Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δυσκολεύονται οι Τσέχοι «εκσυγχρονιστές»

Προβλήματα στην «αριστερο-δέξια» κυβέρνηση συνασπισμού προκάλεσαν τελικά οι μαζικές κινητοποιήσεις των Τσέχων εργαζόμενων στις αρχές του καλοκαιριού, οι οποίες είχαν ως στόχο το σχέδιο «αναμόρφωσης» των δημόσιων υπηρεσιών (δηλαδή την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων) και τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος (ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές κρατικών εξόδων) που εξήγγειλε η τσέχικη κυβέρνηση και απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Σοσιαλδημοκράτες μαζί με δύο μικρότερα δεξιά κόμματα είχαν πλειοψηφία μόλις μίας έδρας (101 σε σύνολο 200). Ωστόσο, μετά την κοινωνική αγανάκτηση, ένας σοσιαλδημοκράτης βουλευτής αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στερώντας από την κυβέρνηση την πλειοψηφία. Πλέον τα πράγματα για τους «εκσυγχρονιστές» γίνονται πολύ δύσκολα, αφού και στο εσωτερικό του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών δυναμώνουν οι διαφωνίες κάτω από την πίεση των διαδηλώσεων.

Το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας (που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις) καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αντιλαϊκές πολιτικές από τη στιγμή μάλιστα που η ανεργία στη χώρα έχει φτάσει σχεδόν στο 10%, ξεπερνώντας ακόμα και τα ρεκόρ της δεκαετίας του '30...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ