Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ολοταχώς προς δήμους - επιχειρήσεις

Διήμερο καθοριστικό για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν η περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη.

Την πρώτη μέρα, έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Διοίκηση της ΚΕΔΚΕ και όσοι αιθεροβάμονες περίμεναν κυβερνητικές λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδο των δήμων, φυσικά, διαψεύστηκαν. Η κυβέρνηση, εμμένοντας στην πολιτική της μετατροπής των δήμων σε επιχειρήσεις, οι οποίοι, ουσιαστικά, θα πωλούν μέσω ανταποδοτικότητας, τελών και τοπικής φορολογίας, όσα προσφέρουν στους δημότες τους, όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν παρακρατημένοι πόροι, αλλά εξάγγειλε και την αλλαγή ή και κατάργηση ακόμα του νόμου 1828/89, που προβλέπει την απόδοση του 20% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό στους δήμους. Αντί των παρανόμως παρακρατηθέντων, που φτάνουν από το 1990 μέχρι σήμερα στα 8,8 δισ. ευρώ (περίπου 3 τρισ. δρχ.), ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθούν ως οικονομική ενίσχυση 310 εκατ. ευρώ!

Την επόμενη μέρα, το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Το σχετικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβρη, θέτει τις βάσεις για τη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις (αναλυτικά ο «Ρ» έχει αναφερθεί στο θέμα αυτό στο φύλλο της περασμένης Τρίτης).

Γι' αυτές τις εξελίξεις, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, που πρόσκειται σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ. Δε θα μπορούσε να περιμένει κανείς περισσότερα πράγματα από μια ηγεσία απόλυτα συμβιβασμένη με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Αν και εκλεγμένοι, στην πραγματικότητα, εξυπηρετούν με τον τρόπο τους το κεφάλαιο, κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα. Γι' αυτό, άλλωστε, η επιστολή του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, που στάλθηκε στις 15 Ιούλη στη Διοίκηση της ΚΕΔΚΕ και η οποία περιείχε εμπεριστατωμένη ανάλυση του οικονομικού προβλήματος των δήμων, αλλά και το διεκδικητικό πλαίσιο - διέξοδο προς όφελος του λαού, ούτε καν μοιράστηκε στα μέλη του ΔΣ.

Την ίδια τύχη είχαν και οι επίσης εμπεριστατωμένες προτάσεις που κατέθεσε στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρήστος Τέγος, ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό που έγινε την περασμένη Τετάρτη. Ο «Ρ» δημοσιεύει (στην επόμενη σελίδα) αυτές τις προτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ