Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συναντήσεις της ΚΕΔΚΕ με αρχηγούς των κομμάτων

Με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έχει συνάντηση σήμερα στη 1 μ.μ. η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σχετικά με το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι. Χτες έγιναν συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα.

Σήμερα οι Δήμοι της χώρας απειλούνται με λουκέτο, κάτω από το βάρος των τεράστιων χρεών. Χρηματοδοτούνται με ψίχουλα από τον κρατικό προϋπολογισμό (μόλις το 2,74%), φορτώνονται συνεχώς με νέες αρμοδιότητες χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ενώ οι παρανόμως παρακρατηθέντες από το κράτος πόροι που τους ανήκουν, φτάνουν πλέον τα 3 τρισεκατομμύρια δραχμές. Οι πόροι αυτοί έχουν θεσμοθετηθεί με το νόμο 1829/89 και η αυθαίρετη παρακράτησή τους ξεκίνησε από την πρώτη χρονιά εφαρμογής αυτού του νόμου.

Η κυβέρνηση εμμένοντας σταθερά στην πολιτική της για τη μετατροπή των Δήμων σε επιχειρήσεις που θα πωλούν στους δημότες - πελάτες τους υπηρεσίες και θα αντλούν έσοδα μέσω τελών και φόρων, αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ με τον πρωθυπουργό, ο τελευταίος όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα χρέους, αλλά είπε ότι υπάρχει θέμα αλλαγής ή ακόμα και κατάργησης του ν. 1829. Για να χρυσώσει το χάπι είπε ότι θα δοθούν 310 εκατ. ευρώ (περίπου 10 δισ. δραχμές).

Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, που μεταφέρει τεράστια οικονομικά βάρη στους δημότες, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) αρνείται ουσιαστικά να κινητοποιήσει τους Δήμους για διεκδικήσεις, στηρίζοντας έτσι την κυβερνητική πολιτική. Αντί γι' αυτό αποφάσισε έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 27-28 Αυγούστου.

Με δηλώσεις του, αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντηση με την ΚΕΔΚΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «για μας είναι αυτονόητη δέσμευση η καταβολή στους οργανισμούς της αυτοδιοίκησης των θεσμοθετημένων πόρων τους και η πλήρης εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ είπε ότι «επιβάλλεται η κυβέρνηση να δώσει κατ' αρχήν μια ουσιαστική έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Αμέσως μετά και σε συνεργασία με τα κόμματα, την αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς, να σχεδιαστεί η νέα διοικητική δομή της χώρας που να περιλαμβάνει και νέους στόχους στη βάση του ν.1828, αυτοτελούς χρηματοδότησης και πόρων προς την αυτοδιοίκηση και των δυο βαθμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ