Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
«Σφίγγα» ο Κάμπελ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αποφασισμένος να υπερασπίσει μέχρι τέλους τις επιλογές και τους χειρισμούς του στο θέμα του φακέλου με τα στοιχεία για το ιρακινό απαγορευμένο οπλοστάσιο που χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός για να στοιχειοθετήσει τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, εμφανίστηκε χτες ενώπιον του δικαστή Χάτον ο διευθυντής επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, Αλασταϊρ Κάμπελ.

Ο Κάμπελ βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα καθώς φέρεται από πολλούς να είναι ένας από τους ανθρώπους - κλειδιά στη διαμόρφωση του φακέλου. Εντούτοις, ο ίδιος, χτες, καταθέτοντας στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την αποσαφήνιση των αιτίων και των συνθηκών που οδήγησαν τελικά στο θάνατο, από αυτοκτονία όπως φαίνεται, του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, επιχείρησε να διαψεύσει ότι άσκησε την οποιαδήποτε πίεση στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να διογκώσουν τα στοιχεία του φακέλου ή ότι παραποίησε κάποια από αυτά. Ο Βρετανός αξιωματούχος επέμεινε ότι το περιεχόμενο του φακέλου είναι αποκλειστική ευθύνη των μυστικών υπηρεσιών, διαψεύδοντας τις διαρροές αξιωματούχων του σώματος που επέμεναν ότι δέχτηκαν από τον Κάμπελ αφόρητες πιέσεις και παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με την πολύωρη κατάθεσή του, ο Τόνι Μπλερ είχε απορρίψει ως «όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικό» έναν πρώτο φάκελο που του παρουσίασαν το Πάσχα το 2002 οι μυστικές υπηρεσίες για το ιρακινό οπλοστάσιο. Το Σεπτέμβρη, όμως, του ίδιου χρόνου, ο ίδιος ο Μπλερ ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες να του ετοιμάσουν έναν τέτοιο φάκελο που να «βοηθά το βρετανικό λαό να συνειδητοποιήσει ότι το Ιράκ συνιστά μια μοναδική απειλή». Μάλιστα, ο Κάμπελ κατέθεσε ότι σε συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών, Τζον Σκάρλετ, ο οποίος είχε αναλάβει τη σύνταξη του φακέλου, στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη, του συνέστησε να αποφύγει «τις λεκτικές υπερβολές, τη γλαφυρότητα και άλλα συγκινησιακά χαρακτηριστικά και να αρκεστεί στην πληθώρα των αποδεικτικών στοιχείων».

Χαρακτήρισε άθλια και θλιβερή την όλη ιστορία των διαρροών Κέλι προς το BBC, υπονοώντας σαφώς ότι ο δημοσιογράφος Γκίλιγκαν παραποίησε τα λεγόμενα του Κέλι και έστησε ολόκληρη την ιστορία του σε ψεύδη. Υποστήριξε, επίσης, ότι όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Κέλι ήταν η πηγή του BBC ο προϊστάμενος του θανόντος επιστήμονα, υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν, εκτίμησε ότι πρόκειται για «σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα που προκαλεί δυσκολίες και προβλήματα στην κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ