Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ
Αποδέχτηκε συμμετοχή από το '85 έως το '92

Κατήγγειλε βασανιστήρια και ψυχολογική βία κατά την ανάκρισή του στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Με την ολοκλήρωση της απολογίας του Χριστόδουλου Ξηρού και την έναρξη της απολογίας του Βασίλη Τζωρτζάτου, συνεχίστηκε η δίκη της «17 Ν». Συγκεκριμένα, ο Β. Τζωρτζάτος παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος της «17 Ν». Είπε ότι εντάχθηκε το 1985 και αποχώρησε κατ' αρχήν το 1991 και οριστικά το 1992, θεωρώντας ότι η «17 Ν» είχε λανθασμένη εκτίμηση για τις συνθήκες, που είχαν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία μετά τη μεταπολίτευση και πως η δράση της δεν οδηγούσε στη διαμόρφωση λαϊκού κινήματος. Αναφερόμενος στη δική του δράση στην οργάνωση, είπε ότι λόγω ιδιοσυγκρασίας δε μετείχε σε καμία βίαιη ενέργεια, αλλά μόνο σε κλοπές αυτοκινήτων. Σημαντικό μέρος της απολογίας του είχε η αναφορά του στα παιδικά του χρόνια και τα βιώματά του και σημείωσε: «Το πολιτικό κλίμα της μεταπολίτευσης ήταν τέτοιο που η "17 Ν" θα μπορούσε να έχει χιλιάδες μέλη, όπως μου εξηγήθηκε τότε. Αυτό που ήθελε, όμως, ήταν να αποκαλύψει την πραγματική αλήθεια της πολιτικής ζωής. Απέναντι στην αδίστακτη ισχύ των πολιτικών, να υπάρχει η ισχύς του λαού. Ηθελε να παίξει το ρόλο του πυροδότη του λαϊκού κινήματος και όχι το ρόλο του υποκατάστατου της δράσης του».

Καταγγελίες για φρικτά βασανιστήρια

Στην απολογία του ξεχώρισαν οι αναφορές του ότι υπέστη βασανιστήρια μετά τη σύλληψή του από την Αντιτρομοκρατική για να ομολογήσει τη συμμετοχή του στην Οργάνωση. Σημείωσε πως τον χτυπούσαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας για εκδικητικούς λόγους οι ίδιοι αστυνομικοί που τον είχαν ανακρίνει όταν είχε συλληφθεί το '93. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η προανάκριση που μου έγινε ήταν φρικτός βασανισμός, και σωματικός και ψυχικός, τα σημάδια στο στόμα μου από τα χτυπήματα έκαναν μήνες να μου φύγουν και επίσης ακόμα τρέμω στο άκουσμα των απειλών που μου έκαναν, χρησιμοποιώντας ως μέσον ψυχολογικού εκβιασμού ακόμα και τη μικρή μου κόρη. Πιστεύω ότι μου χορηγήθηκαν ειδικές χημικές ουσίες, με στόχο την πλήρη ισοπέδωση της προσωπικότητάς μου και την πλήρη αποδοχή των κατασκευασμένων ομολογιών. Στην προανάκριση, κύριοι δικαστές, δεν ήξερα τι υπέγραφα. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι ομολογώ συμμετοχή σε ενέργειες, όπως η απόπειρα κατά Παλαιοκρασσά και πολλές άλλες, χωρίς να γνωρίζω και να αναφέρω καμιά λεπτομέρεια».


Eurokinissi

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι για τα βασανιστήρια αυτά έκανε αίτηση ιατροδικαστικής εξέτασης, πράγμα που απέρριψε ο εφέτης ανακριτής, ενώ επικαλέστηκε ως μάρτυρες για τα σημάδια που του άφησε ο ξυλοδαρμός, τόσο συνηγόρους, όσο και υπαλλήλους της φυλακής.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος αρνήθηκε να κατονομάσει τα δυο μέλη που γνώρισε κατά το χρονικό διάστημα της συμμετοχής του στη «17 Ν». Από τους συγκατηγορουμένους του, είπε πως γνωρίζει μόνο τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Θεολόγο Ψαραδέλλη, γνωριμίες που, όπως είπε, καμία σχέση δεν είχαν με τη «17 Ν».

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με ερωτήσεις που θα υποβληθούν προς τον απολογούμενο, ενώ ένα άλλο στοιχείο της χθεσινής μέρα ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Παξινού στο δικαστήριο, που ζήτησε την παράταση της περιόδου διακοπής της δίκης. Ετσι το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει κατά δυο ημέρες την περίοδο αυτή και δε θα γίνουν συνεδριάσεις από τις 11 Αυγούστου έως και τις 19.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ