Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι προβλέψεις

Ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,4% έως 1% αναμένεται να παρουσιάσει φέτος η οικονομία της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα πληθαίνουν τα σημάδια αποπληθωρισμού

Σε χαμηλότερα επίπεδα, από εκείνα που προσδοκούσαν οι ευρωτραπεζίτες, αναμένεται να κινηθούν φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης αλλά και του πληθωρισμού στις χώρες - μέλη της ευρωζώνης. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πορεία των οικονομικών της ευρωζώνης, που δημοσιεύτηκε χτες, υποβάθμισε προς τα κάτω τις προηγούμενες εκτιμήσεις της που είχαν διατυπωθεί τον περασμένο Δεκέμβρη.

Με τη χτεσινή έκθεση της ΕΚΤ, οι ευρωτραπεζίτες, ενισχύουν τελικά τις απόψεις εκείνων που κρούουν τον κώδωνα κινδύνου από την ύφεση και τον αποπληθωρισμό, καθώς, στην έκθεση προβλέπεται ότι:

  • Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αναμένεται να αυξηθεί φέτος από 0,4% έως και 1%, έναντι προβλέψεων από 1% έως 2,1% του περασμένου Δεκέμβρη. Προς το χειρότερο αναθεωρούνται οι προβλέψεις της ΕΚΤ και για το 2004, καθώς οι ευρωτραπεζίτες αναμένουν μεν επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών στο 1,1% με 2,1%, όμως οι ρυθμοί αυτοί υπολείπονται εκείνων της προηγούμενης έκθεσης που έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 1,9% έως 2,9%.
  • Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, ενδέχεται να υποχωρήσει μέχρι και το 0,7% το 2004, ενώ το Δεκέμβρη του 2002 είχε ανακοινώσει ότι ο πληθωρισμός δεν αναμένεται υποχώρησή του κάτω από το 1%.

Καταθέτοντας χτες, ενώπιον της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, δήλωσε ότι οι αρχικές προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2003 και το 2004 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, καθώς - όπως είπε- η οικονομία παρέμεινε «πολύ εξασθενημένη» στο πρώτο εξάμηνο του 2003. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ διατύπωσε την άποψη ότι οι κίνδυνοι για την πτωτική πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη παραμένουν και - μεταξύ των παραγόντων που επιδρούν αρνητικά - επικαλέστηκε την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας και τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού SARS. Τέλος, ο κ. Ντούιζενμπεργκ ανέφερε επίσης ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σημαντικά, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Τις δυσοίωνες προβλέψεις της ΕΚΤ, ενισχύουν και τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία και τις άλλες χώρες - μέλη της ευρωζώνης. Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία, που ανακοινώθηκαν χτες, καταγράφουν τον Απρίλη - για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μέσα στο 2003 - μείωση 0,8% συγκριτικά με το Μάρτη του 2003, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για συρρίκνωση της ανάπτυξης, της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρώπης, μετά από άνοδο που είχε εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσε η παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών και των προϊόντων που σχετίζονται με τον κλάδο της ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ