Κυριακή 10 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Η πίσω πλευρά ... της βιτρίνας

Στο φετινό «παζάρι» το χρήμα έτρεξε άφθονο. Το «χάπι» όμως όσο και εάν «χρυσωθεί» η πικρή του γεύση δεν εξαφανίζεται...

Το φαινόμενο Μπέκαμ άλλαξε χώρα, φανέλα και... απόψεις

Sportidea

Το φαινόμενο Μπέκαμ άλλαξε χώρα, φανέλα και... απόψεις
«Μάθε παιδί μου ποδόσφαιρο...». Αλλωστε, κάποιος που απλά θα μάθει να κλοτσάει καλά μια μπάλα ίσως φθάσει να παίρνει όσα χρήματα αναλογούν στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν μιας χώρας του Τρίτου Κόσμου. Ισως να αποτελέσει πρότυπο και ίνδαλμα για χιλιάδες παιδιά που θα θέλουν να του μοιάσουν. Η οικογενειακή του ζωή θα είναι πάντα πρώτο θέμα. Το ντύσιμό του το ίδιο. Οπως και η αλλαγή μαλλιών. Και όσο αυτός θα αλλάζει τα μαλλιά, κάποιοι θα αλλάζουν τα... μυαλά. Ετσι είναι άλλωστε ο κόσμος του καπιταλισμού. Δημιουργεί, προσφέρει εκμεταλλεύεται και μετά αντικαθιστά. Με άλλου είδους πρότυπα, διαφορετικού στιλ ίσως, αλλά πάντα με γνώμονα την εκμετάλλευση συνειδήσεων. Μια εκμετάλλευση που θα φέρει περισσότερα κέρδη σε αυτούς που θα την εμπορευτούν.

Τα πάντα είναι εμπόριο στον καπιταλισμό. Δούναι και λαβείν... Ιδιαίτερα μάλιστα το δεύτερο. Τα πάντα είναι χρήμα. Και για να αποκτηθούν το προϊόν θα πρέπει να γίνει όσο περισσότερο ελκυστικό, προκειμένου να πουλάει περισσότερο. Προκειμένου να γεμίσουν τα γήπεδα το Χειμώνα. Προκειμένου να στηθούν στις τηλεοράσεις δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Και στα διαλείμματα να βομβαρδιστούν με διαφημίσεις. Να ξοδέψουν για να αγοράσουν φανέλες, καπελάκια, αξεσουάρ. Να αδιαφορήσουν για το τι συμβαίνει γύρω τους, όχι όμως για το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Να ποντάρουν στα στοιχήματα. Δεν έχει σημασία αν ο άρτος λείπει... Το θέαμα υπάρχει (!!!). Οπως και οι... αρένες.

Μίλησε κανείς για αθλητισμό; Μάλλον όχι. Για επαγγελματισμό, σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε. Για κέρδος; Εκεί και εάν γίνεται λόγος. Για έδαφος πρόσφορο να λειτουργήσει σαν «πλυντήριο» ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μπορούμε να μιλήσουμε. Οχι όμως για αθλητισμό σαν ανάγκη του ανθρώπου. Αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα για κάποιους. Οχι για αθλητισμό σαν ψυχαγωγία. Ποιος από αυτούς ασχολείται δηλαδή; Ενα μεγάλο παζάρι είναι τα πάντα και πόσο μάλλον ένα άθλημα, όπως το ποδόσφαιρο, με την τεράστια απήχηση που έχει στον κόσμο. Και σε ένα μεγάλο παζάρι τα πάντα αγοράζονται και πουλιούνται... Μίλησε κανείς για... φανέλα;

Αφθονο χρήμα σε... ασπρόμαυρο φόντο

Μετά τον Ροναλντίνιο... τώρα τρέχουν οι διοικούντες την Μπαρτσελόνα

Sportidea

Μετά τον Ροναλντίνιο... τώρα τρέχουν οι διοικούντες την Μπαρτσελόνα
Τελικά φέτος ήταν πολλά τα λεφτά... Μα πάρα πολλά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι 164 εκατ. ευρώ σπαταλήθηκαν μόνο και μόνο για να πραγματοποιηθούν μόλις οι 7 πιο δημοφιλείς μετακινήσεις ποδοσφαιριστών αυτό το καλοκαίρι, τότε καταλαβαίνετε σε γενικότερο επίπεδο τι χρήμα έτρεξε... Ομως πίσω από τη βιτρίνα υπάρχει κάτι το σκοτεινό. Από τη χειραγώγηση συνειδήσεων στα πρότυπα που πλασάρουν οι πολυεθνικές εταιρίες μέχρι τα συμφέροντα ανθρώπων που θέλουν να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς. Το άσπρο και το μαύρο σε κάθε ιστορία υπάρχει σε μια τέλεια αρμονία όπως στα χρώματα μιας... μπάλας (!!!).

Το φαινόμενο Μπέκαμ

Σίγουρα αποτέλεσε το μεγάλο «μπαμ» της φετινής χρονιάς. Η απόφασή του να αφήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ και να μετακομίσει στη Μαδρίτη και στη Ρεάλ έγινε θέμα σε όλα τα παγκόσμια ΜΜΕ. Κατά την παρουσίασή του από τη διοίκηση των Μαδριλένων οι δημοσιογράφοι, οι κάμερες, τα ραδιόφωνα που έδωσαν το «παρών» θύμισαν κάλυψη τελικού παγκόσμιου κυπέλλου. Η παρουσίαση του παίκτη συγκέντρωσε τη 2η μεγαλύτερη τηλεθέαση -για ζωντανό γεγονός- μετά τα 2,5 δισ. τηλεθεατών που παρακολούθησαν την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 1997. Η έναρξη της περιοδείας - προετοιμασίας της Ρεάλ στην Ιαπωνία προκάλεσε καταστάσεις υστερίας, με χιλιάδες νέους να τρέχουν στα κομμωτήρια προκειμένου να φτιάξουν τα μαλλιά τους όπως ο Μπέκαμ. Η καινούρια φανέλα της Ρεάλ με το όνομα του παίκτη κατά την πρώτη μέρα της δημιουργίας της πούλησε περισσότερο από 500 χιλιάδες αντίτυπα σε κάτι λιγότερο από 5 ώρες. Μετά από όλα αυτά ο ίδιος ο παίκτης χρειάστηκε μόλις τρεις βδομάδες (και 35 εκατ. ευρώ) να... ξεχάσει το παρελθόν του. Την προηγούμενη βδομάδα δήλωσε πως ακόμα και εάν παίξει κόντρα στη Μάντσεστερ δε θα έχει κανένα πρόβλημα, θα τα «δώσει όλα» και θα χαρεί τη νίκη της Ρεάλ.

Δισεκατομμύρια αμφιβόλου προελεύσεως

Ακόμα και η «σφιχτή» Μπάγερν Μονάχου αναγκάστηκε, λόγω Μακάι, να... ανοιχτεί φέτος

Sportidea

Ακόμα και η «σφιχτή» Μπάγερν Μονάχου αναγκάστηκε, λόγω Μακάι, να... ανοιχτεί φέτος
Κάπου στις αρχές του Ιούλη στο Στάμφορντ Μπριτζ του Τσέλσι όλα άλλαξαν. Η ομώνυμη ομάδα πέρασε στα χέρια του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς έναντι του ποσού των 140 εκατομμυρίων λιρών ή 233 εκατομμυρίων δολαρίων. Ηταν η μεγαλύτερη αγοραπωλησία στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο επιχειρηματίας αγόρασε τις μισές μετοχές της ομάδας, έναντι του ποσού των 59,3 εκατομμυρίων λιρών και στις πρώτες του δηλώσεις εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη μελλοντική πορεία του συλλόγου. Ο Ρώσος είναι κάτοχος μεγάλου ποσοστού μετοχών της εταιρίας «Σίμπνεφτ», μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου της χώρας του, ενώ είναι άμεσα αναμεμειγμένος με τη βιομηχανία αλουμινίου της χώρας, αλλά και την αεροπορική εταιρία «Αεροφλότ». Μετά την πώληση ακολούθησε το μεγάλο μπάσιμο των «μπλε» στο μεταγραφικό παζάρι... Ομως καμιά φορά ενδέχεται να μην είναι όλα τόσο «καθαρά» και νόμιμα σε μία ομάδα που ξαφνικά έχει βρει ένα απίστευτο ποσό, της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ, όπως είχε τονίσει η νέα διοίκηση των «μπλε», ποσό που αποφάσισε ο Αμπράμοβιτς να διαθέσει για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού.

Τη νομιμότητα της ανάληψης του λονδρέζικου συλλόγου από το Ρώσο επιχειρηματία, αλλά και των κινήσεων που κάνει από τη στιγμή που πήρε στα χέρια του την Τσέλσι, έχει σκοπό να εξετάσει ολοκληρωτικά η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Αγγλίας. Οι αρμόδιοι της Επιτροπής τόνισαν ότι έχουν λάβει κάποιες πληροφορίες, ότι ένα μερίδιο των μετοχών της Τσέλσι που ανήκει σε κάποιους επενδυτές ενδέχεται να είναι ανακριβές. Ηδη η Επιτροπή έχει ξεκινήσει μία ειδική έρευνα εστιάζοντας την προσοχή της στην πορεία των μετοχών της Τσέλσι πριν αναλάβει την εταιρία ο Ρώσος μεγιστάνας του πετρελαίου και των μετάλλων. Κι αυτό γιατί οι μετοχές της «Chelsea Village plc», της εταιρίας στην οποία ανήκει ο σύλλογος, σημείωσαν άνοδο της τάξης του 40% στο διάστημα από 13 Ιούνη μέχρι και την 1 Ιούλη, μέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε η νέα προεδρία. Αυτό, όπως είναι φυσικό, προκαλεί κάποιες υποψίες, που θα πρέπει να διερευνηθούν.

Ο άνθρωπος για όλες τις δουλιές...

Τελικά ο Αμπράμοβιτς της Τσέλσι έφερε το σπουδαίο όνομα. Ο Βερόν άλλαξε πόλη

Sportidea

Τελικά ο Αμπράμοβιτς της Τσέλσι έφερε το σπουδαίο όνομα. Ο Βερόν άλλαξε πόλη
Ο συνεργάτης πλέον του Ρομάν Αμπράμοβιτς, Πιν Ζαχάβι, ήταν ο άνθρωπος που είχε πολλή δουλιά αυτό το καλοκαίρι. Ο Ισραηλινός είναι το πιο γνωστό όνομα στον κόσμο των ποδοσφαιρικών μάνατζερ και φέτος φέρεται να είναι αναμεμειγμένος στις σπουδαιότερες υποθέσεις που απασχόλησαν την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Διαπραγματεύτηκε τη μεταγραφή του Μπέκαμ στη Ρεάλ, κάποιες πληροφορίες τον φέρνουν σαν το κρυφό χαρτί του Λαπόρτα να κερδίσει τις εκλογές στη διοίκηση της Μπαρτσελόνα, ενώ τώρα έχει αναλάβει «δεξί χέρι» του Αμπράμοβιτς. Η καριέρα του, που ξεκινάει το 1979, είναι συνεχώς ανοδική και στα κυριότερα σημεία της συγκαταλέγεται η συνεργασία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δικά του έργα θεωρούνται η μεταγραφή του Ρίο Φέρντιναντ του πιο ακριβοπληρωμένου αμυντικού (κόστισε στους «μπέμπηδες» 45 εκατ. ευρώ), η μετακίνηση του Σταμ στη Λάτσιο (που είχε μείνει στα... αζήτητα), καθώς και η απόκτηση από τους πρωταθλητές Αγγλίας του Βερόν. Ολοι φαίνεται να του δείχνουν εμπιστοσύνη, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η συνεργασία του με τον Αμπράμοβιτς της Τσέλσι δε χάλασε τις προηγούμενες σχέσεις του, όπως αυτή με τον τεχνικό της Μάντσεστερ, Αλεξ Φέργκιουσον. Πάντως όλα δε φαίνονταν αγγελικά πλασμένα στην καριέρα του Ισραηλινού. Το 1995 κατηγορήθηκε ότι πλήρωσε παρανόμως στον παλιό του φίλο Γκρέιαμ Σούνες 30.000 λίρες προκειμένου να δεχτεί τη μεταγραφή του συμπατριώτη Κόεν στη Ρέιντζερς.

Μετά τον Ροναλντίνιο ο... έλεγχος

Μπορεί στην Μπαρτσελόνα να χαμογέλασαν από την απόκτηση του Ροναλντίνιο, αφού θεώρησαν ότι έκαναν ρελάνς για την απώλεια του Μπέκαμ, μπορεί τα χρήματα που δαπανήθηκαν να ήταν πολλά, αλλά εντούτοις η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ετσι τη χαρά της μεταγραφής του Βραζιλιάνου ακολούθησαν τα νούμερα που βγήκαν από τον οικονομικό έλεγχο που έγινε στα βιβλία της Μπαρτσελόνα από τους νομικούς του συλλόγου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της καταλανικής εφημερίδας «La Vanguardia» η ομάδα του Χοάν Λαπόρτα έκλεισε τη χρονιά με συνολικό χρέος 150 εκατομμυρίων ευρώ (!!!), τα οποία αποτελούν «προίκα» προηγούμενων ετών. Η μαύρη αυτή είδηση για το σύλλογο της Καταλωνίας ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε με το κλείσιμο του ισολογισμού της τρέχουσας σεζόν στις 30 Ιούνη. Με αναλυτικότερη ανακοίνωση επισημαίνεται πως τα 50 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από καθημερινές δραστηριότητες των Καταλανών, ενώ τα υπόλοιπα 90 (αν το χρέος φθάσει στα 150) θα είναι από τους δημόσιους κατηγόρους, οι οποίοι διεκδικούν χρήματα από την Μπαρτσελόνα και παράλληλα από τα ποσά που έχουν ξοδευτεί για ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια τις πύλες του «Καμπ Νου». Υπολογίζεται ότι ένα ποσό γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν οικονομικές ατασθαλίες της τριετίας 1996-1999, θα πρέπει να πληρωθούν αμέσως για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ο ιστορικός σύλλογος. Η διαφορά είναι τεράστια, αφού ξοδεύονται υπέρογκα ποσά για να αποκτηθούν μεγάλα «ονόματα», την ώρα που αυτοί οι οποίοι φεύγουν από την καταλανική ομάδα φέρνουν στα ταμεία της ένα πολύ μικρό ποσό ή μέσω της ελευθερίας τους, λόγω λύσης του συμβολαίου που έχουν με την ομάδα. (Φετινές περιπτώσεις οι Κριστανβάλ, Τζεοβάνι και υποψήφιοι οι Ντάνι, Ενκε, Μπονάνο, Αλόνσο).

Ο τζόγος είχε... κέφια

Βαρύ χαρτί σε αυτό το ατελείωτο φετινό παιχνίδι τζόγου φυσικά ήταν η μεταγραφή του Ντέιβιντ Μπέκαμ από τη Μάντσεστερ στη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στη δεύτερη θέση ακολούθησε ο Βραζιλιάνος Ροναλντίνιο από την Παρί Σεν Ζερμέν στην Μπαρτσελόνα. Μάλιστα οι Ισπανοί κατέχουν ουσιαστικά και τα πρωτεία στις μεγαλύτερες σπατάλες φέτος, αφού ακόμα και οι μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν εντός εσωτερικού χώρου ήταν ιδιαίτερα τσιμπημένες. Από κει πέρα ξεχώρισε η μετακίνηση του Μακάι από τη Λα Κορούνια στην Μπάγερ Μονάχου φέτος φάνηκε πιο ανοιχτή από ό,τι άλλες χρονιές, καθώς και η μετακίνηση του Βερόν από το Μάντσεστερ και τη Γιουνάιντεντ στο Λονδίνο και την Τσέλσι.


Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ