Παρασκευή 8 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το ξεπάγωμα της παροχολογίας

ΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΣΣΟ από το μανίκι της παροχολογίας τραβάει η κυβέρνηση και υπόσχεται ότι από το 2004 θα ξεπαγώσει τις επικουρικές συντάξεις. Ετσι, με καθυστέρηση 7 ετών και για χάρη των σημερινών προεκλογικών αναγκών, η κυβέρνηση «αναγνωρίζει» ότι για χιλιάδες συνταξιούχους οι επικουρικές ήταν καθηλωμένες.

Αν και το χτεσινό «Εθνος», κάνει λόγο για «δώρο - έκπληξη», η μόνο έκπληξη θα είναι αν και εφόσον η κυβέρνηση επιτέλους ελαττώσει κάπως την κλεψιά σε βάρος των επικουρικών συντάξεων χιλιάδων συνταξιούχων. Το πρώτο λοιπόν που παρατηρεί κάποιος, είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, εξαγγέλλει προεκλογικά, ότι θα αποσύρει ένα μέτρο που η ίδια η κυβέρνηση είχε ψηφίσει (Ν. 2434) το 1996, και με τον οποίο δεν έδινε στους συνταξιούχους αυξήσεις που δικαιούνταν.

ΑΛΛΑ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αυτού του μέτρου είναι άλλος. Με τη νέα ρύθμιση η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει τη συγχώνευση μιας σειράς επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ (διάδοχο σχήμα του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, σύμφωνα με το Νόμο 3029) για την οποία συγχώνευση η ισχύς του συγκεκριμένου νόμου δρούσε αποτρεπτικά. Μέσα από τις συγχωνεύσεις μιας σειράς επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ, η κυβέρνηση, όπως κάνει και με την κύρια ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, περικόπτει ασφαλιστικά δικαιώματα και παροχές και «αναδιανέμει» εσωτερικά τη φτώχεια των ταμείων, φορτώνοντάς τα ελλειμματικά στις πλάτες όλων των ασφαλισμένων. Η ρύθμιση, εάν και όταν γίνει, είναι το «τυρί» στη φάκα των συγχωνεύσεων.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ το κόστος για το ΕΤΕΑΜ από την υποσχόμενη ρύθμιση θα ανέρχεται ετησίως στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα καταβάλλει αυτή τη δαπάνη. Μήπως η κυβέρνηση με το 1% του ΑΕΠ προς το ΙΚΑ, σκοπεύει να γιατρέψει όλες τις πληγές του Φαραώ, που έχει ανοίξει η πολιτική της; Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει στο ΕΤΕΑΜ, τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές που έχει παρακρατήσει από τα αποθεματικά του για τις ανάγκες του ΙΚΑ.

ΚΑΜΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ για τους συνταξιούχους δεν έπιασε την κυβέρνηση. Οι κινήσεις της, εκτός από την προεκλογική ψηφοθηρία, εξυπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους που έθεσε η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση του Νόμου 3029 και μόνο αυτούς. Την ίδια στιγμή που πλασάρει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, επέκτεινε το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις μέχρι το 2007.

Υ.Γ. Αλήθεια, εκείνη η προεκλογική δέσμευση του 2000 για κατώτερη σύνταξη 150.000 δραχμές τι έγινε; Μήπως θα την ξανακούσουμε στη Θεσσαλονίκη;


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ