, ισραηλινό δικαστήριο καταδίκασε, χθες, σε τρις ισόβια τον Αχμαντ Μπαργκούτι, εξάδελφο του φυλακισμένου ηγέτη της «Φατάχ» Μαρουάν, κρίνοντάς τον ένοχο για το σχεδιασμό 2 επιθέσεων αυτοκτονίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ